Топ десет най-добри холандски филми

Share this post on:

Европейското кино винаги се е отличавало със своята реалистичност, изящност  и красота. За разлика от американското кино, холандският екшън е лишен от подобна динамичност. В сравнение с руските военни филми, тук се набляга не толкова на самите батални сцени, колкото на психологизма. Действието в нидерландските филми е по-забавено. Когато човек гледа холандски филм, сякаш се потапя в по-ретро атсмосфера, без това в действителност да е така.

Представяме ви десет холандски филма, които непременно трябва да гледате!

Skin (II) (2008) – „Кожа“

Филмът „Кожа“ е историческа драма на режисьора Хенро Смитсън. Историята проследява живота на разочарован тинейджър, който се присъединява към банда неонацисти.  В главната роля участва Робърт де Хуг (Robert de Hoog), един от най-талантливите холандски актьори. Той е номиниран за най-добрър изпълнител в „Skin“ и взима наградата „Златен телец“ (Gouden Kalf) от Нидерландският (Холандският) филмов фестивал.

„Skin“ е вдъхновен от истинска история. Става въпрос за шестнадесетгодишен син на баща-евреин, който баща е тежко травмиран от Втората световна война. От труден тийнейджър, младежът се превръща в неонацист и убива тринадесетгодишно момче от Антилите (Карибският полуостров).

Soldaat van Oranje (1977)

„Оранжевият  войник“, известен още като „За кралицата и отечеството“ (преводът на английски език), е дело на Пол Верховен – режисьорът на популярният еротичен трилър „Първичен инстинкт“, в който участва Шарън Стоун. Филмът е направен по романа „Soldaat van Oranje Omnibus: 1940-1945 – 1946-1980“, написан през 1998 г. от Ерик Хазелхоф Роелфзема. „Оранжевият войник“ е може би най-добрият филм на Верховен.

Името „Оранжевият войник“ не е случайно – оранжевият цвят, е най-предпочитаният цвят в Холандия.

Във филма се разказва как по време на Втората световна война холандски студенти се присъединяват към съпротивителното движение срещу германската окупация на Холандия през 1940 г. И тази история е вдъхновена от реални събития. Студентите са от Лайденския университет. В книгата, както и във филма, са показани преживяванията на самият Роелфзема по време на участието му във войната като част от антинацинсткото движение.

Assaut (1986) –  „Нападението“

Историческата драма, чийто режисьор е Фонс Радемейкърс, разказва как холандски лекар, преследван от изтощителните детски спомени от Втората световна война, се бори да намери мир, докато прекарва живота си в търсене на отговори за трагичната нощ, която го е оформила. „De Aanslag“, книгата по която е направен филмът, е написана от Хари Мюлиш, който има еврейска, германска и австрийска кръв.

Четиредесетгодишният лекар, се опитва да забрави мъчителните си спомени от детството – нощта, в която семейството му е  убито, а самият той е арестуван и заведен в полицейския участък. Случайно, главният герой узнава повече подробности около това травмиращо събитие в живота си.

Vader en tijdperk (2000) – „Баща и дъщеря“

Анимационната драма от 8 минути е дело на режисьора Майкъл Дудок де Вит и в нея се разказва как баща се сбогува с малката си дъщеря. Времето минава и дъщерята преминава през живота възраст по възраст, но в нея винаги има дълбок копнеж по баща си.

В късометражния филм липсват диалози. Показано е как главната героиня си спомня как баща й отплава с лодка, за да не се върне никога повече. През отминаващите сезони и години тя пътува до едно и също място, за да чака завръщането му.

„Баща и дъщеря“ е типичeн филмов жанр за холандците. Не само японците са известни със своите анимации – аниметата.

Oorlogswinter (2008) – „Военна зима“

Режисьорът Мартин Колховен, който е и един от тримата сценаристи на филма, създава поредната военна историческа драма. И този филм е на правен по литературна творба – тази на Ян Терлоу – „Военна зима“. Издаден през 1972 г., романът се основава на спомените на автора.

През януари 1945 г., в окупираната от германците Холандия, четиринадесетгодишен тийнейджър се включва в холандската съпротива, след като помага на ранен пилот на RAF (№322 холандска ескадрила на Кралските военновъздушни сили). Майкъл намира английския пилот Джак в горите на Дагдалер. Намерен е мъртъв германски войник, който очевидно е бил убит. Когато убиецът не е намерен, германците за отмъщение арестуват бащата на Майкъл. Сега Майкъл отчаяно се надява, че чичо му Бен ще освободи баща му… Когато войната е спечелена само няколко месеца по-късно, Майкъл е загубил невинността си и никога повече няма да бъде същият.

