The Weeknd – новият крал на R&B музиката

Share this post on:

Абел Тесфайе е името на една от най-големите звезди в световната музика в момента, по известен със сценичното си име The Weeknd. Абел е израстнал в Торонто, Канада, като е син на етиопски емигранти, заселили се в страната 80-те години на 20-ти век. Животът на семейството е бил особено тежък, като майка му е работила всякаква работа за да издържа семейството. Абел израства без баща, защото той напуска семейството докато е още дете. Въпреки това, Абел вижда и положителното в тази история като в песента си Sidewalks пее:

I don’t give a damn if a nigga said he knew me
Grew up with no father so nobody ever „son“ me

имайки предвид, че без бащина фигура никой никога не се държал покровителски и превъзхождащо над него. Голяма част от житейския си опит получава от баба си, която се грижи за него, научава го на амхарски и семитски езици и го приобщава към Етиопската православна църква.

the_weeknd_2015

Трудностите в живота обаче го карат да се обърне към наркотиците и Абел започва да пуши марихуана още на 11, а впоследствие се обръща и към по твърди наркотици. Според голяма част от феновете му, името на лейбъла му XO – е абревиатура за екстази и оксиконтин (опиат със сходен ефект на хероина). Експериментирал е с различни видове наркотици – обезболяващи, психотропни гъби, кетамин, опиати, кокаин и други.

Призванието на Абел обаче е музиката. Това е нещо, което той много добре осъзнава и започва усилено да работи по въпроса. Още на 17 решава да напусне училище за да преследва музикална кариера. През 2010 година издава първите си парчета и работи по няколко микстейпа. През 2011 година издава общо три микстейпа – „House of Balloons“, „Thursday“, and „Echoes of Silence“, които веднага се забелязват от музикалната индустрия благодарение на уникалното си ритъм енд блус звучене. Музиката му става значително популярна благодарение на добрите отзиви от критиката, но все пак той остава в сферата на некомерсиалната и ъндърграунд музика.

Никой не предполага, че само след 2 години The Weeknd ще бъде отлично разпознаваема световна звезда и един от най-богатите музиканти в световен мащаб. Според списание „Forbes“, Абел е натрупал състояние от 55 милиона долара само за 12 месеца, благодарение на супер успешните му албуми и музикални турнета. Успехът идва с втория му албум – „Beauty Behind the Madness„, от който издава три супер успешни сингъла превърнали се в световни хитове – „Earned It“,  „The Hills“ и „Can’t Feel My Face“. Впоследствие печели две награди Грами и е номиниран за Оскар за най-добра филмова песен към филма „50 нюанса сиво“.

Огромната популярност, която успява да придобие, както и сходния музикален стил и държане карат много хора да го определят като Майкъл Джексън на днешното поколение. The Weeknd обича да не споделя много за личния си живот и да бъде обвит в голяма доза мистерия. Малкото, което се знае за него са проблемите му с наркотиците и успехът му сред жените, като последното му завоевание е супермоделът – Бела Хадид.

The Weeknd често е обвиняван от предишни негови продуценти, че благодарение на тях се е превърнал в това, което е в момента. Един от тях е Джеръми Роуз, с който се разделят поради появили се големи различия между тях. Роуз обявява, че той е човекът, който е оформил уникалното звучене на The Weeknd и реално той е човекът, който го е създал. Абел обаче в никакъв случай не му остава длъжен, като споменава за този случай отново в песента си „Sidewalks“ от най-новия му албум – „Starboy“:

I ran out of tears when I was 18
So nobody made me but the main streets
‘Cause too many people think they made me
Well, if they really made me then replace me

И през 2016 година The Weeknd продължава да бъде изключително продуктивен като издава нов албум на име – „Starboy“ и го промотира с 12 минутно музикално видео на име „Mania“, включващо голяма част от песните в албума:

Leave a Comment