ядосана жена

Да се гръмна или да се обеся?

Share this post on:

Все по-често през ума ми минава тази дилема, когато слушам ново парче на някой млад изпълнител на родната музикална сцена. Така например за малко да припадна, когато за първи път видях клипа на онази малката Сузанита, която гръмна с парчето Lucifer& Buddha. За музикалност на парчето няма да коментирам, все пак певицата е на невръстните 14 години и има доста време пред себе си, за да развие своя талант. Иска ми се да вярвам, че поведението в клипа (показва среден пръст, кълчи се като еротична танцьорка) са плод на болната психика на меркантилни продуценти. Но това за съжаление не е точно така – без съгласието на родителите (в случая г-н Орхан Мурад, когото много хора искрено уважават), това нямаше да се случи. Не и по начина, който ни го представят по медиите. „За да стане известен човек в България, даже и по света, така се прави: тръгва се с провокация. Като създадеш име и като наложиш името си, вече можеш и да възпитаваш…“ – това е цитат от интервюто на г-н Мурад пред БиТиВи. Искали да скандализират пубиката, за да стане известна?!! Ами то, ако ставаше така, дайте да направим по едно такова клипче на всички малолетни дъщерички и синчета на известни изпълнители, за да може публиката да започне да ги харесва още от малки. Въпрос на личен избор е детето ти да се снима в клип с подчертано сексуално послание, друг е въпросът за морала на тези родители, които позволяват на хората да възприемат детето им по такъв начин.

Не по-малко недоумяващи са песните на друг наш млад изпълнител – Кристиян Костов. Помним го от блестящото му представяне на Евровизия 2017, където зае почетното 2-ро място (За мен лично съвсем обективно заслужаваше да стане победител!), а преди това на финала на X-Factor през 2016г., когато ни възхити с разчувстващата интерпретация на песента „Yesterday” на Beatles. Парчето му “Вдигам  Level” в дует с Павел и Венци-Венц  даже спечели първа награда на конкурса на БГ радио в категория българска песен. В песента се споменава на няколко пъти как лирическият герой иска да купи самолет на майка си. Самолет? Слушайки по-нататък парчето разбираме, че става въпрос за неоспоримите материални възможности и пълен непукизъм на героя към установните правила. На няколко пъти той ни натъртва на това, че се смята за недосегаем от закона. А за какво ли е на майка му самолет? Нека интерпретираме това лирическо въжделение като чиста хипербола, с която трябва да се подчертае умопомрачителната жажда за величие. Слушайки го, аз наистина се замислям дали изобщо в България съществува някакъв критерий за стойностна музика, и какъв би бил той, или почти всички наши изпълнители се носят по течението направлявано от англоезични музикални бълвочи.

А какво ли иска да ни каже Гери-Никол в песента „Направо ги убивам“ в дует със 100 кила? Отговорът слушайки парчето е нищо. Песента е лишена от всякакво смислено послание. Кой кого убива не е ясно. А и предполагам, че вече никой сериозен музикален критик не би си направил труда да разтълкува такъв насипен набор от думи и посредствена музикалност на песента.

Както все по-често се забелязва на родната сцена се появяват такива артистични имена като Гери-Никол, Павел, Венци-Венц, Тита, Дара, Сузанита… Само в един момент да не започнат да се дублират с имена от поп-фолк сцената, че тогава ще започнем доста да ги бъркаме.

Напоследък стана доста модерно известните личности от световната музикална сцена да завършват творческия си и въобще житейски път със самоубийство. Така например вокалистът на Sound Garden Крис Корнел (една от основополагащите групи на гръндж движението, бел.ред.) се самоубива чрез обесване с тренировъчен ластик в банята на хотелската си стая непосредствено след концерта във Fox Theater. Малко по-късно, вероятно повлиян от трагедията на своя добър приятел, на 20 юли 2017, точно на рождения ден на Крис Корнел, вокалистът на Linkin Park Честър Бенингтън е намерен мъртъв в собствения си имот в Лос Анджелиз. Причината за смъртта е отново самоубийство чрез обесване. Нека все пак да не забравяме, че тези личонсти станаха приживе легенди, а след тяхната смърт увлечението по тяхната музика се засили още повече. Вероятно и двамата са имали възможността да слушат песни на наши млади изпълнители, които за отрицателно време  постигат милиони гледания по интернет видео каналите, без изобщо да имат зад гърба си какъвто и да е творчески и музикален път. Това разбира се е само в кръга на шегата, но да привличаш вниманието на аудиторията благодарение на скандализиращи клипове не е ли просто поредния еднократен куршумен изстрел към онези, стремящи се да създават истинска музика? Или по-просто казано да накараш другите да спрат да бъдат музиканти, като им покажеш, че провокирането на интереса на публиката може да стане по далеч по-елементарен и инфантилен начин.

Comments

  • Всеки гледа да стане известен, просто това е начина в България. Виж Азис как стана звезда , дори световна.

    Явно обществото ни е на такова ниво, че единствения начин да пробиеш е със скандали и не е важно съдържанието на музиката.

Leave a Comment