Майкъл Джексън

Майкъл Джексън – Лунният пътешественик

Share this post on:

„Съкровеното желание на човека е да се добере до истината и да успее да я възпроизведе така, че тя да му помага в изразяването на чувствата и опита му, да бъде източник на радост, да добави нов смисъл в живота му и да докосне с надежда останалите. Това е изкуството в неговата най-висша форма. Тези мигове на просветление са онова, заради което продължавам да живея“

Минаха единадесет години откакто Кралят на попа си отиде от този свят. Неговата смърт породи много спекулативни теории, една от които гласеше, че е бил убит…. но от кого? Факт е, че смъртта му натъжи милионите му почитатели, а и изобщо, милиони хора по света. Той беше на петдесет години и вече беше изпял „Bilie Jean“, „Thriler“ и „Black or white“. Струваше ни се, че го познаваме. Всички сме чували за щурите предположения, че Майкъл си е правил операции, за да изглежда по-бял, че си е сменял носа, че е педофил… но кои са малко известните факти от неговия живот? И кое е онова, което не знаем за Ем Джей, както е популярен още Кралят на попа?

Детство и Юношество

Малцина знаят, че Майкъл е седмото от общо деветте деца в семейството на музиканта Джоузеф Джаксън. Роден е в Гери, Индиана, на 29 август 1958 година. Детството му минава под строгия поглед на бащата, Джо, който настоява децата му да се подвизават в света на музикалния шоубизнес. Петимата братя основават група „Джаксън 5“, преименувана после на „Джаксънс“. Цялото им юношество преминава в непрестанни репетиции и турнета. Момчетата – Джърмейн, Тито, Марлон, Джаки и Майкъл – се превръщат в деца-звезди и стават явление доста преди появата на други „звездни“ деца като Джъстин Бийбър, Бритни Спиърс и Линдзи Лоън. По-късно Майкъл ще сподели колко много му „липсва нормалното детство“. За мъката си по „изгубеното юношество“ той пише в автобиографичните си книги „Целият свят ме боготвори“ и „Лунна разходка“. Може би затова е толкова привързан към децата и им се радва – чувство, което по-късно ще му струва скъпо. „В училище нямах много приятелки момичета. Някои от тях ми бяха симпатични, но аз се боях да ги приближа. Чувствах се неловко.“, споделя той в една от книгите си.

През целия си живот той е привързан към сестрите си Джанет и Ла Тойя. „Джанет беше мъжко момиче. Имахме еднакви вкусове и предпочитания. Бяхме почти като близнаци. Ето затова ми стана тъжно, когато научих, че тя се е омъжила. Докато с Ла Тойя бяхме коренно различни…“, пише Майкъл. Интересено, но именно двете му сестри последват славата на брат си и са другите големи имена от фамилията Джексън. Най-голямата сестра, Реби, обаче не се занимава с музика и изглежда дистанцирана от всеобщата мания на семейството.

Майкъл е силно повлиян от Уолт Дисни, Джо Холанд, Ървин Бърлин, Даяна Рос, която определя като „любовта на живота ми“. Той и братята му живеят известно време при Рос, която ги запознава с художественото изкуство и се превръща в муза на Джако.

Кариерата на братята Джексън

Майкъл не се превръща в звезда за един ден. Славата му е плод на много усилия, саможертви и труд. Може би за това всички очакват той да пропадне и да се погуби в света на разврата и наркотиците, подобно на доста млади звезди. Неслучайно той бива сравняван с Франки Леймън, момчето-чудо от 50-те години, което известността унищожава. Майкъл не поема по този път. Донякъде успехът му е свързан със звукозаписната компания „Мотаун Рекърдс“. И най-вече – на неговата упоритост.

Едва когато той е на деветнадесет години, семейство Джаксън все повече и повече разчита на него, що се отнася до творческите решения.

Той сам пише някои от песните си, свири на различни инструменти, композира. Участва във филма „Магът“ –  афроамериканска версия на „Магьосникът от Оз“, озвучава анимацията „Бен“. Освен това е изключителен танцьор. „Когато видех някоя движение, аз веднага го повтарях“.

