Борислав Йорданов - RESUME

Борислав Йорданов: В пътешествията намирам свобода и давам на душата ми да диша

Share this post on:

Борислав Йорданов е основател и CEO на Resume, компания, която прави тениски от пластмасови бутилки. Боби е екозащитник, блогър, пътешественик и мечтател, превърнал идеята за една по-чиста и зелена планета в своя кауза. Ето какво сподели той за читателите на „Походът“.

  1. Здравей, Боби! Моля да се представиш на нашите читатели.

Здравейте, приятели, казвам се Борислав и съм на 28г. Завършил съм Финанси и съм учил и работил Софтуерно инженерство. Пътувам от 8 клас редовно като доброволец от българска НПО. Обичам зимните спортове и да прекарвам всяко свободно време сред природата. Това ме успокоява и пълни с енергия за работа.

  1. Как се стигна до основаването на Resume?

Нека започна с вдъхновението ми за създаването на Resume – онлайн магазин за спортни тениски от рециклирани пластмасови бутилки. Преди година направих така наречената “gap year”  и приключението ми започна със 650км по билото на Стара планина за 21 дни. Продължи в Азия, Австралия, Нова Зеландия и завърши в Полша.

По време на престоя ми в Азия се нагледах на супер красива природа и забележителности, които не бях виждал никъде! За съжаление покрай тази красива природа и най-вече техните плажове се нагледах и на голямо количество пластмасови боклуци. 🙁

Дълго време мислех как мога да помогна. Търсех как мога да намаля тази пластмаса глобално и така ми се роди идеята да правя спортни дрехи от рециклирани пластмасови бутилки. Всяка тениска е направена от 8 пластмасови бутилки, като помагаме глобално за намаляването на пластмасовите бутилки. В допълнение и с част от средствата почистваме българската природа, което ни прави щастливи, тъй като прекарваме не малко време сред нея и тя ни дава толкова много и така успяваме да върнем услугата. 🙂

  1. Ти си пример за социален предприемач. Какво е да си социален предприемач в България?

Да, минал съм през различни професии, като финансист, счетоводител и програмист, но накрая реших, че искам да направя не просто бизнес с цел печалба, а бизнес с кауза и печалба. Малко хора се замислят, колко много замърсяваме и как природата ни лека-полека загива и трябва да се задействаме заедно като общество и да помогнем дори с малки стъпки.

Предизвикателно е да си социален предприемач. Всекидневно имам много задачи, но с правилното планиране и с помощта на приятели се справям. Не е лесно да вдъхновиш хората да рециклират и да си променят навиците, но съм забелязал, че с малки стъпки се получава. Например да започнем да си изхвърлим боклуците, където трябва. Следващата стъпка би била да съберем на някого боклуците от земята, когато сме в планината например…след това е да намалим употребата на пластмаса, това е по-важно дори от рециклирането, но както казах стъпка по-стъпка. 🙂

  1. Как гледат хората на това, което правиш? Разбират ли хората каузата, която защитаваш?

Радвам се на голяма подкрепа от приятели, познати и непознати. Това много ме зарежда и мотивира и в най-трудните моменти.

Много харесват и имат желание да помогнат с разпространението на бранда и каузата, както и вие от „Походът“ правите, за което съм ви безкрайно благодарен. 🙂

Хората разбират каузата, но все още им трябва мотивация да променят навиците си, но е страхотен фактът, че всички разбираме проблема и започваме да работим заедно над разрешаването му.

През Ноември се събрахме малка група от хора и почистихме яз. Пчелина от над 150кг пластмасови отпадъци. Надявам се напролет да се съберем още повече хора и да почистим някое друго красиво място в България.

почистване на язовир Пчелина

  1. Освен CEO на Resume, ти си и активен блогър и пътешественик. Как ти идва музата да пишеш?

През 2017 и 2018 имах огромното щастие след дълго време подготовка и спестявания да намеря време и да се отделя от сериозния ми живот с пътешествия, кое от кое по-безумно, но и отново тук исках да съчетая приятното с полезното и така започнах блога – How to Eco-Travel, който също беше и част от мотивацията за Resume. В този блог споделям моите впечатления от местата, на които съм бил. Полезни съвети и също еко-съвети, как да намалим излишния отпадък, да харчим по-малко и пътуваме повече! 🙂

  1. А сега за другата ти голяма страст – пътешествията. Кажи ни какво намираш в тях? Лесно ли се намират други ентусиасти, с които да пътуваш?

В тях намирам свобода и давам на душата ми да диша и да преоткрива нови светове и емоции. Обичам приключенията и трудно се задържам на едно място. За дългосрочно пътуване е важно хората да се разбират и да са отворени към възможности и компромиси, по-малка група от хора е по-добре. Аз лично най-често пътувам сам или най-много с още двама трима, та бих казал че не намирам лесно други ентусиасти.

кенгуру в парка

  1. Разкажи ни повече за последното ти пътешествие?

Последното ми пътешествие беше до Люксембург на гости при роднини, но последното ми приключение беше в южна Испания – Андалусия, където бях сам, но винаги си намирах компания. Наех кола под наем и постоянно возих испанци и си говорихме(имах доста основен испански, но се справих). Спах на couchsurfing и се запознавах с нови хора, ходих на meetups и hangouts, запознах се със супер много нови готини хора. Обиколих цяла Андалусия. Изкачих най-високият връх на Испания – Муласен, изкачих скалата на Гибралтар, разхождах се по плажа на Тарифа (супер местенце за kite surfing)бях на Erasmus купон в Кордоба.

  1. Коя е следващата дестинация?

Следващата ми дестинация е Париж, където ще съм лектор на тема: Waste Management в университета Paris-Saclay. Ще е готино приключение и предизвикателство, тъй като за първи път ще съм лектор на такова сериозно събитие.

  1. Кое е най-откаченото нещо, което си правил напоследък?

Да отида на къмпинг с непознати за 2 дена, тръгвайки в тъмното в околностите на гр. Мелник с изключени телефони + по едно време си изключихме и челниците в полунощ и се разхождахме в тъмното.

Хаха звучи откачено както и всички си помислихте, но в интерес на истината после се оказа невероятно преживяване. Това събитие беше организирано с цел да засадим 500 медоносни дръвчета, но предпоставките си бяха като от филм на ужасите.

засаждане на дръвчета

  1. Какъв искаше да станеш когато беше на 7?

Космонавт.

  1. Какъв е последният подарък, който направи?

Ако изключим коледните подаръци, подарих тениска Resume на 10 годишно момченце участвало с нас в почистване на яз.Пчелина.

  1. Ако беше дърво, към кой дървесен вид би принадлежал и защо?

Щях да съм плодородно дърво и да храня хората/животните. Като да съм дърво, поне да съм полезно на обществото (отделно давам и въздух като такова :))

  1. Ако можеше да избираш между две супер сили, силата да летиш или силата да си невидим, коя от двете би избрал и защо?

Определено бих избрал да летя. И в момента обичам да летя, но без супер сили. Обичам да откривам нови места и да виждам от високо красиви гледки + ако летя може да виждам някое друго престъпление и да го документирам или предотвратя 😛

  1. Кое е най-идиотското нещо, което си чувал?

Че всички отпадъци се събират на едно мястo и че няма смисъл да се рециклира 😀

  1. Какво би пожелал на нашите читатели?

Да правят това което им носи истинско щастие, да работят нещо, в което виждат смисъл. Да правят малки стъпки в услуга на природата ни, като например да рециклират или да мотивират други да започнат. 🙂

Leave a Comment