боб дилън постер

9 графични дизайнери, които промениха света

Share this post on:

Графичният дизайн е една иновативна и творческа професия, която натрупва особена популярност през последните години. Терминът „графичен дизайн“ за първи път е използван от Уилям Адисон Дуигинс през 1922г., в статия за американския всекидневник „Бостън ивнинг транскрипт“. Там той описва своята роля в създаването на изображения за различни книги.  С бума на интернет технологиите, нуждата от използване на всевъзможни визуализации става все по-масово. Уебсайтове, мобилни приложения, маркетингово съдържание, реклами, изработка на фирмени лога – списъкът няма край. Хубавото и тематично изображение, подплатено с адекватна корпоративната визия продава и това го знаят всички, които работят в сферата на маркетинга и продажбите. Изображенията привличат вниманието като магнит и лесно се запомнят. Визуализациите са първия шанс да се спечелят потенциални клиенти, както и реална възможност да се задържи вниманието им възможно най-дълго (нещо, което става все по-трудно, в свят, в който постоянно сме изложени на огромно количество безплатна информация).

Ето защо в днешно време се шуми и се обръща все по-голямо внимание на работата на графичните дизайнери. Индустрията нараства с все по-бързи темпове. Необходимостта от повече графични дизайнери е обективна причина за значителен ръст в броя на хората, които отдават времето и труда си в този занаят.

Какво е характерно за професията „графичен дизайнер“?

  • Графичният дизайнер възприема визията на своя клиент, като я реализира във формата на визуализация
  • Графичният дизайнер използва концепцията за линия, пространство, цвят, вид и форма, за да създаде нещо, което умът само може да си представи
  • Графичният дизайнер използва илюстрации и текст, за да създава визуални композиции, но в повечето случаи решава и реални бизнес проблеми
  • Хората използват възможностите на графичния дизайнер, за да претворят дадена мисловна идея в реалния свят.
  • Графичният дизайнер може да ви помогне да възприемете определена идея или концепция и да я представите на хората по привлекателен начин, за да постигнете резултата, от който се нуждаете.

Най-често графичните дизайнери намират работата в следните индустрии:

  • Реклама
  • Продуктов дизайн
  • Потребителско изживяване или опит с продукта, бизнеса или услугата
  • Потребителски интерфейс или визуална представа на потребителя за продукта, бизнеса или услугата
  • Видео игри
  • Мултимедийно изкуство и анимация
  • Уеб дизайн
  • Дизайн на мобилни приложения
  • Дизайн на експонати

Как да станете графичен дизайнер?

Едно от страхотните неща за графичния дизайн е, че не е задължително да отидете в университета, за да станете велик графичен дизайнер. Разбира се, една диплома по графичен дизайн от университет ще ви даде определено самочувствие и конкурентно предимство, но в крайна сметка всичко е във вашите ръце, усилия, креативност. Най-важният фактор си остава наличието на мотивация и това да не се отказвате лесно под напора на възникналите трудности.

С развитието на някои удивителни инструмента за дизайн, които правят процеса на проектиране много по-лесен, както и хилядите блогове и курсове за графичен дизайн, налични днес чрез интернет, сега е вероятно най-доброто време, което някога сте имали, за да започнете кариера в графичния дизайн.

Не е лесно да се измине целия този маршрут, но с упорита работа, всеотдайност и страст към дизайна, можете да стигнете до там. Ако искате да работите в сферата на графичния дизайн, първо трябва да научите някои от основните принципи. Не се заблуждавайте, че е лесно да се заемете с кариера в графичния дизайн. Още по-трудно е да я овладеете и усъвършенствате. За да станете познаваем и добър графичен дизайнер вероятно ще отнеме години на упорита работа. Това обаче не е причина да се отказвате. Продължете да четете!

Известни графични дизайнери от XX-ти век

Графичният дизайн като професия започва да набира популярност през 20-ти век. Именно тогава се появяват и първите „звезди“ в бранша. Не бихме могли да създадем списък на най-известните и популярни графични дизайнери, без да отдадем почит на някои от доайените в графичния дизайн!

Най-популярните графични дизайнери от XX-ти век, които вдъхновяват „текущата реколта“ дизайнери са:

Саул Бас

Саул Бас може би е най-завършеният графичен дизайнер в историята. Работейки в средата на XX-ти век, когато на графичния дизайн все още не се гледа като на сериозна професия, той е един от най-търсените специалисти в бранша, благодарение на своите емблематични и минималистични дизайни. Наричан от съвременниците си „мъжът, който промени графичният дизайн“.