Брат му Ранди и особено сестра му Джанет, също започват да се явяват на сцената и се присъединяват към участията на младите Джаксън. Майкъл и братята му основават собствена музикална фирма – „Пийкок Продъкшънс“. Те създават свои собствени албуми: „Различен тип жена“, „Съдба“, „От стената“. Последният им албум „Триумф“ включва и други певци. През 1979 г. Майкъл преживява голямо разочарование – въпреки популярността си, „Триумф“ не обира известните награди „Грами“.

Майкъл Джексън – самостоятелна кариера

Дълго време Майкъл Джексън работи с американския и телевизонен продуцент Куинси Джоунс и британският продуцент и текстописец Род Темпъртън. Те създават хитовия албум на Майкъл „Трилър“. Албумът включва песните „Кажи, кажи, кажи“, в съавторство с един от Бийтълсите – Пол Маккартни. В този албум е представена и песента „Момичето е мое“. Клипът на песента „Трилър“ е създаден от режисьора на хитовия ужас „Американски върколак в Лондон“ Уандис, по настояване на Майкъл. „Трилър“ се разпространява като видокасети в 1 милион екземпляра. В тези години албумът става най-хитовият за всички времена.

Интересно е, че преди излизането на албумът, Майкъл казва: „Искам този албум да стане най-продаваният за всички времена.“. Куинси и Род му се изсмиват.

Следващият голям успех на Джексън е „Били Джийн“. Песента разказва за едно момиче, което твърди, че лирическият герой е баща на нейното дете. Тя е измислен персонаж. Но всички наричат песента просто „Не е моя любима“. Песента „Били Джийн“ става пословична, заради прословутата шапка на Джексън, с която той изпълнява танците си.

„Махай се“  (Beat it) е поредният хит на Майкъл. Песента пресъздава боищата на две ганстерски банди. В клипа участва истински улични гангстерчета. По това време Джексън започва да работи с Франк Дилео, вицепрезидент по производствената част на музикалната фирма „Епик“.

Освен шапката Джако притежава още атрибути и това са бялата ръкавица и белите чорапки. Белите чорапи, виждащи се под панталоните, са характерни за 50-тте години, но Майкъл ги носи от малък, въпреки подигравките, които отнася от братята си. Бялата ръкавица, певецът надява доста преди публиката да забележи тази новост. На Майкъл му се струвало твърде обикновено да носи две ръкавици.

Лунната походка? Moon Walk всъщност се нарича „мунуок“ и възниква като танцова стъпка в брейка на улицата. Самият Фред Астер, известен танцьор, казва на Майкъл, че е невероятен танцьор.

Джако носи и постоянно слънчеви очила – по този начин той създава бариера между себе си и околните.

В началото на 1985 г., заедно с Лайнъл Ричи,  Майкъл записва песента „Ние сме светът“, в която  взимат участие почти всички афро-американски певци, между които Лайнъл Ричи, Майкъл Джексън, Стиви Уондър, Тина Търнър, Кени Роджърс и още.

Следващият албум на Майкъл Джексън е „Лошият“ („Bad“). В песента лошият главен герой от квартала успява да отиде в частно училище. Връщайки се в кваратала си, той бива тормозен от връстниците си. Идва и ред на песента… „Ловък престъпник“ (Smooth criminal).

През 1988 г. се снима филмът „Лунен пътешественик“ с участието на Майкъл в главната роля. Интересно е, че участие взима и синът на Джон Ленън и Йоко Оно, Шон.

Няколко факта за Майкъл

Всеизвестно е, че Джако комбинира рок, рокендрол, соул и поп. Той е върл фен на рокендрола, класическата музика; любител на маймунките, мексиканската кухня, а също така е и вегетарианец. Имението му „Невърленд“ се намира в Калифорния. То е свързано със странните му привички и цялото е било изпълнено с „боклуци“, според думите на една от прислужничките там.

