математическо уравнение

7 причини да учим математика

Share this post on:

Защо да учим математика? Математиката е безспорно един от най-трудните и неразбирани предмети в училище и в университета. Достатъчно е само да изтървете един важен урок, за да установите, че не разбирате нищо и не сте в състояние да си напишете домашното. С натрупването на нови и нови уроци, нещата често загрубяват и е възможно да се стигне до момента, в който да си внушите, че математиката не е за вас и дори да намразите тази дисциплина. За щастие, ако имате някой близък човек или учител, който да ви помогне с уроците, това няма да се случи. Вие бързо ще установите, че математиката не е враг, а напротив, ако веднъж се „споразумеете“ с нея, тя може да се превърне във вашия най-верен помощник.

Но защо да си правим труда да си учим уроците по математика като има други толкова по-интересни неща за правене? Останете с мен за да видите кои са най-важните причини да учим математика и защо е важно да полагате усилия, за да усвоите дисциплината.

Развива логическото мислене

Математиката развива мисленето на човек и го учи да мисли логически. Математиката не е разтягане на локуми. Тук никой няма да ви поставя лимити да напишете 1,2 или 10 страници. Математика е точна наука, която ни учи да изградим нещо от основата и да докажем правотата си. Математиката развива способностите на човек да се справя с определени проблеми на базата на информацията, с която разполага. Тя ще ви помогне да развиете критично, аналитично и логическо мислене. Логическото мислене, от своя страна, ще ви помогне да се справяте по-добре не само в училище, но и в редица сфери на реалния живот.

Математиката ви прави по-желани

Не казвам, че математиката ще ви направи по-секси. Но уменията, които ще придобиете, ще подобрят вашите когнитивни способности и ще повлияят благоприятно на вашата самооценка и самочувствие. Всички работодатели в днешно време искат да наемат хора с добри умения по математика, които разполагат със силно развито рационално и логическо мислене. Ще установите това в момента, в който започнете да ходите на интервюта за работа. Това, че сте добри по математика може да бъде вашият коз пред другите кандидати. Уменията по предмета могат да ви помогнат да се реализирате не само в областта на математиката, но и в много други професионални направления като статистика, компютърни науки, астрономия, физика, икономика и финанси и дори медицина и право.

Заплащане

Според редица изследвания новозавършилите студенти по математика получават значително по-добро месечно възнаграждение от средната стартова заплата. И това не би трябвало да ни учудва, при положение, че повечето работодатели търсят хора със силно развито логическо и аналитично мислене.

Математиката е вълнуваща

Случвало ли ви се е да прекарате дълго време над определена задача и най-накрая да въздъхнете от облекчение щом като достигнете до правилния отговор? Чувството е особено приятно и удовлетворяващо, ако сте успели сами да стигнете до него. Математиката е предизвикателство, с което да тествате вашите знания и умения и което може да бъде преодоляно само ако положите необходимите усилия. Математиката е науката, която вълнува човечеството още от древността. Ако не беше така, нямаше да се изучава от повече от две хилядолетия в училищата и толкова много учени да посветят живота си на тази наука.

Човечеството се нуждае от математика

Много от най-великите човешки открития са се случили в следствие на математически изчисления. Като започнем със самолетите, които летят в небето, компютрите, които използваме и всички други модерни технологии и изобретения, които ползваме. Те всички са създадени в следствие на математически изчисления. Редица основополагащи теории във физиката и биологията не биха били изведени без математика. Ясно е, че математиката е неделима част от света, който ни заобикаля и е съставна част от напредъка на нашата цивилизация.

Математиката ни учи да мислим няколко хода напред

Случвало ли ви се е да решавате дълга задача по алгебра и да не ви излизат сметките? Намирате си грешката, но отговорът отново е грешен. Решавате да пререшите цялата задача по-внимателно и от начало и този път най-сетне достигате до правилния отговор. Математиката е като пъзел, при който и най-малката грешка ви коства всичко. Математиката учи на концентрация и внимание към детайла, неща, които са от изключителна необходимост не само в училище, но и в реалния живот.

Математиката прави всичко да изглежда лесно

Математиката е сравнително трудна за овладяване наука, но веднъж усвоите ли я, ще разберете, че тя е много полезна и ще събудите интереса си към нея. Веднъж развили когнитивните си способности на такова ниво, че да нямате проблем с математиката, вие с радост ще установите, че другите предмети вече ви се струват по-лесни от преди. Покрай уроците по математика, вие ще преоткриете удоволствието от това да учите другите предмети.

Математиката е изключително важна за усвояване наука, затова намерете нужното време, за да разберете задачите. Няма да съжалявате.

Comments

Leave a Comment