10 неща, които да направиш преди да остарееш

Share this post on:

Животът е едно щуро приключение, което те дебне с изненада зад всеки ъгъл. От теб самия зависи дали си готов да го изживееш по най-пълноценния, луд и забавен начин. Въпреки трудностите, пречките и предразсъдъците. А на пук на тях!

По-опитните в живота все ни повтарят, на нас младите, че „сега му е времето“, понеже „веднъж се живее“. И като остарееш няма да имаш нито силите, нито желанието да живееш в пълния смисъл да думата. Не просто да преживяш, жалко тътрейки се между плащането на сметки и закърпването на болести, протекли тавани и спукани тръби. А да живееш истински – пътувайки, лудувайки, чувствайки.

Силно вярвам, че животът не сършва като чукнеш 40, но в едно съм сигурна – с всяка изминала година разходите ни стават все повече, проблемите по-сериозни, а главоболията по-силни. Да пораснеш е вълнуващо, но и болезнено. За това нека се насладим на младостта по най-добрия начин, да се забавляваме като за последно и да се научим да се наслаждаваме на магията с име живот.

А ето и моите 10 предложения за неща, които трябва да направиш преди да остарееш. Кога остаряваш обаче зависи от теб – дали след първото дете, дали като се ожениш или като удариш 50-ака. Та по същество:

1/ Максимално рядко казвай НЕ

Предложенията валят като дъжд през юли 2018, за това казвай ДА максимално често. Да излезем довечера на по бира? Хайде да изкачим някой връх утре? Ходи ли ти се на театър след малко? Не може да отречеш, че поне веднъж седмично някой твой авер не ти предлага нещо. А ти откаваш, защото….утре си на работа, не си се подготвил псигически или  ти идва много изневиделица. Просто казвай ДА по-често. Не винаги, защото това граничи с безумство. Но по-често.

2/ Спри да плануваш по дяволите!

Светът е свят и точно заради това постоянно нещо непланувано се случва. Нещо, което да обърка плановете ти и да те докара до нервна криза. Имай план А, но винаги заедно с него мисли и за план Б. И най-важното бъди готов за план В, който може да се окаже най-правилният и подходящ за теб точно в този момент. Плануването е перспективно, но често скучно и прекалено обвързващо. За това – спри го или поне го намали. Драстично!

3/ Научи се да се забавляваш

И не, не говоря за алкохол, дискотеки и разврат. А за забавлението в най-чистата му форма – да не спираш смеха си когато ти е смешно, да танцуваш когато чуеш готина песен без да се притесняваш, че изглеждаш нелепо, да си тананикаш любима песен когато си в рейса. Да можеш да се забавляваш истински си е талант, който не се отдава всекиму. Но поне може да опиташ. Не боли!

4/ Кажи ДА на приключенията

Да бродиш из планините, да отидеш на странен семинар в друг град или държава, да скочиш с бънджи или просто да направиш нещо, което досега те е плашело – всичко това са си приключения. Те те дебнат ежедневно и само чакат да им дадеш зелена светлина. Затова – газ до дупка, защото е време за приключение!

5/ Пътувай, човеко, пътувай!

Човек е човек, когато е на път. Имаме крака, за да обикаляме по света и у нас, търсейки щастието и откривайки (не)земни красоти. Не сме създадени да седим на едно място, а да летим, окрилени от пътешествията. Градове, села и държави бол – готови да им се насладиш, да се запознаеш с тях и да се потопиш в прегръдките им.

6/ Направи нещо, от което да те е срам

Алкохолът в големи количества е вреден, но не може да се отрече, че всеки човек има поне няколко велики истории от битието си, които са се случили благодарение на него. Не съм почитател на напиването или наливането без мярка, но поне веднъж трябва да си го причиниш, за да имаш барем една нелепа история, от която цял живот да се срамуваш, но да се смееш до сълзи заедно с приятелите ти когато си я спомняте.

7/ Запознай се с някого пръв

Да отидеш на купон или мероприятие и да се запознаеш с някакви хора е едно. Да кажеш здравей на непознат на улицата, започвайки разговор за милиони е съвсем друго. Нищо няма да ти стане ако понякога ТИ започваш разговора първи, ти се запознаваш с хората, ти питаш някой дали има нужда от помощ. Не казвам да досаждаш на всеки срещнат и да му бръщолевиш безсмислици, а просто да правиш първата крачка. Така аз се запознах с пийняците Митко и Златан, самурая белгиец, който говори 6 езика и не спи и бременната продавачка на чушки от пазара.

8/ Опитай нещо ново

Зоната на комфорт е едно много приятно и уютно място, което ни кара да се чувстваме спокойни и балансирани. Но докато седим вътре, не се развиваме и не растем. За това трябва да вдигнем задните си части оттам и да опитаме нещо ново, различно, предизвикващо. Курс по испански? Семинар за личностно израстване? Йога? Правене на компоти? Ирландски танци? Винаги има какво ново да се опита. Стига да има желание 🙂

9/ Отиди по пижама до бакалията

Обуй джапанки (ако не искаш да си изцапаш чехлите), и след като станеш отиди по пижама до най-близкия магазин, за да си купиш нещо за закуска. Може да го сториш и по хавлия, а ако си момиче и току що си излезнала от банята – омотай и кърпа около мократа си глава. Не че е нещо много фрапантно, ама хората много се шокират и става забавно. Важното е да не ти пука!

10/ Наслаждавай се на пустия живот

Има хора, които много ги бива да се ядосват на всеки и всичко. Има и такива, на който дай им да работят и друго не им требе. А има и един сорт щастливи хора, които умеят да се наслаждават на живота. Да намират хубавото в лошото, да могат да почувстват залеза, да знаят как да са влюбени в живота и цялото му случване. Това си е наистина трудно, но веднъж успееш ли – отърване, нема!

Направи тези 10 неща и после му мисли за стареене. А ако успееш да усвоиш някои от тези важни точки, няма да има значение къде си, с кого и на колко си години.

© 2018 Ивелина Пиралкова

Leave a Comment