Бас проектира някои от най-емблематичните корпоративни лога в САЩ, включително логото на „Бел Систем“ през 1969 г., както и логото на AT&T през 1983 г. Той също така създава логото на „Ентерпрайз Еърлайнс“ от 1968 г. и логото на United Airlines през 1974 г., считано за едно от най-успешните лога по онова време.

лога Саул Бас

Сип Пинел

Сип Пиенл, родена в Австрия, е графичен дизайнер и арт директор, която прави впечатляваща кариера в Ню Йорк, в списания като Seventeen, Charm, Glamour, House & Garden, Vanity Fair и Vogue. Тя е известна с това, че е първата жена арт-директор на много големи списания. Тя е призната за първия човек, който е допринесъл изящното изкуство да стане част от масовото и да бъде разпространявано в редица медии.

Милтън Глейзър

Един изключителен професионалист, създал емблематични лога като легендарния постер на Боб Дилън от 1966г. и „Ай харт Ню Йорк“

боб дилън постер

аз обичам Ню Йорк лого

Пол Ранд

Пол Ранд е един от гениалните графични дизайнери на XX-ти век. Твори в периода на Модернизма и създава множество лога, плакати и изградени корпоративни идентичности на някои от най-големите компании, като IBM, AIGA, NeXT Computers и много други.

Заедно с имена като Алън Флетчър, Масимо Винели, всички те са само малка част от графичните дизайнери на XX-ти век, допринесли със своето новаторство и идеи за това, днес графичния дизайн да бъде толкова значим и ценен.

Графичен дизайн през 2019 г. и след това

Съставих списък с някои от най-известните графични дизайнери в света, така че да можете да ги последвате в социалните медии и дори да получите вдъхновение за следващия си дизайн от тях. Има разбира се много графични дизайнери в Instagram, Twitter и всяка друга социална мрежа. В статията подбрах, специално за вас, скъпи читатели, най-добрите от най-добрите!

Всеки в този списък от популярни графични дизайнери носи своя уникален подход към графичния дизайн , а работите и дизайните им ще ви удивят!

Джесика Уолш

Част от дизайнерската агенция Сагмайстър и Уолш в Ню Йорк, Джесика е дизайнер, чиито клиенти са имена като Jay-Z и Levis. Редица знаменитости се гордеят да бъдат свързвани с нейните дизайни. Нейният стил е ретро, а цветовете, които използва са ярки и живи. Нейно вдъхновение са 50-те години.

https://sagmeisterwalsh.com

https://www.instagram.com/jessicavwalsh/

Джейсън Санта Мария

Да се изброят всички творения, които този влиятелен дизайнер е създал, ще отнеме цял ден. Негови трудове, статии и авторска книга може да намерите в интернет напълно безплатно. Неговата дълбока любов към типографията и традиционните печатни елементи са ясно илюстрирани в неговите публикации в социалните медии.

Въпреки че не е активен в Instagram, поглед в профила му в Twitter ще ви помогне да влезете в ума на този брилянтен графичен дизайнер.

http://jasonsantamaria.com/

https://twitter.com/jasonsantamaria

Стивън Харингтън

Обърнете внимание на постовете на Стивън в Instagram и ще разберете защо е приветстван като „лидер на съвременна калифорнийска психеделична поп-естетика“. Неговият стил на дизайн включва изкривяването на гледната точка на зрителя и създава невероятни възможности за възприятие, независимо дали дизайните са направени върху обувка или на традиционно платно.

http://stevenharrington.com

https://www.instagram.com/s_harrington/

Дейвид Швен

Яркият дизайн на Дейвид често се свежда до комбинация на атрактивна анимация с ежедневна фотография. Неговият хумор е видим почти във всеки негов дизайн. Ако искате да почерпите вдъхновение от известен графичен дизайнер, който не се страхува да използва ярки цветове, Дейвид е  вашия човек.

http://www.dschwen.com/

https://www.instagram.com/dschwen/

Лорин Хом

Смятана за един от най-влиятелните графични дизайнери на списание – Creative Bloom днес, Лорин Хом създава дизайни, които карат компании, бизнеси и корпорации като Starbucks, Google и списание TIME да се конкурират за сложната й типография и дизайн в своите маркетингови кампаниите.

http://www.homsweethom.com/

https://www.instagram.com/homsweethom/

Leave a Comment