Психическо и емоционално насилие – признаци, примери и начини за предпазване

Share this post on:

Как да се предпазим от психическо и емоционално насилие?

Спомняте ли си дебеланкото от съседния чин, който взе любимата ви топка и я хвърли през прозореца? Или дребничкият ви съученик, който беше леко странен и децата постоянно му се подиграваха? Или готините ви съученици, които избираха да общуват само с другите „готини“, но не и с вас –простосмъртните? Ако сте станали свидетел на подобна сцена, то от най-ранна детска възраст сте се сблъскали с феномена психическо насилие. Психическото и емоционално насилие няма физическо изражение. За разлика от физическото насилие, което оставя видими белези, психическата агресия не оставя видими следи по тялото. Раните от емоционалното насилие са невидими и за съжаление, в редица случаи много по тежки, дълготрайни и дълбоки. Въпреки това, за това почти не се говори, за разлика от преекспонираната тема за физическото насилие. Емоционалното насилие обаче е феномен, който може да окаже трайно въздействие върху психиката на човек, именно за това в тази статия ще обърна повече внимание на признаците и симптомите на психическа агресия и как да се защитим от емоционални и психически манипулации.

Определение

Психическото насилие, наричано още психически тормоз, е форма на насилие, което се характеризира с факта, че даден индивид, чрез начина по който се отнася спрямо друг човек, е пряко или косвено отговорен за това лицето да попадне в състояние на психологическа травма, от рода на тревожност, депресия или пост-травматичен стрес. Видовете психично насилие могат да включват вербална агресия, унижение, пренебрежение или всякакво друго нездравословно поведение, което може да намали самочувствието на жертвата на емоционално насилие, неговото достойнство и трезво мислене.

Признаци на психическо насилие

Признаците на емоционално насилие могат да бъдат:

  • обиди
  • сарказъм
  • измисляне на подигравателни прякори
  • oтправяне на заплахи
  • игнориране и странене
  • унижаване
  • отричане за наличие на тормоз и обвиняване на жертвата

Психичното насилие  може да не се прояви в самото начало, когато насилникът все още опипва почвата и проверява слабите ви места. С течение на времето обаче, безобидните на пръв поглед шеги и закачки, често прерастват в тормоз. Психичното и емоционално насилие бързо придобива формата на безкраен цикъл, от който веднъж попаднала, за жертвата става почти невъзможно да се измъкне. Като резултат от насилието, човек изгубва самочувствието си, често се самоизолира, срамува се да споделя пред други хора за проблемите си и се самобичува.

Форми на психическо насилие

Жертви на психически тормоз, могат да бъдат, както деца, така и възрастни. Насилникът няма пол. Противно на очакванията, изследванията сочат, че при 40% от случаите на емоционално насилие става въпрос за насилие на жени над мъже. Може за някои да звучи смешно, но съществуват доказателства, че мъжете са по-податливи на психическа манипулация от жените. Мъжете са особено чувствителни на емоционално насилие, когато бъдат наричани „страхливци“, „импотентни“, „провал“ и др.  За съжаление, поради социалната стигма и срамът, породен от факта, че могат да бъдат наречени „женчовци“, за този тип емоционална агресия почти не се говори. Това обаче не означава, че този тип насилие не съществува, а напротив, то трябва да бъде осъдено със същата решимост, с която феминистите заклеймяват насилието над жени.

Друг може би дори още по-сериозен проблем е психическото насилие над деца. Децата са особено податливи на емоционално насилие поради крехката си и недоразвита психика. Родителите могат да разбият емоционалното здраве на своите деца чрез постоянни критики, викове, крясъщи, обиди и пренебрежително отношение. Често избивайки собствените си комплекси, те могат да накарат децата си да се чувстват несигурни, ненужни и отчаяни. Децата от своя страна пренасят кошмарите си през целия си съзнателен живот. Ако не са били подкрепяни достатъчно от родителите си, е твърде вероятно психичското насилие над тях да прерасне в психически разтройства и отклонения. Такива деца често имат проблеми в почти всички области на живота и най-вече:

Проблеми в отношенията с хората

Жертвите на емоционално насилие постоянно страдат от липса на доверие в партньора си. Причината за това е, че като малки, те не са имали конструктивна връзка с родителите си. Без позитивна връзка в началото на техния съзнателен живот, на чийто опит да се базират другите отношения в живота им, емоционално малтретираните деца може да изберат да не създават връзки или пък да проявяват емоционална агресия към своя партньор. Причината за това е, че те никога не са видели и не знаят какво е да имаш позитивна връзка с някого. Такива хора са дълбоко нещастни в душите си и имат нужда постоянно да им бъде засвидетелствана любов и внимание. Тези хора трудно могат да бъдат подкрепа за някого, а по-скоро тежест, затова и съществува реална опасност те да се превърнат в неразбрани от обществото самотници.

Чувство на безполезност и празнота

Емоционално малтретираните деца често се чувстват излишни и ненужни, когато вместо любов получават от родителите си заплахи и ругатни. Те могат да започнат да вярват, че наистина „не струват“ и да си изградят негативно мислене, което да пренесат, когато кандидатстват за работа, университет или в личния си живот.

