Екологично съобразен живот – в синхрон с природата

Share this post on:

Април е и на 22-ро число този месец ще отбележим Международния ден на Земята. За първи път този празник се отбелязва през 1971 г. като главният му призив е човечеството да обърне внимание на крехката околна среда, която всекидневно променяме, а в повечето случаи и фатално увреждаме. От нея зависи нашето здраве и начина ни на живот.

Да вперим замечтан поглед в бъдещето, когато може би ще населяваме и друга/други планети, е от съществено значение за еволюционното ни и интелектуално развитие. Тъй като тези събития не могат да бъдат конкретно определени, нека да запретнем ръкави и да се погрижим за планетата.

Защо да изберем еколкогичен начин на живот:

Има много причини защо да изберем да ни е грижа за околната среда. Всъщност, опазването на природата е жизнено важно за нашето оцеляване. За съжаление все още малко хора осъзнават този факт. Ще ви дам само един прост пример – дърветата. Те премахват въглеродните емисии и отделят кислород, без който живота на земята би бил немислим. Освен това, дърветата охлаждат температурите през лятото и ограничат формирането на наземен озон, който в големи количества може да има пагубни последствия. В същото време, всяка година в световен мащаб общо се изсича гора с размерите на днешна Гърция. Ясно е, че не можем да променим всичко това изведнъж, но това, което можем да направим е да дадем личен пример като заживеем по-екологично съобразно. Вижте кои са моите съвети за екосъобразен начин на живот.

10 съвета за по-екологичен начин на живот:

    1. Използвайте контейнерите за разделно събиране на отпадъци – три основни цвята – зелен за стъкло, син за хартия и жълт за пластмаса и метал. Не се изисква никакво усилие да поставите отпадъците си в определената категория, много повече усилие и енергия влагате, докато решите кой точно да изхвърли боклука, кога да стане това и т.н.
    2. Изключвайте светлините, от които реално не се нуждаете – светната лампа в кухнята, светната лампа в банята и такава на двора. Дори атомът няма как да бъде на две места едновременно, какво остава за други (су)обекти. Използвайте само един източник на светлина, когато не се нуждаете от друг.
    3. Изключете всички уреди, които не използвате – това важи за лаптопа, телевизора и всички уреди в тази категория. Ако не се нуждаете от нещо конкретно, не го оставяйте просто така да си работи.
    4. Сдобийте се с LED крушки – навсякъде може да прочетете, че те предлагат по-добро качество на осветлението и в пъти по-висока енергийна ефективност. Дори може да изберете различен цвят на светлината.
    5. Използвайте по-рядко пластмасови продукти – в тази категория може да говорим почти за всеки един продукт. Например, използвайте метални прибори за хранене, които може да измиете след това, не просто да изхвърлите в коша.
    6. Изхвърляйте батериите на обозначените за това места – всяка една батерия съдържа токсични химикали, които водят до замърсяване на водата и почвата, ако бъде изхвърлена с другите отпадъци. Събирайте батериите на едно място и ги изхвърлете в обозначените за това места. В повечето супер и хипермаркети ще ги намерите до входа/изхода.
    7. Изхвърляйте лекарствата на обозначените в листовката места – написаното за батериите, важи със същата голяма сила и за лекарствата. Прочетете листовката на конкретното лекарство и следвайте стъпките за правилното му изхвърляне.
    8. Украсете дома си с цветя – цветята пречистват въздуха, който вдишвате и произвеждат кислород през нощта, докато поглъщат въглероден диоксид. Освен това, са и изключително красив аксесоар към всяка една стая, офис и т.н.
    9. Използвайте по-малко хартия – с толкова много креативни, богати и интересни приложения за водене на записки, тефтерите губят битката по точки – предлагат много по-малко функции, а и са доста по-неудобни за носене. Разбира се, всеки един човек има право на избор, въпросът е да се търси максимална полезност с минимални вреди.
    10. Разпространете идеите си – отстоявайте принципите си всекидневно и съветвайте хората около вас какво е по-добре да направят, както за себе си, така и за планетата. Разбира се, без да повишавате тон или да се карате, тъй като тогава за никой този провален разговор няма да е бил полезен.

Let’s go green to get our globe clean!

Leave a Comment