Бари Гиб с нов албум

Share this post on:

Легендарният китарист и вокалист на митичната поп група „Би джийс”, Бари Гиб, обяви, че издава нов соло албум. Името на албума е „In The Now” (на български „В настоящето”) и е първия самостоятелен албум на Бари от 32 години насам, както и втори соло албум в неговата кариера. Албумът беше пуснат официално на 7 Октомври 2016 и вече получи добри оценки от музикалните критици. Според вестник „Гардиън” албумът е едно красиво продължение на наследството на Би Джийс. Можете да чуете лайв изпълнение на едноименната песен от албума тук:

Би Джийс

Този път Бари е без своите братя Морис и Робин. „This is where I came in“ („Тук се появих аз”), издаден през 2001 година се оказва лебедовата песен на Би джийс. Морис умира неочаквано през 2003г., което е много тежък удар за другите двама братя от звездното трио Бари и Робин. Синът на Бари, Стефан, хеви метъл китарист, описва Морис като „лепилото”, тайната съставка, която държи заедно  не само Би Джийс, но и цялото семейство. Братя Гиб вече са загубили най-малкия си брат Анди, който умира едва на 30 години след продължителна употреба на наркотици. След смъртта на Морис, Бари и Робин правят няколко солови изяви, но не свирят заедно. Бари иска Би Джийс да бъде запомнено като трио, като „единственото нещо, което хората някога са видели”. Единствения път когато двамата  свирят заедно е една вечер през 2009г., в домашното студио на Бари в Маями. Това се оказва и последния път, когато двамата братя пеят заедно. Робин умира през 2012г. Бари споделя: „Робин постояно търсеше нещо ново, искаше да напише нов хит, да направи нещо велико. Казах му: „всичко е наред, Роб, спри да се притесняваш за това. Мечтата стана реалност.”

След смъртта на по-малките си братята, Бари се чувства като човек, който е завързан към миналото. „Бях готов да се откажа. Бях свършен. Нямаше смисъл да продължа напред.” Жената на Бари, Линда, е причината той да продължи да се занимава с музика. „Той беше много нещастен след смъртта на Морис. Казах му, че той си има своя живот. Трябва да продължи да живее.”

И така, през 2013г., последният би джи се решава да направи самостоятелно турне за първи път през своя живот, придружаван от своя син Стефан и племеницата си Саманта (дъщеря на Морис). Според Стефан предизвикателството пред баща му е огромно. „Със сигурност имаше риск в начинанието. Tази голота, която той изпитваше на сцената.. Той е 67-годишна поп икона, която никога досега не е излизала сцената без своите братя.” Заедно с неговата племеница, Саманта, двамата изпълняват легендарния хит “How Can You Mend a Broken Heart”. „Това да пеем тази песен с чичо ми беше един вид терапия за нас двамата. Пеехме песента, гледахме се в очите и заедно съпреживявахме болката си и лекувахме раните си на сцената.” – споделя младата певица.

https://www.youtube.com/watch?v=M25ychvvUgg

 

Би Джийс ще останат завинаги в историята като една от най-успешните поп и денс групи от 70-те години на 20-ти век, с 15 хита номер едно, а братя Гиб като едни от най-великите музиканти и автори на песни. Тримата братя впечатляват с уникалните си хармонии още през 60те години на 20ти век, но истинската слава на групата идва след 75-та година, когато импресариото на Атлантик рекордс, Ариф Мардин, открива фалцетото на Бари в песента „Nights on Broadway“. Те решават да променят стила,  като изкарат на преден план фалцетното пеене на Бари Гиб, което се превръща в запазена марка на групата. Освен за ,Би Джийс, Бари Гиб пише песни и за популярни изпълнители като Барбара Стрейсанд, Селион Дион, Дион Варвик и др. Нека да се насладим на великолепните хармонии на братя Гиб, от концерта, който ме запали по тяхната музика:

 

 

Comments

Leave a Comment