Христо Стоянов

Христо Стоянов – основател на Lifehack.bg – няма по-добър начин за учене и осъзнаване от това сам да си хакнеш главата в бордюра.

Share this post on:

Христо Стоянов е автор на проекта lifehack.bg, с който цели да предостави на хората най-ценната и интересна информация в света на личния успех, бизнеса, дигиталния маркетинг, психологията и софтуера.

С тази статия в рубриката ни „Вдъхновяващи истории“ искаме да поздравим нашия колега Христо за страхотната работа по разработването на сайта lifehack.bg. Благодарим му за това, че откликна на поканата ни да отговори на нашите въпроси и за отделеното  време.  Ето накратко какво ни сподели той за себе си и за своите проекти:

  1. Как се зароди идеята у теб да създадеш сайт, в който хората да намерят съвети за личностно усъвършенстване, бизнес, дигитален маркетинг и психология?

Идеята се роди заради личната ми нужда от сайт подобен на lifehacker.com. В търсенето на полезни съвети и софтуер често попадах там. Прииска ми се да има такъв и на български и така започнах работа по настоящия вариант. Оказа се, че хората с подобна потребност не са малко.

  1. От какви съвети се нуждаят хората (конкретно българите) и какви са проблемите, които те най-често ти споделят?

Най-вече от съвети как да изкарат пари онлайн, ако може, без да правят нищо. Това е най-масовата група – за съжаление. Има и втори тип читатели, които пък се интересуват от малко по-градивни неща – как да преборят отлагането, да бъдат по-продуктивни, да бъдат по-добри мениджъри, лидери и т.н. – все черти свързани с личностното развитие. Пропуснах и една трета група читатели, за които най-наболелия проблем е как да хакнат паролата на мъжа/жена си във Фейсбук. До скоро не подозирах какъв голям семеен проблем може да е тази социална мрежа. Факт е, че хората се нуждаят от съвети, но и факт е, че хич не обичат да четат и да ги прилагат, но това е друга тема.

  1. Ако някой само се оплаква от живота (типична черта за нас българите) и непрестанно повтаря, че не му върви в нищо, би ли му hack-нал един зад врата или пък би му помогнал с някой друг съвет?

Абсолютно не! Няма по-добър начин за учене и осъзнаване от това сам да си хакнеш главата в бордюра. Опитът в този случай е безценен и определено не може да бъде забравен. Колкото и да се опитваш да хакнеш някой – с шамар или със съвет, ако сам не стигне до отговора, нищо не може да му помогне. Затова за мен най-важна е вътрешната мотивация. Нямаш ли я и сто шамара няма да помогнат.

  1. Няма универсална рецепта за това как всеки да си живее живота. Какво е обаче главното кредо при теб?

Ако искаш да постигнеш нещо голямо, трябва да си платиш цената!

  1. Ако един ден известен сценарист реши да направи филм за твоя живот, какво би било според теб неговото заглавие?

Мъчи се, мъчи се, накрая взе че успя!

  1.  Има ли в момента друг проект, по който работиш и искаш да реализираш?

Да, в момента работя по новият ни VIP клуб MasterHack. Доста интересно начинание. До момента се получава много добре. Надявам се до няколко месеца да изградим една голяма общност от страхотни хора, които умеят да ценят времето си!

Другият ми проект, kingsman.bg е това, което искам да развия по нататък. За съжаление в момента е малко в застой поради липса на време, но и неговият час ще настъпи. Имам големи планове за него, тъй като определено се хареса на хората, когато го стартирах.

  1. Как виждаш себе си след 10-тина години да кажем?

Пътуващ около света, без допир до интернет. Честно казано писнало ми е от компютри, сайтове и т.н. но няма как – само така мога да реализирам идеите си.

  1. Как ти идват идеите за написване на нова статия?

Чета доста и така идеите сами ме намират. А и все по-често се опитвам да наблюдавам какво искат читателите, но избягвам да ги питам директно. Тогава обикновено не казват истината, а това, което смятат, че другия иска да чуе. Проблемът при мен е в многото идеи, а не в липсата им. Всеки път се чудя за коя от идите ми да пиша.

  1. С какво най-много се гордееш в момента?

С дъщеря ми!

  1. Какво би пожелал на читателите на „Походът“?

Бих им пожелал да имат повече воля да действат, по-малко желание да се оплакват (на никой не му дреме за нашите проблеми) и повече стремеж към целите им.

Leave a Comment