Най-предпочитаните коктейли в САЩ

Share this post on:

Всички, безспорно обичаме коктейлите в приятелска компания. Обичаме да ги пием със сламка на плажа, заобиколени от приятели. Но все пак… от коктейл до коктейл има огромна разлика: „Манхатън“, „Блъди Мъри“,  „Куба Либре“, „Секс на плажа“. Ще се спрем на Щатите и ще разгледаме коя напитка е най-предпочитана в някои от най-известните градове.

 

  1. Бостън – Margarita, Мartini, Espresso Martini, Bloody Mary,
  2. Чикаго – Old Fashioned, Mimosa, Martini, Moscow Mule,
  3. Лос Анджелис – Margarita, Martini, Old Fashioned, Mojito, Favored Margarita.
  4. Миами – Margarita, Mojito, Martini, Favored Margarita, Mojito.
  5. Ню Йорк – Margarita, Martini, Old Fashioned, Manhattan,
  6. Тампа – Margarita, Martini, Manhattan, Sangria,

Очевидно в големите градове в различните краища на  Щатите, са предпочитани сходни напитки, само че в определена последователност. Маргарита, Мартини и Олд Фашънд са сред най-предпочитаните коктейли сред американците.

 

 

 

 

 

Сред топ 5 коктейли, коснумирани в САЩ се нареждат:

  1. Маргарита;
  2. Мартини;
  3. Олд Фашънд;
  4. Мимоза;
  5. Миуъл (Муле).

Американците са любители на алкохола. Хората, които не са сред бедните класи, се наслаждават на тези напитки сутрин, обед и вечер.

Сутрин най-предпочитаният коктейл е Мимоза. Следващите места са отредени на: Блъди Мери, Мимоза, Маргарита, Белини и Олд Фашънд.

На обед американците предпочитат Маргарита. След това идват: Мартини, Олд Фашънд, Moscow Mule и Блъди Мери.

Вечерните питиета са: Мартини, Long Island Iced tea, Маргарита, Олд Фашънд и Moscow Mule.

Всички се чували за повечето от споменатите коктейли. За това смятаме да дадем рецепта за приготвянето на по-малко известните от тях:

 

  1. Espresso Martini за двама човека

 

Съставки: За приготвянето на захарния сироп са необходими 100 гр пудра захар. За самия коктейл: лед, 100 мл водка, 50 мл прясно сварено еспресо кафе, 50 мл ликьор за кафе, 4 кафени зърна.

Начин на приготвяне:

Захарен сироп – пудрата захар се слага в малък тиган на среден огън и се залива д 50 мл вода. Разбърква се и се остава да заври. Когато заври, котлонът се изключва и се оставя сместа да изстине.

Две стъклени чаши се поставят в хладилника, за да се охладят.

След като захарният сироп изстине, се изсипва 1 супена лъжица от него в шейкъра. Добавят се и ледът, водката, еспресото и ликьора за кафе. Всичко се разбърква, докато външнета страна на шейкъра за коктейли не стане ледено студена.

Напитката се прецежда и изсипва в охладените чаши. Украсява се с кафе на зърна.

  1. Old Fashioned

Съставки: половин чаена лъжичка захар, 3 тирета („тире“ може да сравним с израза „щипка сол“) Ангостура битер, 1 чаена лъжичка вода, 56 гр бърбън, масло от портокалова кора.

Начин на приготвяне:

 

Захарта се добавя в чашата. След това се изсипват тиретата Ангостура битер и водата. Разбърква се, докато захарта почти се разтвори.

 

Чашата се напълва с големи кубчета лед, добавя се бърбъна и се разбърква внимателно. Накрая се добавя маслото от портокалова кора.

 

  1. Mimosa

Съставки: 75 мл газирано вино (шампанско), 75 мл прясно изцеден портокалов сок и 15 мл водка. Вместо водка, могат да се добавят уиски,  ликьорът Grand Marnier или  Chambord (пловодият ликьор Шамбор).

 

Начин на приготвяне:

 

Процедурата за приготвяне на Buck’s Fizz и Mimosa е идентична. Единствено дозировките са различни. При Buck’s Fizz шампанското е 100 мл, а портокаловият сок – 50 мл.

 

Изцезеният портокалов сок се изсипва във флейта (специална чаша за шампанско). Добавя се шампанско и се украсява с портокалова кора. Ако са приготвени предварително и в големи количества, коктейлите са по-балансирани, така че ги сипете в големи чаши или кани.

 

  1. Moscow Mule

Съставки: 59 мл водка, 15 мл прясно изцеден сок от лайм, 178 мл джиндифилова бира.

 

Начин на приготвяне:

 

Сокът от лайм се изстисква  в медна чаша (или чаша тип „Колинс“). Добавят се доста кубчета лед. След това се налива водката и най-накрая се долива бирата. Коктейлът се сервира с бъркалка.

 

  1. Long Island Ice

Съставки: 15 мл водка, 15 мл ром, 15 мл джин, 15 мл текила, 15 мл портокалов ликьор, 30 мл сладко-кисела смес, 30 мл течна унция кола или на вкус, 1 резен лимон.

 

Начин на приготвяне:

 

Шейкърът за коктейли се напълва с лед. Изсипват се водката, ромът, джинът, текилата, трипъл сек (портокаловият ликьор) и  сладко-киселата смес върху леда. Шейкърът се покрива и се разклаща. Коктейлът се изсипва в чаша „Колинс“ или  чаша  „Ураган“. Отгоре се пръска кола за цвят. Гарнира се с резен лимон.

 

Автори: Ния и Кремена Каменови

 

 

 

 

Leave a Comment