През живота си Майкъл Джекъсн е бил доста потаен. Почти не е давал интервюта и не е учавствал в шоупредавания. Изключение прави интервюто, което дава на телевизионната водеща Опра.

Близък е с Елизабет Тейлър, Лайза Минели, Лукас, Стивън Спилбърг, Марлон Брандо, Катрин Хепбърн, Брук Шиилдс, Тейтъм О`Нийл. Говори се, че с последните две е имал романтични отношения. В крайна сметка се жени за дъщерята на Елвис, Лиза -Мари Пресли.

Има три деца от краткия си брак с Деби Роу. Порастналата му вече дъщеря Парис е актриса, която открито говори за сексуалната си ориентация.

Легенди и скандали около Краля на попа

Майкъл Джексън е имал още една сестра, за която никога не се говори – „сестрата-фантом“, която всички братя и сестри наричат „копелето“. Джовони Джексън е плод на извънбрачна връзка на Джоузеф Джаксън. Въпреки покровителството на последния и на съпругата му, останалите никога не я приели за член на фамилията.

Любимата сестра на Майкъл Джексън, за която той твърди, че са като „близнаци“ – Джанет Джексън –  също е известна американска певица.

Майкъл Джексън никога не е правил пластични опрецаии, за да стане „бял“, а защото е имал кожна болест – витилиго. Освен това носи следи от изгаряния по лицето, причинени по време на рекламните снимки на „Pepsi cola“. Той признава, обаче, че е преправял скулите, носа и очите си.

Майкъл Джексън не е педофил, въпреки обвиненията на няколко момчета, които, вече порастнали, твърдят, че ги е опипвал и „подтиквал към мастурбация“. Самият Макколи Кълкин, който е бил близък до Джако, опровергава подобни твърдения. Племенничката на Майкъл е категорична, че обвиненията към покойния й чичо са нелепи. Истерията е раздухана от документалния филм на HBO „Да напуснеш Невърленд“. Както всички знаем, Невърленд е името на имението на Джако в Калифорния, което е и атракционен парк. Невърленд е името на страната от романа „Питър Пан“. Създателите на филма изплащат 100 милиона долара обещетение на семейство Джексън, но това не изчиства петното от имиджа на Джако. Слабо утешение, е спечелено през 2009 година дело. Самият Майкъл споделя в автобиографичните си книги, че е мечтаел за голямо семейство – може би носталгия по отминалите времена?

Майкъл Джексън не е наркозависим. Той е пристрастен към успокоителни и инженкции, тъй като болките по кожата му са били непоносими и той е трябвало да ги притъпява.

Майкъл Джексън не умира от свръхдоза, както се твърди, а от смесване на различни видове успокояващи през 2009 г. За това е обвинен лекаря му Конрад Мъри, който според нас, няма никаква вина за действията на пациента си.

Елизабет Тейлър, починала 2011 г., пожелава да бъде погребана до гроба на Майкъл Джексън, тъй като двамата са били най-добри приятели в продължение на тридесет години.

През 2018 г. Куинси отправя обвинения към покойния Джако, че е „крадец“. Защо ли? Според Куинси, Джако е плагиатствал песни, за да направи най-големите си хитове. Музикалният продуцент посочва приликите  между „Bilie Jean“ и „State of Independence“ на Дона Съмър, появила се малко по-рано от „Били Джийн“.

Едно от трите му деца – Парис – която е модел и актриса, в последните години става и музикална изпълнителка.

Миналата година стана ясно, че имението „Невърленд“ е продадено на милиардера Рон Бъркърл.

И до днес музиката на Джако не спира да ни вълнува. Човекът, спечелил 15 награди „Грами“ , остава забулен в тайни и около неговата личност витаят легенди. Въпреки, че е бил скромен, той мечтае да бъде „най-великият в света“ – по собствените му думи, прочетени в тайния му дневник, открит малко след смъртта му. Музиката на Майкъл е докарвала хората до екстаз, до припадък, до състояние на транс и неописуем възторг. И има защо.

© 2021 Ния и Кремена Каменови

Leave a Comment