Ще се възстанови ли международната стабилност през 2016?

Share this post on:

2016 се очертава да бъде доста динамична и изпълнена с политически събития от световен мащаб. Това се дължи не само на застрашителните бежански вълни от близкоизточния регион, които преминават свободно през Турция и Българя с направление Западна Европа, но и от зачестилите терористични атентати организирани от Ислямска държава. Светът е изправен пред сериозно предизвикателство да възстанови мира и стабилността най-вече в Европа и Близкия Изток. След срещата на лидерите на 19 държави в края на октомври м.г., в т.ч. на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция, е взето окончателно решение за ликвидиране на радикалните ислямски групировки. В официалното комюнике се споменава, че за решеването на конфликта в Сирия е нужно пълното унищожаване на терористичните групировки и започване на политически процес чрез засилен дипломатически диалог между заинтересованите страни.

На политическия хоризонт се очертават нови перспективи, но остават съществуващите заплахи от ислямизиране на демократичните западни общества. В хода на събитията са необходими съвместни координирани действия, както на натовските военни сили, така и на руските военни части. Не бива да се позволява на ислямските терористични групировки да добиват опит във военното дело и да обучават свои поддържници. Непосредствено произтичащите от военното напрежение в Сирия и Йемен проблеми с огромните бежански вълни са основна външнополитическа цел на Турция и потърпевшите европейски държави. Една категорична забрана за преминаването на ислямски бежанци на териториите на държавите от Eвросъюза, би довела до спад на етническото напрежение и по-добър контрол върху вече получилите убежища бежански граждани. Не може вече да се разчита на една незаинтересована от проблемите на Европа Америка, на една силна авторитетна личност като Ангела Меркел, но неспособна да вземе адекватни мерки и на Република Турция, през чиято територия спокойно са преминали (дори до скоро изобщо не се възпрепятстваха) над 700 хил бежанци за Гърция и България.

Каква е равносметката от бежанския проблем за Европа?

На първо място трябва да поставим огромната заплаха от терористични действия и постепенното ислямизиране на големи региони от Европа. Не по-маловажен е разбира се фактът, че европейските данъкоплатци ще плащат за осигуряве на домове за временно настаняване, за изхранване и осигуряване на минимални средства за преживяване на бежанците.

Какви са политическите перспективи за 2016?

На фокус са президентските избори в САЩ, изходът от които би променил хода на събитията. Според предварително проучване 39% от подръжниците на Републиканската партия биха гласували за Доналд Тръмп, което е убедителна преднина пред останалите кандидати. Другият основен претендент за президентския стол е съпругата на Бил Клинтън и бивш държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Тя е издигната от Демократическата партия. По-либерално настроените демократи не биха били удачен вариант при една евентуална победа за Хилъри, чиято благотворителна организация получава средства от Саудитска Аарабия. Очевидно тя не би спряла мюсюлманската „инвазия“ в САЩ, още по-малко би попречила това да се случи в европейския двор. Има доста тези, които биха били в подкрепа на Тръмп. Самият руски президент Путин, който в никакъв случай не би желал доминиране на САЩ в световен мащаб, определя Тръмп като „блестящ и талантлив лидер“. Именно сходстватa във вижданията между двамата лидери би допринесло за по-ефeктивното предотвратяване на назряващи регионални конфликти, спиране на мюсюлманската инвазия, издигане ролята на международните институции. За Европа, както и за България ще бъде много трудно да възвърнат частично загубения си суверенитет, произтичащ от членствотo им в Североатлантическия алианс, който продължава да бъде средство за прокарване на амeриканска политика и защитава американските геополитически интереси. В момента този европейски суверенитет е прехвърлен на лидера на НАТО – САЩ. Основната заплаха за всички световни демокрации си остава международния тероризъм, подклаждан от радикалните ислямски движения. Премахването му би било единствено възможно с общите усилия и сътрудничество между двете най-могъщи във военно отношение държави, а именно Русия и САЩ. Пожелавам успех на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп!

Радо

 

Leave a Comment