Дом Младост

5 причини защо не трябва да се събаря Дом Младост във Варна

Share this post on:

„Дом Младост“ e единствен по рода си в България комплекс за здравни, козметични и спортни услуги. Той е пуснат за експлоатация през 1986г. и за времето си е един от най-модерните центрове от този тип. „Дом Младост“ се състои от три басейна с минерална вода – един вътрешен и два външни. Водата е термална и лековита – извира от земните недра със сондаж на повече от 1800 метра дълбочина и температура при извора 47 C.

„Дом Младост“ е уникален със своето оборудване и природни дадености. Той е построен в съзвучие с най-модерните световни тенденции за създаването на градски центрове за активна почивка от типа “Leisure center”, които всеки голям социално-ориентиран европейски град трябва да притежава. Концепцията на този тип центрове е: да бъдат кътче оазис, място където съвременния градски жител да избяга от забързаното и сиво ежедневие, без да е необходимо да излезе в отпуск или да посети далечен курорт, при това на достъпни цени. В същото време, качеството на предлаганата услуга да не отстъпва на тази, предлагана от реномирани балнеохотели и курорти. Именно тази концепция е залегнала в основата на „Дом Младост“. Към това обаче се добавя и една важна подробност, а именно горещата минерална вода, с която се захранва комплекса. Специфичният пpoфил нa водите и  кoнцeнтpaциятa нa жизненонеобходими eлeмeнти в минepaлнaтa вoдa на Дом Младост e пpeдпocтaвĸa зa paзлични здpaвocлoвни eфeĸти въpxy чoвeшĸoтo здpaвe. Минералната вода на „Дом Младост“ се прилага успешно и за лечение и профилактика на редица заболявания.

През 2006г. „Дом Младост“ е приватизиран. Комплексът продължава да функционира по старому, но не се правят никакви ремонтни дейности по поддръжка и бавно започва да се руши. През 2021г. на служителите на комплекса и техните наематели се връчва едномесечно предизвестие, с което те са принудени да напуснат, тъй като там е планирано да се строи огромна жилищна кооперация с търговски площи (въпреки трите огромни мола в непосредствена близост).

Няколко месеца по-късно е спряна и емблематичната чешма пред „Дом Младост“, на която години наред варненци се редяха на дълги опашки, за да пият от целебната вода. Причината за спирането на чешмата е неплатена сметка за ток за помпата на чешмата от частния инвеститор. Варненци и гости на града са поставени в ситуация, че довчерашният свободен достъп до този ценен ресурс е преустановен. Оказва се, че държавата на този етап се оказва неспособна да осигури на гражданите си достъп до минерална вода, въпреки че по закон минералната вода е част от природните богатства и е изцяло държавна собственост. Ето и няколко причини защо „Дом Младост“ трябва да продължи да изпълнява своята обществена функция и да не бъде разрушаван:

Обект от стратегическо / обществено значение

„Дом Младост“ е не просто басейн, а обект от стратегическо, обществено и жизненоважно значение. Минералните води, които захранват комплекса, се считат за природно богатство. Към 2021г., единствената обществена чешма с термална вода в града, която все още е годна за пиене, е чешмата пред „Дом Младост“. Нейното безпрецедентно спиране през есента на 2021г. възпрепятства свободният достъп на гражданите до това природно богатство. Минералните води са уникален природен ресурс със стратегическо значение за страната. Специфичният профил на водите и техният състав са жизнeнoвaжни зa функционирането нa човешкото тялo. Водите в комплекса са не само полезни за човешкото тяло, но вече десетки години се прилагат успешно за лечение на редица заболявания. Като достъпен източник на това богатство, комплексът трябва да продължи да функционира и да продължи да изпълнява обществените си функции, а именно да осигурява неограничен достъп до минерална вода, както и балнеолечение на достъпни цени.

Емблематична сграда за варна

Комплексът е построен през 1986г., в съзвучие с най-модерните световни тенденции. „Дом Младост“ е уникален център не само за Варна и региона, но и за цяла България. Комплексът е построен с обществени пари (парите на нашите родители) и с ясната цел да изпълнява обществени функции на достъпни цени. Събарянето на комплекса и построяването на частна жилищна сграда на нейно място ще означава, че гражданите на Варна и гостите на града няма да могат да упражняват правото си на достъп до ресурс от жизненоважно значение.

Известна с балнеолечебните си свойства

Специфичният профил на водите и техният състав са жизнeнoвaжни зa функционирането нa човешкото тялo. В тях се съдържат мaĸpoeлeмeнтитe ĸaлций, нaтpий, фocфop, мaгнeзий и xлop и миĸpoeлeмeнтитe жeлязo, мeд, мoлибдeн, мaнгaн, ceлeн, xpoм, флyop и йoд. Именно кoнцeнтpaциятa нa тези eлeмeнти в минepaлнaтa вoдa на Дом Младост e пpeдпocтaвĸa зa paзлични здpaвocлoвни eфeĸти въpxy чoвeшĸoтo здpaвe. Водите в комплекса са не само полезни за човешкото тяло, но и вече десетки години се прилагат успешно за лечение на редица болести като заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на храносмилателната система, гинекологични заболявания, както и за терапия на различни посттравматични състояния.

Риск от влошаване на екологичната обстановка в региона

В последните години, варненският квартал „Младост“ се презастроява. В непосредствена близост до „Дом Младост“ се намират три мола. Зелените площи в региона се топят, за сметка на нови сгради, които рискуват да нарушат екоравновесието в региона. Разгръщането на ново мащабно строителство на територията на комплекса, каквито са заявките на инвеститора към този момент, може да доведе до влошаване на качеството на живот на живущите.

© 2022 Атанас Йонков

Източници:

Какво ще замени варненската емблема дом „Младост“? – 24chasa.bg

https://opoznai.bg/activities/view/1866

Снимка: opoznai.bg

Leave a Comment