Емоционална интелигентност

10 признака за висока емоционална интелигентност

Share this post on:

Всеки един от нас поне веднъж се е изкушавал да си направи тест за интелигентност. Стандартните IQ тестове в повечето случаи измерват нашата логико-математическа интелигентност и остават безмълвни за нашите емоции.

Какво всъщност представлява емоционалната интелигентност?

Ако отворим бестселъра на американския психолог Даниел Голмън, озаглавен „Емоционалната интелигентност“, ще разберем, че това е една сложна концепция, която обединява различни области. Под емоционална интелигентност и до днес се разбира умението на даден човек да възприема, оценява и управлява собствените си емоции. Определението не се изчерпва дотук. То включва още способността на даден човек да разграничава различните емоции, които изпитва, и да ги обяснява правилно. Това е една сравнително нова концепция, която е омаяла учените, за да им покаже колко интересна и загадъчна може да бъде психологията.

Даниел Голмън успява много увлекателно да ни поведе из дебрите на нашия мозък и да ни вземе за свидетели в безбройните си примери за хора и различните им поведенчески реакции, които се отключват в зависимост от обкръжаващата среда.

Той представя Емоционалната интелигентност като съвкупност от емоционална осъзнатост, социална осъзнатост, управление на емоциите и управление на взаимоотношенията. Тук много лесно може да добавим, че това понятие пряко издава нашите социални и личностни умения. Всяко едно умение има помощник – признак, който говори добре за него и пази стриктно репутацията му.

brain vs. heart

Източник: emotionalinteligenceproject.com

В тази статия ще разгледаме 10 положителни признака – ако ги имате, може да ви поздравим, защото активно развивате емоционалната си интелигентност. Продължете да четете статията, за да повишите самочувствието си, а и да научите нещо ново. Ако не ги притежавате, време е да получите повече информация за тях и да се убедите колко полезни биха ви били в ежедневието.

10 признака за висока емоционална интелигентност:

    1. Самоосъзнатост – тук се визират нашите умения да изграждаме реална представа за себе си и да разбираме каква роля заемаме както в нашия, така и в живота на другите хора. Всеки човек ежедневно преценява какви са му способностите, когато обмисля да предприеме дадено начинание или да вземе решение. Да осъзнаваме каква роля заемаме в живота на другите хора, също е от определящо значение – когато даден човек има нужда от съвет, подкрепа или градивна критика, именно степента ни на близост определя доколко загрижени ще бъдем спрямо него. Голямо умение е да знаеш кога трябва да подкрепиш даден човек, но и кога не трябва да се месиш в неговите дела.
    2. Самодисциплина – тя върви ръка за ръка със организираността. Когато сме малки, нашите родителите често ни напомнят за дадено нещо, което трябва да свършим. Понякога повече от веднъж. Самодисциплината се проявява тогава, когато сам осъзнаваш своите ангажименти и не ги забравяш. Ако ви е трудно да запомняте повече неща, записвайте ги в тефтер под формата на “To do” задачи или свалете телефонно приложение, в което да ги вписвате. Ще се чувствате много удовлетворени, ако отмятате всяко едно задължение, което сте имали и не сте забравили да свършите. Хубаво е от ранна детска възраст подобно умение да се изгражда в децата. Така те ще бъдат много по-адаптивни към променящите се условия около тях с течение на годините и ще знаят, че първо трябва да разчитат на себе си.heart + brain
    3. Емпатия – навсякъде може да прочетете, че емпатията показва умението на един човек да „съчувства“ на друг. Казано по друг начин, умението да се поставиш в обувките на другия. Това е много важно умение, тъй като то ще ви помогне да завържете много по-искрени и дълбоки приятелства. Когато ваш приятел има проблем или трагично събитие го е сполетяло, не е достатъчно само да му кажете „Съжалявам“. Трябва да разговаряте с него, да му покажете, че го разбирате и осъзнавате, че това, което му се случва е ужасно; да го успокоите, че ще му помогнете по няколко начина – изброявате ги, респективно. Няма уроци за правилни думи, важно е да владеете така наречения емоционален речник – съвкупност от владеене езика на тялото и езика на речта.
    4. Алтруизъм – може да се каже, че алтруизмът надхвърля емпатията. Това е умение да поставяте други желания пред вашите собствени. Изключително присъщо умение на всеки един родител. За него нуждите на детето му са много по-важни и приоритетни за задоволяване от собствените. Разбира се, тук нямаме предвид пълно незачитане на собствените желания и винаги приоритизирането на чужди, а умение за преценка какви чувства имат хората, които обичаме, за да решим в коя ситуация е редно да отстъпим.brain in color
    5. Учене от несполуките – хубаво е даден човек да приема, че няма грешки или провал, а несполуки, от които може да научи нещо ново. Умението да анализираш всяка една ситуация, за да я разбереш в детайли, е присъщо на интелигентните хора. Тук мисълта на Айнщайн изцяло ще онагледи какво имаме предвид – „Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.“
    6. Позитивизъм – едно от най-силните лекарства в трудни моменти. Позитивните мисли ни карат да се чувстваме много по-удовлетворени от нас самите и от живота, който водим. Те се разпръскват и заразяват всички хора, с които общуваме. Защото както знаем от любопитната Пандора – надеждата умира последна.emotions scale
    7. Целеустременост/Амбициозност – две понятия, които влизат в ролята на най-добри приятели. Целеустремеността е важно качество, което ни помага да бъдем самодисциплинирани с цел да осъществим всичките си мечти и планове. Амбициозността, подплатена с реални възможности, ни помага винаги да постигаме повече и да се развиваме в живота.
    8. Постоянство – това качество винаги е в борба с мързела, който така изкушава хората. Оказва се, че е важна нашата нагласа и начина, по който гледаме на нещата. Не е нужно да извършвате куп неща за кратък период от време, важно е да планирате нещата стъпка по стъпка и ден по ден, ако се налага. Най-удачният пример в тази област са безбройните бързи диети, които хиляди жени спазват в стремежа си да отслабнат. Понякога толкова стресират тялото си, че много бързо се отказват от мечтата си и се връщат към вредните навици. Важно е да бъдете постоянни – постепенно намалявайте консумацията на вредни храни, включете спорта под формата на любимо занимание, предизвикайте и свой познат. Така няма да позволите на мързела да ви изкушава, защото ще знаете колко добре се чувствате, след като сте направили промени.
    9. Критично мислене – хората с висока емоционална интелигентност трябва да притежават и критично мислене. То ще им помага да разграничават фалшивите новини, които много лесно оплитат с пипалата си. Всеки един човек трябва да приема отговорност за думите си и да не въвежда никого умишлено в заблуждение. Всеки един човек влияе под някаква форма и на други хора около него. Истината трябва да бъде представена в най-чистата светлина и съобщена по най-правилния начин.
    10. Лоялност – не на последно място по важност е лоялността, която даден човек има към хората около себе си. Тук влизат и много други качества като чувство за чест, откровеност, преданост, съвестност, справедливост и всичките им синоним.

Може да заключим, че емоционалната интелигентност ни дава възможност да я развиваме през целия си живот. Тя не е закономерност, която трябва да се спазва стриктно и не търпи отклонения. Тя е сбор от качества и умения. Тя е пластелин в нашите ръце – ние решаваме какви фигури и форми да създадем и представим на света!

Статията подготви класираната на второ място в нашия конкурс за авторска статия „Походът“ Ивета Кралева от София

 

 

 

 

Leave a Comment