Защо Русия не трябва да се състезава на игрите в Рио?

На 21/07/2016 г. стана ясно, че Спортният арбитражен съд (CAС) подкрепи решението на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) по рано тази година да извади 68 руски атлети от олимпиадата в Рио, която започва на 5 август. Решението е окончателно, а тази неделя, 24/07 ще стане ясно и решението на МОК дали да изключи целия отбор на Русия от състезанието. 14 национални анти-допингови агенции, сред които САЩ, Германия, Испания, Япония вече изпратили писмо до МОК с искане не само лекоатлетите, но и цялата Руска Федерация да бъде тотално изхвърлена от игрите.

Фактите

Скандалното решение на САС, което се взима едва две седмици преди старта на олимпиадата, е на база на  доклад от ноември 2015 г. на Световната антидопингова организация (ВАДА). Докладът е съставен след излъчването на немски документален филм, според който Руската федерация спонсорира с държавни пари развитието на допинг индустрията. В документалния филм на ARD се твърди, че наказан руски треньор все още тренира атлетите. Доказателството е неясно видео на лице в превозно средство.

На помощ на доклада на ВАДА идват и обвиненията на Григори Родженков и Юлия Степанова. Родженко e  бивш шеф на Московската антидопингова лаборатория. Той твърди, че на олимпийските игри в Сочи е успешно извършена подмяна на изследванията на 100 руски спортисти със знанието и участието на Русия и на ИААФ. Юлия Степанова е уличена с допинг през 2013г. лекоатлетка, която подкрепя думите на Родженков. Според Юлия, не само тя, но и нейните колеги също вземали допинг. Оказва се, че скандалния доклад от 335 страници на ВАДА се крепи на базата на празни обвинения, но не и на неоспорими факти. И така, Русия е пред реалната заплаха да се окаже първата страна в света, която някога е изхвърляна от олимпийски игри.

Справедливост или политически повлияно решение

Според Елис Кашмор, професор по социология от Великобритания, всяка страна по един или друг начин e въвлечена в допинг индустрията.  За това красноречиво говорят фактите. Факт е, че почти на всяко състезание един или друг спортист е уличен в употреба на забранени стимуланти. „Ако в Русия има организирана дейност подпомагана от държавата за производство и употреба на допинг, ние трябва да си зададем въпроса дали само там е така. Как мислите стоят нещата в Кения? В Ямайка? Ами в САЩ?”

Руския спортен министър Виталий Мутко нарече решението „политизирано и нелегално”. Според Ирина Роднина, трикратна олимпийска шампионка по фигурно пързаляне, е несериозно и непрофесионално да се вземат решения от такъв тип само на базата на обвинения. „Виждаме ясна атака срещу Русия, която започва с леката атлетика. Надявам се да бъде взето справедливо решение, на базата на обективни факти.” Според Вячеслав Фетисов, треньор и бивш състезател по хокей на лед олимпийските игри в Сочи и в Рио са две абсолютно различни състезания: ”Трудно е да си представим как тези атлети жадуват за този момент (да играят на олимпиада) през целия си живот, тези които са работили здраво и усърдно, за да се състезават, ще бъдат наказани. Като треньор и бивш състезател ще кажа, че такава тежка и безпрецедентна забрана може да бъде наложена само при наличието на железни доказателства.”

Всички руски атлети виновни до доказване на противното

during day eight of the 15th IAAF World Athletics Championships Beijing 2015 at Beijing National Stadium on August 29, 2015 in Beijing, China.

Мария Кучина, световен шампион по висок скок, 29/08/2015г, Пекин 2015. Тя, както повечето свои колеги, никога не е уличавана с допинг, но няма бъде допусната в Рио.

Според CAС презумцията за невинност в този случай не може да се счита за правдоподобна, защото разкритията от доклада навеждали на мисълта, че всички са участвали в тази система. Това означава ли, че са виновни дори тези, които са чисти и никога не са взимали? Според CAS, очевидно да.

Появиха се мнения, че забраната на Русия ще бъде страшен пример за тези атлети, които някога са помисляли да взимат допинг и ще помогне  на световния спорт да се отърве от допинга веднъж завинаги. Легендата Юсеин Болт дори подкрепи решението, като обяви, че IAAF трябва да е безпощадна към всички, които взимат допинг. Изказването на Болт обаче не означава автоматично, че трябва да се вади отбор от олимпийските игри.

За едни държави може, за други не може

Русия може да е първата страна извадена от олимпийските игри заради допинг, но далеч не е първата, която нарушава международното анти-допинг право. През 1990 – 1998 32 китайски плувци са хванати с допинг. През 2000 г. по време на олимпиадата в Сидни, 40 китайски лекоатлети се провалят на анти-допинг тестовете. През 2006г. Австрийския олимпийски комитет е наказан с 1 млн $ заради допинг. През 2013, 20 американски бейзболисти са със спрени права заради допинг. Във всички тези случаи обаче са спрени само виновните състезатели, a и са налице неоспорими доказателства (допинг проби).

Във втората част от доклада на ВАДА се твърди, че IAAF трябва да понесе своята отговорност за случилото се. Според същия доклад допинг измамите няма как да се случват без знанието на ръководните органи на организацията. Виталий Мутко дори стигна по-далеч, като заяви, че IACC трябва да се саморазпусне. На практика нищо такова не се случва. Никой не иска да поеме отговорност, нито от страна на Русия, нито от страна на IAAF, затова в крайна сметка ще бъдат ощетени спортисти, които никога не са взимали допинг.

Олимпийските сираци

Според двукратния олимпийски шампион на овчарски скок Елена Исимбаева, решението на CAS е скандално погазване на човешките права на спортистите. Световната шампионка по висок скок Мария Кучина коментира: „Първата ми реакция беше: Това просто не е вярно! Светът се е побъркал.” В крайна сметка 68 атлети от световна класа ще бъдат наказани да не участват на събититето, на което са посветили години наред в усърдни тренировки, жертвайки свободата, личното си време и дори здравето си.

Защо Русия не трябва да участва

Очевидно е че на никой не му пука за тези лекоатлети. Те са заложници на един извратен сценарий. Очевидно е, че раздухването на допинг скандала има за цел не да изчисти спорта от допинг, а да се демонизира Путин и държавното управление на Русия. За целта ще бъдат брутално ощетени невинни хора (руските атлети), които са нищо повече от пионки в една брутална геополитическа война за надмощие.

 

 

Вашият коментар