3 начина да отделяте време за интересите си, ако работите на пълен работен ден

Share this post on:

Всички знаем известния цитат на великия философ Конфуций – „Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш“. Около 551-479 г. пр.н.е. тази мисъл е била актуална. Около 2019 г. – тя е жизненоважна.

Да приемем, че намерим нещо, което обичаме да правим, но то не ни носи изобщо доходи или пък те са недостатъчни за справяне с елементарни нужни. Да приемем и че имаме повече от едно любимо нещо за правене, което ни носи удовлетворение. Съществуват и много други варианти, в които работната позиция изобщо може да не ни харесва. Нека по-негативните сценарии ги разгледаме в отделна статия, а в тази да се съсредоточим върху това как да отделяме време за всичките си хобита, ако работим на пълен работен ден на друга позиция, която също ни удовлетворява.

пълен работен ден, хоби, интереси, мултитаскинг, походът

1. Опитайте се да съчетаете двете неща – за някои позиции може би би било невъзможно, но за други – точно обратното. Приемете го като предизвикателство и помислитете как да внедрите вашите хобита, които биха били полезни на повече хора, на работното си място. Ако обичате да пишете статии, може да предложите на Маркетинг отдела или ако имате Social Club в организацията, да създадете списание за фирмата/компанията, в която работите. Може да пишете статии по теми полезни за всички работещи – от социални, през мотивиращи до такива, които включват съвети. Интервютата с новоназначени служители също не са за пропускане. Въобще важни новини за всеки работещ. Ако обичате да тичате или да спортувате, може да работите на по-глобално ниво за организиране на маратон или нещо подобно. Бъдете креативни.

пълен работен ден, хоби, интереси, мултитаскинг, походът

2. Разпределяйте правилно следработното си време – и успешните, и неуспешните хора имат 24 часа в денонощието. Ако 9 са ви заети с работа, 8 със сън, помислете останалите 7 как да използвате. В тези 7 часа може да правите всякакви неща – да четете, да спортувате, да играете с децата си, да отидете на театър, да сготвите, да се видите с приятел и т.н. Акцентът тук пада върху това да не губите време в безсмислено скролване из фейсбук/ инстаграма ви и т.н.

пълен работен ден, хоби, интереси, мултитаскинг, походът

3. Не взимайте много дини под една мишница – нормално е да имате желание да правите много и различни неща. Важно е как ще ги подредите в календара и как ще си разпределите времето за тях (точка 2). Въпреки това, ако се нагърбите с много и непосилни за извършване неща, може да започнете да забравяте детайли и постепенно да губите мотивация. А и не е нужно един човек да е добър в 100 неща – бъдете професионалист в едно нещо, така че по това качество или тази си работа да бъдете разпознаваеми.

Интересно проучване на National Geographic показва дали е по-ефективно да извършвате много неща наведнъж (multitasking) или е по-добре да действате последователно, едно след друго. Вижте кой от двамата участници реално спестява време и се справя със задачите. Може да изгледате клипчето по-долу и да споделите дали сте имали опит в тази сфера. 🙂

Източник снимки: pixabay.com

Leave a Comment