Flodder 3 (1995) – „Флодър“

Ето и една комедия в класацията – филмът на режисьора Дик Маас. Връщайки се от пътуването си в чужбина, семейство Флодър (буквално преведено – „багаж“) трябва да се срещне с хората от квартала, които се подготвят за 25-ата годишнина на Zonnedael (провинция Зут-Холандия).  Това е третият филм от поредицата за асоциалното семейство Флодър.

И в трите поредици участва хървато-холанската модел, актриса и певица Татяна Шимич. Филмовите критици считат, че актьорът Коен ван Врайберге де Конинг прави този филм по-добър от „Флодър 1“ (1986) и „Флодър 2“(1992).

Създаден е сериал по филма – сериал, излъчван от 1993-та до 1998-ма година. След прекъдването му са направени първите две части на филма със същото заглавие. В действителност Flooder 3 е базиран не на първите два филма, а на сериала.

In Oranje (2004) – „В оранжево“

Филмът на Йорам Лурсен представя образа на единасетодишният талантлив футболист Ремко, който има една голяма мечта: да бъде избран за националния отбор до 12 години. Баща му Ерик го тренира и всичко изглежда върви добре, докато Ерик внезапно умира. Ремко и майка му Силвия са шокирани. Ремко продължава да работи, за да изпълни мечтата си, за която му помагат приятелите му от отбора Ан и Уинстън, както и бабата на последния.

Abeltje (1998) – „Абелтье“

Приключенският филм на Бен Сомборгаат е твърде ексцентричен.

Ученикът Абел (на нидерландски – Абелтье) е жертва на гадната шега на Лора, но е обвинен случайно и реагира прекалено. Майка му го оттегля от училище и му наема интересна работа. Абелтье започва работа като асансьор в голям универсален магазин, открит в неговото село. Той е мечтател и се чуди за какво служи зеленото копче в горната част на асансьора. С хората в асансьора му, Лора, учител по пеене и продавач на нафталин, той е изстрелян през покрива на универсалния магазин, без да контролира асансьора или да знае къде ще се озоват. В крайна сметка те стигта до Манхатън. Там той е оплетен от богата жена, която прилича на майка му и чийто син Джони, е отдавна изчезнал.

Когато полицейският хеликоптер идва да изтегли  обратно кабината на асансьора, холандците се връщат вътре. Той ги отвежда до латиноамериканска страна, наречена Перугона.

De tasjesdief (1995) – „Крадецът на портмоне“

По романа на писталеката Мике ван Хофт, Мария Питърс създава филмът „Крадецът на портмоне“ .

Алекс е много близък с възрастната си баба, отчасти защото заетите му родители изглежда имат малко или никакво време за него. Един ден той изненадва две момчета от неговото училище, които влизат в къщата й. Той е шокиран да я намери вързана вътре – те са я ограбили! Алекс се заклева да пази тайна за случилото се, тъй като баба му се притеснява, че дъщеря й ще я сметне за смахната. Тази тайна вкарва Алекс в неприятности, тъй двете момчета го причакват на улицата и го тормозят, за да се превърне в „крадец на чанти“ (tasjesdief) за тях, ограбвайки стари дами. В крайна сметка Алекс успява да се справи с тази ситуация.

Ciske de Rat (2004) –  „Сиске де Рат“

„Сиске де Рат“ е създаден от режисьора Гуидо Питърс. Историята разказва за беден единадест-годишен ученик със златно сърце, който израства в Амстердам през 30-те години на миналия век. Мелодрамата е  базирана на трилогията на Пит Бакър от 1929 г., в която се разказва за момчето, което не може да се образова, постоянно понася несправедливости от училище, социални работници, но преди всичко от егоистичната си майка. Фатално събитие най-накрая го вкарва в реформаторско училище.

Германско-холандската коопродукция (оригиналната версия на филма) печели „Сребърен лъв“ във Венеция през 1955 г., дори преди холандската си премиера. Вторият римейк е създаден през 1984 г.

„Ik voel me zo verdomd alleen“. „Чувствам се толкова проклет самотен“, казва Сиске във филма.

Според нас, филмите от топ класациите наблягат повече на жанра трилър и военно-историческа тематика, което не е чудно, тъй като холандците носят емоционална травма от Втората световна война, защото, за разлика от повечето страни в Европа, са стояли настрана от Първата световна война, а и през XIX в. са водели по-скоро мирен живот. Повече от 100 години без сериозни военни действия, Холандия не очаква, че ще бъде въведена в подобен ужас през XX – ти век. Неслучайно, в част от филмите се набляга на спомените на оцелелите от Войната и вече порастнали деца. Изобщо темата за бедните и борбените деца и младежи, силно присъства в холандското кино. Липсва преекспонираността на представения в доста от американските филми бляскъв живот. Нидерландското кино е по-натуралистично и без зрителят да се усети, вече е вкаран в драматичната ситуация от дадения филм.

Автори: Ния и Кремена Каменови

Leave a Comment