Какво е „Идейник”?

Share this post on:

На снимката: Симона Дакова, проектен ръководител на „Идейник” връчва наградата на победителите от екип „БАМС”.

На 1-ви март 2016 г. приключи първото по рода си състезание за генериране на идеи за решаване на обществено значими проблеми „Идейник”. Въпреки недостатъчната популярност на НПО сектора в България и битуващото мнение за масова незаинтересованост на младите хора към случващото се у нас, състезанието обективно доказа, че подобряването на обществената среда у нас е възможно и има хора, които активно работят за това.

Организаторите на проекта, сдружение „Тук-Там” и „Обединени идеи за България” имаха за задача да привлекат хора с опит и знания, натрупани в чужбина, за да могат те да помогнат за случването на положителна промяна в нашето общество. В конкурса се включиха над 130 кандидата, много над предварителните очаквания, като 75 получиха одобрение.

За периода 01.12.2015 – 15.02.2016г. участниците имаха за задача да разработят своята идея и да представят план за реализация по един от 5 казуса: зелено предприемачество, градска среда, доброволчество, образование и психично здраве. Във всеки казус бяха сформирани по 3 екипа. Участниците преминаха през няколко етапа, в които екипите да имат възможност да се сработят, да доразвият идеята си, и да представят план за реализация на проектите си.

Проектите бяха оценени от ментори (експерти) и външни оценители. В крайна сметка бяха излъчени 5 финалиста и един победител, избран публично с отворено гласуване във Фейсбук.

Победители са екип БАМС в състав Милена Иванова, Антония Калчева, Светослав Златков и Борис Драндийски. Идеята им е да се даде възможност на незрящи хора да се интегрират, като бъдат включени в различни общи мероприятия като танци и други спортно-културни дейности. Видеото, представящо тяхната идея, което събра над 11 000 гледания и спечели сърцата на публиката, може да гледате тук:

От своя страна, организаторите поеха ангажимент, че ще окажат съдействие на БАМС и другите финалисти в състезанието да реализират идеите си. Това може да стане чрез спонсорства, вкл. по фондове и европейски програми, намиране на специалисти за сформиране на екип, популяризиране чрез медии и др.

Състезанието бе чудесен социален експеримент, който прекрасно демонстрира, че българите в чужбина се интересуват активно от ставащото в родината и са готови да предадат своите знания и опит на хората у нас, за да се случи положителна промяна в нашето общество.

Какво е Идейник? Идейник е много повече от състезание. Идейник е кауза за всички, които не само искат промяна, но и работят активно за това!

Очакваме с нетърпение следващото издание!

Leave a Comment