Топ 5 сайтове за публикуване на авторски статии

Share this post on:

Къде можем да публикуваме статии?

Вие сте автор и пишете статии. Търсите място в престижен уебсайт, където да публикуватe и популяризиратe Вашия труд. Тогава сте на правилното място! Представям Ви списък с пет престижни български блога и директории за споделяне на статии, в които имате възможност да разгърнете своя творчески потенциал, като публикувате Ваша авторска статия.

Защо да пишем статии и да станем гост-блогъри?

След като четете тази статия, вероятно обмисляте или вече сте решили да станете гост-блогър, т.е. да публикувате статия на сайт, който не е Ваша собственост. Аз лично съм гост-блогър и имам публикувани статии в няколко различни сайта. Все пак, ако още има читатели, които не виждат смисъл в писането на статии, ще мина набързо върху причините защо е полезно да публикуваме съдържание в чужди блогове, след което ще продължим със сайтовете, където Ви препоръчвам да публикувате своя труд.

  • Възможност да изразите мнението си

В днешно време можете да изразите мнението си по много различни начини, включително и с един най-обикновен пост във Фейсбук. Ефектът да публикувате статия за престижен сайт обаче може да има значително по-широк отзвук. Това е една страхотна възможност тезата Ви да достигне до възможно най-голям кръг от хора, да намерите сподвижници, да рекламирате продукт, който харесвате, да изразите гражданската си позиция и пр.

  • Популярност и изграждане на успешна кариера

Писането на статии като гост-блогър ще вдигне значително вашето самочувствие и популярност. Обикновено, когато пишете статия в чужд сайт, имате възможност да споделите линк към Вашия блог или Фейсбук профил. Това значително ще подобри класирането на Вашия сайт и популярността Ви като автор на висококачествени статии. Писането на статии в популярен блог е висока трибуна, от която можете да влияте на широк ръг от хора, пряк път към изграждането на успешен личен бранд. Това е една чудесна възможност да изградите много контакти в социалните мрежи и да се превърнете в маркетинг инфлуенсър със широк спектър на влияние, от когото всяка съвремена компания би имала нужда.

  • Развиване на лични качества и умения

Писането на статии за престижни сайтове значително ще подобри уменията Ви да създавате съдържание и ще ви направи желан кандидат на пазара на труда в сфери като маркетинг, копирайт, реклама, пи ар и други.

  • Допълнителен доход

Някои сайтове предвиждат обучения по дигитален маркетинг и копирайт за своите автори, а други предоставят възнаграждения за най-добрите си блогъри. Те могат да бъдат под формата на процент от приходите от реклами или определена сума на статия.

Важно уточнение

Преди да решите да ставате гост-блогър, трябва да имате предвид, че колкото по пoпулярен е един уебсайт, толкова по-високи са и изискванията, за да приемат статията Ви. Преди да изпратите статия, е необходимо да се уверите, че тя отговаря на общите уловия на сайта и удовлетворява изискванията на неговите създатели. Някои сайтове изискват минимум думи за статия. Други публикуват статии само на определена тематика. Уверете се, че статията отговаря на тематиката на сайта и на очакванията на неговата аудитория. А сега, нека продължим напред със сайтовете, в които бихте могли да публикувате авторско съдържание.

Webcafe.bg

Webcafe е сред 100-те най-популярните български сайтове (№ 82 според престижната класация на Alexa. Твърде вероятно е да сте чували за Webcafe.bg, но малцина знаят, че съществува възможност да публикувате авторска статия при тях. За да публикувате статия, е необходимо да имате опит в писането на статии и да можете да пишете качествено съдържание, което да предоставяте по максимално достъпен и увлекателен начин. Не се допускат статии с рекламна цел.

Kaldata.com

Kaldata е мястото, където можете да се развихрите като гост-блогър, ако имате интерес в сферата на компютрите, софтуера и хардуера. Kaldata.com е основно сайт за новини, но бихте могли да изпратите своя творба, стига да е по някоя от темите, застъпени в сайта. Също като при Webcafe, собствениците на сайта държат изключително на високото качество. Ще трябва да дадете най-доброто от себе си, за да получите одобрение.

Pohodut.org

Pohodut е единствената по рода си онлайн платформа за блогъри в България. Екипът на „Походът“ постоянно насърчава своите читатели да развиват творческото в себе си и да пишат статии, като вече няколко пъти успешно организира безплатни обучения за дигитален маркетин, копирайт и писане на статии. Доказалите се автори (с повече от три публикувани статии) имат възможност да пишат статии срещу заплащане. Да станетe автор в „Походът“ е сравнително лесно, стига да имате желание да пишете качествено съдържание. Изискванията са статията да е дълга минимум 700 думи, да се чете лесно и да бъде интересна за читателя. Преобладават статии на тема философия и психология, но се приемат и статии на най-разнообразни теми, стига те да бъдат съобразени с интересите на читателя. Екипът на „Походът“ постоянно търси начини да насърчава своите автори, като предоставя награди за най-талантливите си блогъри, както и различни възможности за сътрудничество и безплатна реклама.

Statii.net

Statii.net е не само директория за споделяне на статии, но и „наема“ своите най-добри автори, като им дава възможност да пишат рекламни статии срещу хонорар. Препоръчваме Ви да се възползвате от тази възможност, ако искате да се развивате в сферата на маркетинга на съдържанието (копирайт). Statii.net е създадена през 2009г. и е реферирана от над 650 домейна към 3 май 2018г.

Spodeli.eu

Spodeli.eu е нещо средно между новинарски сайт и директория за споделяне на статии. Архаичният външен вид на сайта, не бива да ви заблудава, бърза справка в Alexa показва, че сайтът е сред първите 2000 най-популярни български сайта. Можете да пишете статии на най-разнообразни теми, а най-добрите статии биват споделяни в популярни Фейсбук страници. Има изискване за минимален брой думи: 150. Основателите на сайта държат на уникалността на съдържанието, като проверяват всяка една статия със специализиран за целта софтуер.

Leave a Comment