Как спрях да закъснявам за работа

Share this post on:

Как да не закъсняваме? За да четете тази статия, вероятно имате проблем със закъсняването. Няма да ви лъжа – и аз бях по същия начин. Просто не успявах да спазя уговорките си. Излизах винаги в последния момент, било то за работа, на гости или дори на пазар. Съответно ми беше станало навик да закъснявам с поне по 25 минути. Ето как обаче прекратих този опасен навик.

Уважавайте себе си повече

В един момент осъзнах, че когато карам другите хора да чакат, аз всъщност не само, че не уважавам тях и тяхното време, но и не уважавам себе си. Когато човек не държи на думата си (споразумява се за даден час, но не си спазва уговорката) е безотговорен към себе си. Такъв човек не се стреми да постига добри резултати и това неминуемо се отразява във всички сфери на живота – работа, семейство и приятели.

Разпределяйте правилно времето си

Много хора не успяват да направят това. Все повтаряме, че нямаме време. Истината е, че просто не успяваме да отсеем сеното от плявата. Определете кои са най-важните неща, които трябва да свършите през деня. Кои са нещата които ви отнемат най-много време? Може ли да минете без тях? Може ли да пропуснете телевизионното реалити, за да свършите полезна работа? Можете ли да не губите половин час в news feed-а на фейсбук, а да използвате това време да вземете детето от училище или да излезете с жена си на вечеря? Ако не можете да определите правилно кои са вашите приоритетите, няма как да се научите да разпределяте правилно времето си.

Престанете да закъснявате

Сериозно. Не го правете. Уважавайте себе си, за да ви уважават и другите. Разпределяйте правилно времето си. И най-важното – престанете да закъснявате още от днес. Един ден се погледнах в огледалото и си казах, че днес няма да закъснявам за работа. И не закъснях. Повторете упражнението и през другите дни от седмицата и ще видите, че има ефект. Разбира се, не е възможно никога повече да не закъснеете, понякога може да имате основателна причина да го направите. Важното обаче е да скъсате оковите на навика. Така ще се почувствате по-свободни и по уверени в себе си. Можете да го направите! Успех!

Leave a Comment