въжен мост в Коста Рика

5 причини да се влюбиш в Коста Рика

Share this post on:

За съжаление не живея в Коста Рика (засега), но от скромните 2 седмици, които прекарах там, без да си кривя душата мога да кажа ,че това е едно от най-магическите места, на които някога съм стъпвала. Ето и няколко причини да посетите това райско кътче:

1. Природата

Първото нещо,което те пленява още докато самолета се приземява е безкрайната зелена шир под теб, граничеща с кристално синя океанска вода. Въпреки, че уцелих сухия сезон, всичко беше зелено. Едно от най-красивите забележителности за мен бяха дивите девствени плажове, до които се стига след уморителен преход през джунглата, който обаче несъмнено си заслужава. Интересен факт е, че около 1/3 от територията всъщност е национален парк и неслучайно името в превод означава „Богатият бряг”.

2. Животните

Тъй като съм голям любител на фауната, за мен беше като зоопарк на открито да се разхождам по плажа и по улиците. Ако тук сме свикнали да срещаме улични кучета, то там има улични игуани (някои достигат до метър ); ако тук ни е страх да не ни оберат крадци, то там трябва да внимаваме за крадливи маймунки. Също така имаше и животни, които даже не подозирах, че съществуват като например коари(коати).

3. Хората

По-истински и непресторени хора не бях виждала. Това, което веднага забелязваш е усмивката, която не слиза от лицата им, топлотата им и приятелската настройка. Спокойствието и добротата са присъщи за тях. Предполагам, че именно заради това Коста Рика е и първата страна в света, която премахва своята армия.

4. Храната

Ако не сте забелязали ананасите, които обикновено купуваме по супермаркетите идват именно от Коста Рика, и то неслучайно! Освен ананаси там има в изобилие манго, банани, цитруси и много други свежи плодове, които не можеш да спреш да ядеш… и да не забравяме, че Коста Рика е сред най-големите производители на кафе в света и мисля, че не е нужно да описвам колко са богати вкусовете и ароматите му.

5. Култура и обичаи

Случайно попаднах на един концерт в столицата Сан Хосе и ми направи впечатление как хората искрено се забавляваха, и усещаха музиката със сърцата си; всички танцуваха – и млади, и стари. Атмосферата наистина те зарежда и ти се иска и ти да се включиш…  Забавленията обикновено се организират през деня около някой басейн или пък често има празненства в някой от многото острови, до които се стига с така нареченото „водно такси”.

Ако планирате да направите почивка в Коста Рика, бих ви препоръчала на първо място да се запасите с висок слънцезащитен фактор, тъй като аз подцених слънцето и още след първия ден изгорях ужасно.. Друго необходимо нещо, особено ако спите леко, са тапите за уши, тъй като всяка сутрин около 6 часа животните се събуждат и решават, че всички трябва да стават, но пък е приятно да слушаш оркестъра от маймуни, папагали и птички.

Хубавото на Коста Рика е, че може да задоволи всякакви вкусове и предпочитания и бихте могли да избирате между спокоен ден на плажа, катерене до кратера на вулкан, спускане със “zip-line” през джунглата, сърф за по-спортните, къпане в естествено горещо джакузи сред природата, лудо парти с танци до зори, кулинарен или кафе-туризъм и безброй други забавления…!

Leave a Comment