жените в рока

Магнетичното присъствие на жените в рок музиката

Share this post on:

Трудно е да си жена в рок бизнеса, след като е прието, че това е територия запазена само за мъжете и през 70-те години се е гледало странно на момиче, свирещо на електрическа китара. Но не е и невъзможно. Днес няма да се изявявам като най-голямата феминистка, а само ще изброя някои от най-вдъхновяващите жени в рока, пробили в сферата, която уж е запазена само за силния пол. Жените също могат да имат агресивно и магнетично сценично поведение, гласовете им да са дрезгави, но и нежни. Стига нещо да ти е в кръвта, ти трябва да се бориш за това, за което копнееш.

Джоан Джет

жените в рока - Джоан Джет

Или по-известна като „Кралицата на рокендрола“. Най-известна с кавъра и на песента  „I Love Rock ‘n’ Roll“ и автор на албуми достигнали платинен статус, Джоан е започнала кариерата си през края на 70-те години с групата The Runaways. Щом основава първата изцяло женска рок група и хита им „Cherry Bomb“ оглавява класациите, това е само началото на кариерата на младата Джоан Джет. След разпадането не групата, Джоан започва соло кариера, записва няколко соло песни, една от които заедно със „Sex Pistols'“ По-късно тя е решена, че й трябва група и основа  „Joan Jett & the Blackhearts“. Заедно издават 12 студийни албума, като последния през 2013-та година.

През 2015 година Джоан съвсем заслужено е приета в Залата на славата на рок музиката, а Rolling Stone я определя като една от най-добрите китаристки на всички времена. Този септември ще излиза документален филм за живота и кариерата, озаглавен Bad Reputation (както се и казва първия й студиен албум с The Blackhearts). Джоан се изявява и като актриса във филми и сериали.

Ейми Лий

жените в рок музиката - Ейми Лий

Ейми е лицето и един от основателите на групата Evanescence. Несъмнено една от най-популярните и вдъхновяващи жени в рок музиката. През 1994 година, докато Ейми е на летен лагер, се запознава с Бен Мууди, бъдещия китарист и текстописец на Evanescence. Двамата откриват, че споделят еднакъв вкус към музиката. Около месец след това изпълняват акустични версии в кафенета и книжарници в Литъл Рок.

Нейно вдъхновение са класически музиканти като Моцарт, но и съвременни изпълнители като Бьорк, Тори Еймъс и Нирвана. Ейми взима уроци по пиано от 9-годишна, също така пее в училищния хор. Ейми има брат – Роби Лий, две сестри – Кери и Лори, и трета сестра Бони, която почива през 1987 година. Това събитие оставя дълбок белег в живота на певицата, която посвещава две песни на трагичното събитие – „Hello” от албума „Fallen” и „Like You” от албума „The Open Door”.

Запазената марка на Ейми е нео-готическият стил, използването на готически грим и викториански стил на обличане. Тя сама създава дизайна на дрехите, които облича, включително тези, които носи в клипа на „Going Under”.

Джанис Джоплин

жените в рока - Джанис Джоплин

С характерния си глас тя е една от най-популярните блус рок и психеделик рок изпълнители. Става известна в края на 1960-те като основния вокалист на психеделичната-асид рок група Big Brother and the Holding Company. Тя нашумява на Поп фестивала в Монтерей, и се превръща във водеща атракция на фестивала Уудсток. Добре позната е с вокалните си умения, а почитателите ѝ определят сценичното ѝ присъствие като „наелектризиращо“. Когато е на върха на кариерата си, тя става известна като „Кралицата на психеделичния соул“; но за приятелите ѝ тя е просто Pearl (Перла). Освен музикант, тя е художник, танцьорка и музикален аранжор. Списание Роулинг Стоун я поставя под номер 46 в класацията си „100-те най-велики творци за всички времена“ през 2004 г., както и под номер 28 на класацията „100-те най-велики певци на всички времена“. През 1995 влиза в Рокендрол зала на славата.
На 4 октомври 1970 е намерена мъртва в Лендмарк хотел в Холивуд. Официалната версия за смъртта ѝ е приемане на прекалено голямо количество хероин и уиски. И въпреки краткия си живот и кариера, Джанис е една от основните фигури в музикалния свят.

