мило дневниче

Как да направим постижим списък с цели за новата година

Share this post on:

Поставянето на цели е трудна задача за повечето хора. Мнозина обаче жадуват да започнат „на чисто“ в различни етапи от живота си. Но традиционно, повечето хора, предпочитат да сложат началото на нов старт в личен и професионален план на Нова година. „Нова година – нов късмет“ – всеизвестното клише, което всички сме чували. За това и повечето от нас вярват в поверието, че както започнеш Новата година, така и ще прекараш останалите 365 дни от нея.

В България приготвяме вита баница с късмети – пожелания за всеки, който опита от нея. В Китай, новогодишната мандарина носи късмет. От там е и тръгнал и обичаят по Коледните и Новогодишните празници да се белят мандарини.

Но как да си поставим постижими цели? Повечето от нас допускат грешката да си поставят нереалистични и твърде високи цели, без ясната представа как те могат да бъдат постигнати. Типичен пример за такъв тривиален списък е новогодишния списък с обещания на Бриджет Джоунс от романа „Дневникът на Бриджет Джоунс“. Героинята си обещава да намали цигарите, да отслабне и да си намери гадже. Но такъв новогодишен списък е твърде общ и в реалния живот не би послужил за нищо, защото е повърхностен.

Как да се подготвим психически за промените, които искаме да настъпят в нашия живот?

Нека осмислим изминалата година, преди да пристъпим към новата. Преди да си поставим цели, е добре да помислим върху това, какви навици и какъв начин на мислене да изоставим. Нека не пресилваме, а да решим да се отървем от малки вредни навици, за да може все пак лесно да постигнем желания успех. Освен това, не всяка Нова година е възможно да „преобразим“ мисленето си. Човек се променя с течение на години, опитвайки се да създаде по-добра версия на себе си. Не се знае в края на коя точно година ще е готов да осмисли резултата от своите постъпки. Това е дълбок процес. Но поне можем да обмислим какво сме преживяли през изминалата година, в какво сме се подобрили, какво сме постигнали, станали ли сме по-добри. Ако искаме, можем да си направим списъци по тези въпроси.

Например: „Кои бяха хубавите мигове в живота ми тази година“ и просто да ги посочим и т. н.

Новогодишен списък с постижими цели

Има два варианта:

1. Да направим новогодишен списък, в който просто да изброим целите, които искаме да изпълним

2. Да направим по-разширен вариант – кратък „дневник“, който не би ни отнел доста от времето.

Ние се спираме на втория вариант, тъй като той би бил по-подходящ за хора, които наистина искат да променят нещо в своя живот и да постигнат определени цели в него.

Дневник с поставени цели

За целта е необходимо да си вземем тетрадка и да следваме следния подход:
1. да запишем на кои хора за какво прощаваме през изминалата година (ако не сме правили това до сега).

Например: „Прощавам на………., че………. и ще се опитам да не попадам в подобна ситуация/да изпадам в такива пререкания“.
2. да опишем ситуациите от изминалата година, от които сме си взели поука.

Например: „Един ден………..“ и срещу описанието записваме „От това, което се случи, разбрах, че е добре/не е добре да……….. “
3. да запишем основните неща, за които сме благодарни в живота си, както и да благодарим на всички хора, които са ни помогнали.

Например: „Благодарен/на съм, че срещнах любовта.“ или „Благодарен съм на…………, че ми помогна да преодолея трудностите, които ми се изпречиха на новата работа.“
4. в продължение на десет дни, да вписваме по едно положително качество от характера, с което искаме да се сдобием.

Например: „Ще се опитам да бъда по-отстъпчив/а“. Всяко едно от тези качества може (по желание) да записваме по десет пъти.
5. да впишем всяко една от целите на отделна страница и периодично да отмятаме целите.

Небходимо е да се съсредоточим върху нещата едно по едно и да се опитаме да ги опишем, така, както искаме те да се случат (в рамките на достижимото, а не в сферата на фантазиите). Няма да започваме да ги попълваме едновременно, тъй като ще бъде просто формално. След като сме вписали и описали целта, вече пристъпваме към нейното изпълнение. Всеки ден следим дали сме готови наистина да изпълним тази цел, а след като мине Нова година започваме да записваме всяка една малка крачка по пътя към промяната в живота си за определената сфера –“професионални успехи“, „режим на хранене“, „подобряване на взаимоотношенията с околните“ и т. н.

Например, ако сме преди Нова година, в графа: „Подобряване на взаимоотношенията с хората“ вписваме следното: бих искал през тази година да се науча да изслушвам околните, за да……..“ и описваме. След Нова година, в графа: „Подобряване на взаимоотношенията с хората“ – „Започнах да говоря по-малко“. След още две седмици отново отваряме дневника и вписваме – „Вече започнах да разбирам повече чувствата на околните.“

Важно е да си поставим дребни желания, които искаме да осъществим, например, да си боядисаме косата, да си купим нова дреха или да тръгнем на уроци по пиано или китайски език. Идеята е периодично да четем дневничето и след като изпълним даденото желание, да го зачеркваме от списъка.

Талисмани, които да ни съпътстват в първия месец от Новата година (по избор):
1. Да вземем едно средно голямо камъче и да запишем върху него „Благодаря“, след което да го държим до леглото си;
2. В чаша да поставим листчета, върху които сме написали пожелания: „Любов“, „Пътешествия“, „Късмет“и т. н.;
3. Да си купим различни камъни, минерали или кристали. Например, ако сме сме неспокойни, трябва да вземем рубин.
4. Да нарисуваме мандала, която да гледаме, когато сме неспокойни, напрегнати или тревожни.
На един лист да напишем дадената молитва или мантра от типа: „Животът ми е изпълнен с прекрасни неща“, която да казваме всяка вечер или сутрин.
5. Пристъпвайки към дадена цел, ние си даваме обещание. Обещание пред себе си. И за това сме длъжни да го изпълним. Може да не е веднага. Процесът не винаги е толкова бърз, нито резултатите –  скоропостижни. Но подобно решение навръх Нова Година е важно, дори специално. Може и да не сме суеверни, но даването на обещание през този светъл празник не бива да е лекомислена постъпка.

Изхвърляйки всичко старо и ненужно от душата и живота си, ние се очистваме, а новогодишните празници са най-доброто време за взимане на решения, които ще променят съдбата ни. Затова нека внимаваме какво си пожелаваме, и най-важното – дали ще сме способни да го изпълним наистина. Ако сме твърдо решени, нека не отлагаме – може би ни очаква по-хубава година, но това зависи и от нас самите.

© 2021 Ния и Кремена Каменови

 

Leave a Comment