Етични правила как да пазите личното си пространство и това на другите

Share this post on:

Чувствали ли сте се неудобно, когато сте усетили някой да седи твърде близо до вас? Някои хора просто не осъзнават, че когато поставят своето лице на сантиметри от вашето, ви карат да се оглеждате за най-близкия изход от ситуацията – буквално и преносно.

Те просто навлизат в личното ви пространство, без да осъзнават, че не бива да го правят. Конкретните отношения с този човек имат решаващо значение за това как вие ще приемете неговото поведeние.

Нека поговорим малко повече за личното пространство

лично пространство, добро възпитание, етични правила, походът

Понятието „лично пространство“ се отнася за физическата дистанция, която двама човека спазват в условията на социална, семейна или работна среда. Може да си го представите като въображаем балон между вас и събеседника ви – ако познавате добре човека срещу вас, имате му доверие, нормално е да скъсите разстоянието помежду ви и обратното – ако сте колеги или просто познати, да запазите комфортна дистанция.

Основни правила за спазване на лично пространство

лично пространство, добро възпитание, етични правила, походът

Тези правила могат да бъдат променливи в зависимост от конкретната държава, в която сте, специфичен регион и т.н. Нека обаче обособим няколко основни, които е хубаво да вземете предвид при общуване с други хора и биха издали добро възпитание:

  1. Не докосвайте някой, не го потупвайте по рамото и всички производни, ако не го познавате добре.
  2. Стойте на минимум 120 см. разстояние, преди да опознаете човека срещу вас.
  3. Когато някой се накланя или търси начин да излезе от вашия „захват“, най-вероятно сте навлезли твърде много в личното му пространство. Отдръпнете се с крачка назад.
  4. Ако се намирате в театър и има доста свободни места, оставете минимум една седалка разстояние между вас и другия човек. Не сядайте плътно до него, освен ако залата не е препълнена.
  5. Не се надвесвайте над рамото на даден човек да прочетете нещо, освен ако не сте бил помолен да го направите.
  6. Не разглеждайте нещата на даден човек, без да сте го попитали.
  7. Опитайте се да не размахвате прекалено много ръцете си, когато комуникирате с някого.
  8. Не се пререждайте в магазина.
  9. Не нахлувайте в дадена стая или дом. Първо почукайте.
  10. В повечето случаи доста майки се чувстват некомфортно, когато техни познати започнат да докосват, дръпват за бузките или директно прегръщат децата им. Може да се порадвате на малкото детенце и без тези действия.

Съвет как да реагирате, ако някой навлезе в личното ви пространство

лично пространство, добро възпитание, етични правила, походът

Нека си представим, че този човек не знае горните правила и навлезе в личното ви пространство или дори често го прави. От голямо значение е вашата реакция – ако бъдете прекалено директни и груби, може да обидите ненужно човека срещу вас – възможно е той да е имал добри намерения и несъзнателно да е направил дадено действие.

  • Първо приемете ситуацията, в която се намирате. Тя може да трае секунди, но може да продължи и с часове, ако не дадете обратна връзка.
  • Наклонете се леко на една страна, ако е застанал директно зад вас или направете стъпка назад, ако е прекалено близо – в повечето случаи ще се осъзнае.
  • Бъдете откровени и деликатно обяснете, че не се чувствате комфортно и имате нужда от повече пространство, ако правите нещо, например – „Извинявай X, може ли да се отместиш, не се чувствам комфортно така да пиша, чета и т.н.“

Препоръчително е подобни навици и съображения да се показват на децата от ранна възраст. Така те ще имат възможност да се усъвършенстват през годините и да не им се налага да попадат в неудобни ситуации, когато пораснат.

Споделете в коментарите отдолу, ако сте попадали в ситуация, в която личното ви пространство е било нарушено, и как сте успели да се справите. Ideas worth spreading!

Източник идея: The Spruce

Изображения: PixaBay

Leave a Comment