10 причини да не стана програмист

Защо да стана програмист? Как да стана програмист? В интернет е пълно със статии, които ви убеждават колко добре за вас ще бъде да станете програмист, колко много пари ще получавате и как едва ли не няма да имате конкуренция на пазара на труда. Страната се напълни с школи, агенции, академии и какви ли още не организации, които предлагат курсове, обучения и сертификати и се стремят да запалят хората за програмирането. Малко са източниците, които не избират да хранят илюзиите на хората, а открито споменават за това кои са минусите на програмирането и защо толкова много хора се записват на курсове, но едва малцина са тези, които се реализират като програмисти. Нямам за цел да ви откажа да станете програмисти. Дори напротив. Ако това е нещото за вас, тогава няма причина да не положите необходимите усилия да усвоите материята и да си намерите работа в сферата. Смятам обаче че е редно да знаете и кои са минусите и подводните камъни в професията, такива, които ми сподели мой близък приятел-софтуерен инженер. Ето най-важните причини, които той изтъкна, които ме отказаха да стана програмист и ме накараха да повярвам, че програмирането не е за мен:

Липса на социални умения

Вместо да общувате с живи същества, вие ще общувате с машини, направени от стъкло, пластмаса и метал. Звучи стряскащо, но е така. Колкото по-добри ставате в общуването с машини, толкова повече ще губите от социалните си умения. Ако по начало сте интровертен човек без много социален опит, общуването с машини едва ли ще ви помогне да се отпуснете сред хора. Ако пък имате прилични социални умения, те бързо ще се изпарят под влиянието на продължителни часове и дни работа пред черния екран.

Социалните умения са нещо, което не може да бъде омаловажавано. Те са в основата на самоусъвършенстването на един човек. Искате да имате по-добри приятели? Или да имате по-голям успех в любовния ви живот? Научете се да общувате с хората. Срещайте повече хора. Излизайте. Искате да си намерите работа или да смените мизерната фирма, в която работите в момента с нещо по-добро? Научете се да общувате и да оставяте добро впечатление у хората. Програмирането може да навреди на социалните ви умения и това е нещо, което трябва да имате предвид при избора на професия.

Освен това, ако станете софтуерен инженер, вашите контакти ще бъдат програмисти, точно като вас самия. Това обаче не е плюс. Всички знаем, че програмистите са странни птици. Повечето програмисти, които познавам са затворени и вглъбени в себе си личности, които се чувстват неловко сред други хора. Те ще ви научат да пишете на javascript и могат да ви разказват с часове за линкукс дистрибуциите или новостите в Bootstrap 4, но няма да ви научат как да имате повече успехи с жените или да печелите приятели.

Липса на емоционална интелигентност

Компютрите са машини, които притежават единствено логическо мислене. Компютрите нямат емоции, те „виждат“ света единствено в нули и единици. Човешкия мозък свиква на всякакъв вид работа. Времето, прекарано в тяхна компания ще ви научи да решавате всички проблеми по рационален начин и логичен начин, вместо да бъдете по адаптивни в решенията си и емоционални, когато това се налага. Виждайки всичко в черни и бели краски, вие ще пропускате важните нюанси и ще загубите емционалната си интелигентност. А именно тя е това, което ни кара да се чувстваме хора и ни различава от машините. Животът е много по-цветен и по-пълен, когато запазим човешкото в себе си.

Изсмукване на най-доброто от вас

Живеем в капиталистическо общество, в което капиталистът-работодател наема работници(служители), които да вършат работа за него. Когато продавате труда си като пишете код за своя шеф, вие давате най-доброто, на което сте способен. По този начин, използвайки вашия труд, капиталистът прави огромни печалби за ваша сметка. Технологичните компании са наясно с този дефект и предлагат всевъзможни финансови възнаграждения и социални бонуси за най-добрите си служители. Но не с заблуждавайте, освен ако не сте един от основателите или CEO на компанията, вие винаги ще получавате значително по-малко от това, което създавате като краен продукт. Несправедливо, но така е устроено нашето общество. Вместо това, замислете се дали не е по-добре да впрегнете уменията и знанията си в сфери, където бихте имали по-голяма възвращаемост и лично удовлетворение като фрийланс или собствен бизнес.

Работно време

Ако търсите работа с нормално работно време – програмирането не е за вас. Дори проекти, които се приключват навреме, винаги имат забавяне в един или друг момент. Когато имате краен срок по даден проект, вашият работодател ще е много по-заинтересован от това да завършите проекта, отколкото от факта, че искате да отидете на фитнес или че трябва да разходите кучето по-рано.

Прескачане от работа на работа

Ако сте от хората, които предпочитат вътрешните повишения вместо да сменят през няколко месеца работата си за повече пари (джоб хоппинг, от англ. ез, бел. ред.)  – програмирането не е за вас. В тази професия е малко вероятно да получите драстично увеличение на заплатата, освен ако не решите да се преместите в друга фирма. Причината за това е, че шефовете предпочитат да плащат по-малко и да получават по-голяма добавена стойност. Вашите умения ще нарастват с времето и съответно вашата цена на пазара на труда ще расте. Затова, за да получавате справедливо възнаграждение, което съответства на възможностите ви, е необходимо по-често да сменяте работата си.