Д’арси Урецки

Жените в рок музиката - Дарси Урецки
The Smashing Pumpkins може и да имат няколко басистки, но Дарси си остава най-известната. Тя е първата басистка на групата и любимка на феновете. Свири с тях от 1988 година до 1999. Когато през 88-ма Дарси е в рок клуб, дочува, че Били Корган критикува групата, която е свирила. Започват дискусия и Били предлага на Дарси да се присъедини към групата му, която до онзи момент няма и барабанист. Тя участва в първите им пет албума, докато не напуска през 1999 година. Пее и в някое песните им, като Dreaming, 1979,  Farewell and Goodnight и написва песента им Daughter. Дарси казва, че напуска групата заради актьорска кариера и изпълнява малко от частите си в последния албум на групата, който записват. Останалото е записано от самия Били. По-късно той съобщава, че Дарси е била уволнена, защото е имала проблеми с наркотиците и не е искала да получи помощ. Групата се събира отново през 2007-ма година без нея. През август 2016 година, Били дава изявление, че отново е в контакт с Дарси след 16-17 години. Групата й предлага да свири с тях, но тя отказва. Миналия месец излезе видео на групата, в което участва жена, която има близка прилика с Дарси и се бори с наркотиците.

Лизи Хейл

Жените в рока - Лизи Хейл

Елизабет или просто Лизи, е гласа на групата Halestorm, която сформират с брат й Ареджай. За масовата публика те са все още ново изгряваща група, макар да са на сцената от 1997 година. Освен, че пее Лизи поема ролята и като ритъм китаристка. Halestorm са познати с това, че не спират да пътуват и изнасят концерти по цял свят, като средно имат около 250 концерта на година. Лизи започва да композира своя музика от 13 годишна възраст, като на 16 започва уроци по китара. Заедно с брат й,  който свири на барабани, и баща им, който по това време свири на бас, сформират групата. До момента имат издадени 4 студийни албума, като последния излезе края на миналия месец. В момента Лизи, заедно с групата си, са на турне, за да представят последния си проект. Нейният идол е Джоан Джет и преди броени дни изнесоха общ концерт. Едно от любимите ми изказвания на Лизи е „…ако искате кариера в музиката, не бъдете само дълги крака. Бъдете сигурни, че работите здраво и репетирате с бандата си“.

Ема Анзаи

Жените в рока - Ема Анзай

Ема се мести в Австралия докато е тийнейджър, въпреки че не е израснала в Япония. Там тя не се чувства на място и е била отхвърлена от повечето си съученици. Точно това я подтиква да се обърне към музиката щом се мести в Сидни, въпреки че не е израснала в семейство на музиканти. Казва, че в ежедневието си е интроверт, но на сцената може да покаже другата си същност и да излее негативната енергия.

В гимназията се запознава с бившия вокалист на Sick Puppies (Шим Мур). Първоначално се научава да свири на китара, след което избира баса, защото с Шим сформират групата и той взема китарата. Избира бас китарата, защото единственото, което е искала е да свири в група с приятелите си. След, което споделя, че се влюбва в баса и са „създадени един за друг“. Ема е единствения член на Sick Puppies, който е в групата от началото й. Някои я определят като женска версия на Flea. Освен, че свири, гласа й се чува в някои от песните на групата (например Odd One, White Balloons, Telling Lies), а Under a Very Black Sky и Walls (You Changed) тя е водещия вокал.

Линдзи „Lyn-Z“ Уей

Жените в рок музиката - Линдзи (Lyn-Z) Уей

Линдзи е една от двете женски страни в групата заедно с барабанистката им Кити. Историята на Линдзи за това как става басистка на Mindless Self Indulgence е една от най-интересните в кариерата й. Заедно с нейни приятели решават да се научат да свирят на музикални инструменти като си нямат представа от музика. Основават група и Линдзи споделя, че „е прекарвала повечето време само на най-горната струна“. Неин познат я предлага за басистка на MSI, мислейки си, че Линдзи свири наистина добре. Тя чува групата, харесва песните страшно много и иска да ги изсвири с тях. Научава ги за две седмици с помощна на неин приятел, който разбира от музика.

По време на прослушването си е била наистина притеснена и сбъркала всяка песен докато на последната, „Tornado“, се случило неочакваното. Тя запалва огън от грифа на баса в стаята и за малко да запали вокалиста. И вместо малкия й номер да й осигури изхвърляне с ритници прави обраното – осигурява й място в групата. Първия й концерт в групата е малко след това. За нея е по-важно концертите, които изнася да са забавни и интересни за тълпата, отколкото да изсвири всяка песен перфектно.

Линдзи става известна с активното си присъствие на сцената. Тя е енергична, пуска се в тълпата по време на концерти и става известна със запазената си марка – да направи мост докато свири на баса си. В последствие съчетава музикалната си кариера заедно с тази на художничка, като издава няколко изложби и предстои да има още. Самата тя се определя като художник и не смята, че може да се нарече музикантка.

© 2018 Йоанна Маркова

Leave a Comment