Промяната зависи от всички нас!!!

На 6 ноември предстои провеждането на първия извоюван от народа референдум (не спуснат от политическата класа), за когото се подписаха над 600000 български граждани. Разбира се, значението му по националните медии силно се неглижира или се представя просто като референдума на Слави. Но не, това не е референдума на Слави, а на всички нас. Това е реалният шанс да кажем стига на самозабравилата се политическа клика, която ни управлява вече 27 години. Да покажем силата си като народ и да си отвоюваме обратно Родината! Разбира се октоподът #КОЙ, които е задушил държавата в своите пипала, няма лесно да се даде. Той ще използва всички възможни средства, цялата си медийна власт да провали референдума. Затова е важно ние всички да гласуваме, независимо дали с ДА или НЕ!!!!

Аз ще гласувам и на трите въпроса с ДА. Но нека изложа и аргументите си:

 1. Подкрепям народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система в два тура. Това ще доведе до реален избор на личности,  а не на партийни послушковци и анонимни „калинки“. Хората от дадения избирателен район ще знаят точно кой ги представлява в парламента, парламента ще се състои от личности избрани пряко от гражданите, които няма да са толкова зависими от партийните повели. Двата тура, за разлика от изборите през 2009г., ще осигурят възможност народните представители да се избират както избираме кметовете и Президента. Така народния представител ще трябва да събере над 50% от гласувалите в дадения избирателен район за да бъде избран, което ще намали влиянието на купения и корпоративния вот. Освен това тази система е доказала ефективността си във Франция – една от най-старите демокрации в света!
 2. Подкрепям въвеждане на задължително гласуване на изборите и референдумите. Това е начинът на този етап от развитието на демокрацията да се намали влиянието на купения, корпоративния и етническия вот за партии като ДПС и ДОСТ. Задължително гласуване има на много места по света като Австралия, Гърция, Белгия и други. Разбира се трябва да се предприемат и по-сериозни мерки, така че гласуването да е наистина задължително, а не във варианта приет сега от Парламента.
 3. Подкрепям субсидиите за партиите да се намалят на 1 лев за получен глас. При най-бедната страна от ЕС е недупостимо всяка година да се дават по 12лв за получен глас. По този начин партиите разполагат с милиони, които използват за пазаруване на гласове, медии, коли, екскурзии до Париж и Варадеро и т.н.Така на данъкоплатците всяка година ще се спестяват по около 60-70 милиона лева. Пари, които може да се използват за нещо наистина полезно в полза на обществото (за болните деца например)!

Така, че на 6 ноември промяната зависи от всички нас! Гласувайте!!!Нека покажем, че сме свободни и независими и властта произтича от нас – Народа!!!

lyubomir

Author: lyubomir

Любчо е автор с будна гражданска позиция, който пише статии на политическа и социална тематика.

Препоръчани за вас

3 коментара

 1. Поздравявам колегата за добрата статия. Но ако трябва да се гласува всеки път и то за национално значими въпроси, не е ли време да се въведе експериментално електронно гласуване, за да можем в близките 4-5 години да привлечем повече млади хора в избирателния процес?

 2. Ще цитирам д-р Тони Филипов:

  „Въпросът изобщо не е в тези 30-40 млн. лв., които даваме на партиите. Големият въпрос е в онези милиарди, които те крадат.

  Повечето българи искат да се смени оядената политическа класа. Но това никоя избирателна система не може да ни даде. Защото това не е от нещата които се дават, а от тези, които се вземат. Избирателните системи имат по-скромни възможности.

  Докато по улиците и площадите протестира само миноритарната част от нас, никакви мажоритарни избори няма да помогнат. Забравете избирателните системи. Трябва наред. С гьостерицата и наред!“

 3. Изминалите избори за кмет на район Младост доказаха, че гражданското общество може да спечели въпреки политическите партии. Лидерът на протестите там спечели убедително и срещу ГЕРБ, и срещу БСП въпреки, че не е получила и лев субсидия. Доказа, че мажоритарната система е единствения начин хората и гражданските организации да получат реалната власт в своите ръце. А референдума беше именно това. Хората да повярват в силата си и да покажат на самозабравилите се политически партии, че те са суверена. А ако все още някой от политиците не го е разбрал, ще го разбере болезнено! Българският лъв се събужда от съня!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *