Тайната на успеха и борбата с егото в „Твоето его е врагът“ на Райън Холидей

Share this post on:

Преди да разгърнете страниците на тази книга, помислете добре дали вашето его го позволява. Защото, в противен случай, вместо да почерпите сила и вдъхновение за идните си начинания, е възможно да разтълкувате посланието ѝ като поредната пречка, която ще ви затрудни да бъдете достатъчно добри.

Райън Холидей – автор и герой

За Холидей високото его и неговите проявления могат да се разглеждат единствено и само в негативен аспект – като често непреодолима пречка за хората, желаещи да постигнат нещо повече. Но кой всъщност е Райън Холидей, че да може да каже на широката аудитория подобно нещо? Райън Холидей е млад, амбициозен и бързо проспериращ човек. Той е бил ментор на някои от най-популярните личности в съвременната ни история и е консултирал десетки големи компании. Преди всичко, Райън Холидей е маркетингов експерт и работата му в някои от големите американски фирми му е дала възможност да наблюдава успехите и паденията отблизо. Именно от този си професионален път Райън открива едно нещо, в което е сигурен – всеки човек, който иска да бъде успешен, трябва да пребори егото си. Но книгата не е за Райън, защото уроците, които сами ще извлечете от прочитането ѝ, съвсем не са свързани с него самия. С тях се сблъсква всеки човек, но не всеки говори за тях и ги бори.

Твоето его е врагът, с който Райън Холидей ще ти помогне да се справиш

“Твоето его е врагът” е по-лична от всички останали книги досега на Райън Холидей. В книгата авторът ни повежда по стъпките на своя професионален път – от най-големите му успехи до моментите, в които отчаянието е завладявало цялото му съществуване. “Не си достатъчно добър” е реплика, която може да повали човек дори и от най-високия връх и Холидей познава добре именно това усещане. Той развенчава съвременното разбиране за успеха като нещо, което “ако достатъчно силно искаш, то ще ти се случи”. Напротив. Колкото и умни, талантливи и можещи да сте, често това не е достатъчно. Успехът може толкова лесно да ви се изплъзне и с гръм и трясък да срине всичко, което сте изградили, или дори никога да не дойде, ако твърде плахо чакате той просто да ви се случи. Как да не се случи това, чудите се. Авторът не дава само една формула, но тази, която според него е най-важна, е отърсването от всички негативни, пагубни мисли и вредни навици, които само ни пречат. Фокусирането върху нещата, които истински желаем и върху начините за тяхното постигане е пътят към постигане на хармония в нас самите и в живота, който искаме да съградим за себе си.

В своите скромни 200 страници тази книга ще ви срещне с немалко хора, които именно защото са преодолели своето его, са успели да се задържат на върха толкова убедително – сред тях са Рокфелер, Стив Джобс и други. Но за да не мислите, че това е книга само за успех, ще ви кажем, че авторът дава примери и с хора, които не са се преборили в битката с егото. Не за да ни отчае, а за да онагледи възможните изходи от тази нечестна схватка с вътрешното ни усещане, че не сме достатъчно добри.

Авторът разделя своето повествование в три основни части, които според него са и фазите на нашето професионално развитие. Как да не се “влюбим” в себе си след постигането на успехи, така че да загубим отношенията с другите, как да държим летвата си достатъчно, но не прекалено високо вдигната, така че да сме мотивирани да постигаме повече. Авторът нееднократно набляга, че тази кауза съвсем не е загубена и егото може да бъде овладяно, за да не пречи на развитието ни.

Класациите, в които тази книга заема челна позиция, са много, но сигурни сме, че сега това ще се случи и във вашата лична “свита” от любими книги. Подарете си удоволствието от прочитането на “Твоето его е врагът” и започнете още сега да “берете плодовете” от наученото в нея. Една от най-добрите книги за личностно развитие през последното десетилетие, която съвсем няма да ви заприлича на поредното повествование за “щастлив живот”. Напротив – повечето от вас ще бъдат приятно изненадани от мъдростта, събрана в страниците на “Твоето его е врагът”. Хората цял живот се учат и независимо, че ви се струва, че това не важи за вас с пълна сила, тази книга има какво да ви даде.

 

© 2020 Владимира Петрова

Leave a Comment