Липса на емоционална интелигентност

Жертвите на психическо насилие в ранна детска възраст имат сериозни проблеми с това да изразяват чувствата си, защото често са били наказвани за това като малки. В резултат на това, те никога не се научават да се изразяват правилно мислите и чувствата си. Те често се затварят в себе си и не дават воля на емоциите си, което може да доведе до самоизолация, депресия, тревожност и внезапни изблици на дълго таен гняв.

Примери за психическо насилие

Психическото насилие може да има вербални и невербални форми. Ето някои болезнени примери за вербална агресия:

  1. „Не ти се отдава да мислиш. Една патка мислила, мислила и накрая умряла.“
  2. „Какво се правиш на дървен философ?“
  3. „Хаха, ти чуваш ли се какво говориш?! Не го слушай баща ти, пак плещи врели некипели.“
  4. „Къде си тръгнал на тия години да пътуваш?! Не се ли виждаш, че едвам ходиш.“
  5.  „Млъквай, пача такава.“
  6. „Малоумно кречетало такова.“
  7. „Ти не си дете, а божие наказание, изродче някакво!“
  8. „Ти си виновна! Заради теб сме на това дередже.“
  9. „Даже и за секс не те бива.“
  10. „Ти си пълен олигофрен. Една работа не можа да свършиш като хората.“

Не по малко опасна е и пасивната агресия, при която насилникът може да те убие с мълчанието си, както и с това, че те игнорира непрекъснато. Насилникът е емоционален манипулатор, който не се интересува от емоциите на жертвата и ловко вменява вина, за да контролира емоциите и поведението на своя избраник.

Начини за предпазване от психическа и емоционална манипулация

Често пъти насилникът провежда емоционалните си атаки нарочно, като преследва лична изгода. Той се стреми да ви подчини на неговата воля, като за целта си служи с най-различни методи, сред които лъжи, нападки и обвинения. Вашата задача е да разпознавате тези методи и да противостоите на агресията.За да можем да се предпазим от емоционалното насилие, трябва много добре да можем да разчитаме нюансите и да идентифицираме моментите, в които манипулаторът се опитва да упражни насилие върху нас. Имайте предвид, че психическата агресия понякога може да бъде ловко замаскирана под формата на шега. Ето няколко ефикасни метода за противопоставяне:

Не попадайте в капана

Игнорирайте психологическата атака и вместо това кажете нещо готино или покажете, че не ви пука. Твърде вероятно е след няколко неуспешни опита да обезкуражите жертвата и той да се откаже, след като се убеди, че не може да ви влияе и манипулира.

Избягвайте такива хора

Превенцията е най-добрата защита. Разбира се, в реалния живот е трудно да избягвате напълно такива хора, но може да ограничите връзките си с тях, поне що се касае до личния ви живот.

Контраатакувайте

Атаката е най-добрата форма на защита. Идентифицирайте емоционалното насилие и ясно заявете, че повече няма да го толерирате. Разобличете насилника.

Избягвайте емоционално обвързване с манипулатора

Както казах по-рано, избягвайте контакти с такива хора. Ако все пак се налага да поддържате отношения с такъв човек, стремете се да не се обвързвате емоционално, защото той вероятно ще използва вашата слабост като оръжие срещу вас.

Молете се/Медитирайте

Молитвата/медитацията е добър начин да останете насаме със себе си и да пречистите душата си. По една или друга причина, силно духовните хора са значително по-малко податливи на манипулация. Укрепете духа си, изтупайте се и продължете напред.

Не заемайте роля на жертва

Понякога ние хората сме склонни да се самосъжаляваме и да обвиняваме другите за провалите си. Не заемайте роля на жертва, това няма да се отрази добре нито в личния ви живот, нито в работата.

Вдъхновявайте

Вдъхновявайте хората около себе си. Бъдете промяната, която искате да видите около вас. Правете добро на другите хора, без да очаквате нищо в замяна. Пак ще има хора, които ще се опитват да ви смачкат, но ще има и такива, които да ви окуражат.

Избирайте правилно приятелите си

Избирайте да общувате с хора, които ви подкрепят и окуражават, а не с такива, които ви завиждат и се опитват да ви унищожат. Отървете се от връзките ви с хора, които ви карат да се чувствате зле.

Изградете характер и психика

Силната психика е от жизненоважно значение в съвременното общество на злоба, арогантност и лицемерие. Ако трябва, станете дебелокожи, но не се оставяйте да ви обезкуражат и събарят с думи.

© 2018 Атанас Йонков


Източници:

https://www.healthyplace.com/abuse/emotional-psychological-abuse/emotional-abuse-of-men-men-victims-of-emotional-abuse-too/

https://www.powerofpositivity.com/11-ways-protect-emotional-manipulation/

https://www.healthyplace.com/abuse/emotional-psychological-abuse/psychological-abuse-definition-signs-and-symptoms/

Leave a Comment