Три неща, които искам да променя в себе си

Share this post on:

Промените настъпват ежедневно в животите, в характерите, в реалностите ни.. Колко време отнемат, как се случват, защо са необходими? Твърдението, че промяната изисква време, се е наложило в нашето общество, обаче до каква степен е актуално днес? Ето кои са и нещата, които бих искала да променя в себе си. Вижте защо и вие трябва да го направите.

Един съществен преврат в начина ни на мислене. Какво е моментът”?

1. Живей в настоящето

В забързаната ера на технологиите се дискутира върху всичко, което те предоставят и вредно ли е или не. Смартфони, социални мрежи, видеоигрите и всички удобства, които модерните технологии ни предоставят. Те обаче не ни предлагат тези услуги безвъзмездно, а взимат от нашето време. Изследване на Microsoft Canada показва, че ние задържаме вниманието си само за 8 секунди като преди сме го правели с 4 секунди повече. Зависимостта от интернет е диагноза, която доказва, че социалните мрежи е равно на антисоциални хора.

Времето е нашият най-ценен ресурс. Това е така, защото то не може да се върне. Забравяме да отделяме внимание на близките си, забравяме да си припомняме хубавите, магическите “моменти”, преживени през изминалия ден. Вместо това, губим времето си в news feed-a на Фейсбук, в Инстаграм или Снапчат. А какво всъщност представлява един “момент” и защо е толкова важно да живеем в настоящето? Според учени от Университета на Калифорния в Бъркли схващането за един ,,момент” (шесдесет секунди) не е правилно. Установено е, че той е пряко зависим от петнадесетте секунди преди и след него. Може ли нещо толкова кратко да остави отпечатък в нашето съзнание и защо да имаме нужда от това? Истинско, единствено, сега, деветдесет секунди, в които да се потопим и потънем, да се гмурнем в настоящето. Защото “сега” ще посрещне “утре”. Известният немски писател и духовен учител Екхарт Толе посвещава своето творчество на идеята за “моментите”. В своята книга ,, Силата на настоящето” той призовава:

Осъзнайте, че единственото нещо, което някога ще имате, е сегашният момент! – Екхарт Толе.

Ние не притежаваме нищо. “Вчера” вече не е наше, а не сме наясно дали ще получим своето “утре”. Това е една от промените, които са необходими, за да постигнем щастие и удовлетворение – да живеем вътре в момента, да разкриваме максималния си потенциал във всяка една минута. Първото нещо, което непременно трябва да променя в себе си. Желанието за щастие го изисква, изисква да уловим сегашния момент и след това – да го пуснем навреме.

2. Кажи „не“ на вещоманията

Какво е удовлетворението? Каква роля играе в нашия живот? Минимализъм.

За вещоманията и щастието

Статистики показват, че 10 на 100 от населението страдат от ново заболяване – ониомания – страст да се правят ненужни покупки. В САЩ се смята, че хората, страдащи от заболяването са около 55 милиона. Сходства с алкохолизма са документирани от германски учени, като е открито, че при двете заболявания, реагират едни и също центрове за удоволствие в мозъка.

Наскоро прекрасната авторка Ралица Генчева отвори очите на много от нас, защо не сме щастливи, макар да имаме всичко. Обаче понякога всичко, което имаме, е причината за това, което липсва. Просто е – защото заема пространство – в домовете , в умовете, в сърцата.

Минимализмът е течение, което показва как да получим от живота повече с по-малко.

В книгата си ,,Кой те излъга какво е щастие’’ Ралица се позовава именно на него, като дава идеи как да го последваме стъпка по стъпка – изхвърляйки всеки ден по един ненужен предмет от дома, по един токсичен човек от ежедневието си. Втората належаща промяна. По този начин правим място на важните и красиви вещи и хора да се вместят. И да ни направят достатъчно смели, за да бъдем щастливи.

Щастието изисква смелост. А смелостта да си щастлив си струва! – Ралица Генчева.

3. Не се страхувай от промяната

Промяната сама по себе си. Как промените влияят на живота ни?

Психологически изследвания илюстрират страха от промяна, който се изразява в различни форми. Винаги ли посещавате един и същ ресторант? Ежедневието ви еднообразно ли е? Това, според психоаналитици от Колумбия е явна проява на страх от промяна.

Промяната е неизбежна – без нея ние не бихме съществували. Еволюцията е синоним на живот. А наша е честта да бъдем актьори, а не зрители в пиесата на живота. Философът Хераклит осъзнава, че ,,Промяната е единственото постоянно нещо във Вселената” още преди началото на новата ера. А в наши дни, в света, развиващ се със скоростта на светлината, единственият начин да се приспособяваме и адаптираме, е да се променяме постоянно.

Да не се страхуваме от промяната е нещо, което трябва непременно да променим в себе си. Защото непознатото за нас може да бъде невероятно и уникално, много по-добро от това, което познаваме, затова не трябва да се страхуваме от него, а да го приемем с отворени обятия.

Промените са хубаво нещо и не изискват време – може би нагласата преди това – да, но не и самата промяна – тя се случва мигновено – за една секунда .Не бива да изпускаме шанса да я сграбчим и да се развиваме, да улавяме моменти и да бъдем щастливи, като се има предвид, че целият живот трае колкото един дълъг ,,момент”.

Анастасия Василева Димитрова 10 клас, 16 години Езикова гимназия ,,Доктор Петър Берон” гр. Кюстендил

Leave a Comment