Темперамент

Програмирането не е подходящо за хора с буен нрав. Прекарването на часове пред компютъра може да бъде доста изнервящо и разочароващо преживяване. Предишният програмист е оставил нечетим код, шефът ви кара да правите неща, от които няма смисъл и т.н. Ако сте от този тип хора, които се влудяват, когато правят по цели дни нещо, което може да се направи за няколко минути – по –добре стойте далече от програмирането.

Богатство и успех

Програмирането няма да ви направи богати. Колкото по-рано разберете това – толкова по-добре. Да, програмирането ще ви осигури приличен начин на живот и ще станете част от средната класа, което разбира се е по-добре, отколкото да се чудите как да си купите храна или как да се отоплявате зимно време. Повечето хора са наясно, че няма да станат богати като работят като служители, мнозина обаче си въобразяват, че могат да напишат програма в мазето си, да я пуснат в Google Play Store и след няколко месеца вече да са мулти-милионери. Това няма как да стане. Освен ако не сте програмист от световна величина, за който Майкрософт и Гугъл биха дали луди пари, за да бъдете привлечен като техен служител, това едва ли ще се случи. Да, в днешно време е лесно да разработите апликация за Фейсбук  или дори да създадете своя собствена социална платформа. Да, основателите на повечето технологични компании са програмисти. Това обаче не е основната причина тези компании да станат толкова успешни. Всички сме наясно, че нито Бил Гейтс, нито Марк Зукерберг са типичните IT нърдове. Тези хора притежават комплект лични качества, които са им позволили да се развият и да заемат мениджърски позиции, вместо да пишат класове и функции до откат. Причината са личните качества, които те притежават, вярата в продуктите, които са създали и може би най-важното – изключително подходящ тайминг. Те са създали продукт, от който пазара е имал огромна нужда в дадения момент. Имайте предвид, че ако имате страхотна технологична идея, в която вярвате, не е нужно вие самия да сте софтуерен инженер. Винаги можете да наемете хората, от които имате нужда, за да осъществите вашата идея.

Постоянно учене

Програмирането е професия, в която трябва постоянно да учите и да се усъвършенствате. Освен ако не работите в някоя морално остаряла институция, която не е сменяла софтуера си от 20 и повече години, ще ви се наложи постоянно да се интересувате и да учите нови технологии, за да сте конкурентни на пазара на труда. Това е особено валидно и в случаите, в които ще ви се налага да прескачате от работа в работа.

Лош кариерен избор

Програмирането може да е вашето нещо, когато сте в гимназията или в университета, но наближите ли 30, неимоверно ще започнете да се питате за смисъла на живота и защо сте избрали тази кариера за вас. Причината за това е, че програмирането е основно за младежи. Не е изненадващо, че софтуерните компании търсят да назначат хора, които току що са завършили университет. Веднъж след като ги наемат, те започват да ги възнаграждават с най-различни социални бонуси и придобивки. Животът е страхотен, но в един момент, когато прехвърлите 30 или си намерите сериозна приятелка, ще забележите, че вашата работоспособност ще започне да намалява в сравнение с някой надъхан тийнейджър. Ако си имате сериозна приятелка, отговорностите ви вкъщи значително ще се увеличат и вече няма да може да оставате в офиса по цели нощи, когато пускате нов продукт. В един момент близките ви ще започнат да настояват да се преквалифицирате или да преминете на мениджърска позиция. Ако пък вече сте прехвърлили 40, имайте предвид, че шефът ви най-вероятно ще е някой пъпчив младеж, а вие ще сте заобиколени от момчета на половината на вашата възраст.

Мислете в перспектива

Животът крие много предизвикателства. Има далеч по-смислени неща, с които да се предизвика човек, отколкото да се опитва да реши досадна функция в javascript. Помислете как може да използвате уменията, които сте придобили, за да успеете. Мислете за програмирането като за набор от инструменти, които можете да използвате, за да решите по-големи проблеми. Проблеми като например създаване на собствен бизнес, натрупване на капитал, по-добра реализация и лично удовлетворение.

3 коментара

  1. Линукс-фен

    Много силна статия, Жоре ! Дано някои млади хора се замислят, вместо да пилеят години от живота си за нещо, което не е за тях. Това е сериозно решение, което ще повлияе на целия им живот, за това всеки насочил се натам трябва да си направи много добра преценка. Препоръчвам им да си направят списък с плюсове и минуси за професията, както и да преценят дали имат уменията за такава работа. Имам един приятел – Калинчо, който 2 години учеше за програмист без да работи, но сега е пред отказване. По-добре да беше ходил в казарма

  2. Супер статия, браво!

  3. Напълно е вярно, но като изключим десоциализацията, останалите минуси са валидни за повечето професии..

Вашият коментар