Как да преодолеем интернет зависимостта?

Интернет зависимост

В днешно време 90% от младите хора са постоянно на линия в социалните мрежи, пренебрегвайки съществените неща от живота. Повечето хора са като пристрастени към интернет и проверяват телефона си непрестанно, а в случай на забравен телефон или паднала батерия- изпадат в депресия.

Несъмнено интернет е нещо велико, което улеснява комуникацията и предаването на информация, но в същото време той разваля истинските взаимоотношения между хората. Голям е броят на младежите, които искат да прекарат почивния си ден вкъщи, играейки онлайн игри, вместо  да се забавляват на вън с приятели. Множество хора също предпочитат онлайн комуникацията пред истинския приятелски разговор и физически контакт. За жалост, в днешно време много от хората не знаят как да се забавляват, изгубили са връзка с реалния свят и дори когато са на вън с близки и приятели и се очаква да се забавляват, те „забиват” пред телефоните, игнорирайки заобикалящата ги среда и хората наоколо. Така те развиват зависимост към интернет. Станали сме по- студени един към друг и много по-отдалечени от топлите, истински чувства и отношения между хората. С развитието на технологиите и най-вече възможностите на социалните мрежи, представата ни за нормален, щастлив живот се изкривява. Едно от чувствата, което претърпява най-силна промяна може би е любовта. Тъжно, но факт. Значително намаля процентът на кавалерите и джентълмените, което ще търсят начин да привлекат вниманието ти на работа или да те заговорят на парти. Отиват към изчезващ вид също и младежите, които ще подарят цвете на приятелката си, за да я изненадат и зарадват. Това е така, защото са намерили по- лесен начин. Съвременното общество разчита на социалните мрежи, за да разкрие чувствата си! Можеш да покажеш на симпатичното момиче, на което си хвърлил око, че я харесваш като лайкнеш снимката й във Фейсбук или Инстаграм, да завържеш „сполучлив” разговор през чат в някоя от социалните мрежи или да й изпратиш емотиконка с роза и тя ще се почувства най-щастливия човек на Земята, и ще разбере, че държиш на нея и намеренията ти са сериозни! Също така, когато твой приятел има нужда от подкрепата ти, защото е в труден за него момент, няма нужда да се разхождаш до тях и да губиш време в „безсмислени” разговори, когато можеш да му се обадиш онлайн и да решите проблема.

Синдромът онлайн комуникация убива човешкото в нас. Чрез всичките възможности, които имаме днес ние забравяме истинското щастие и ценностите от живота и се стремим към материалното. Разваляме реални взаимоотношения и разбиваме представата за истински чувства. Несъзнателно ставаме зависими от социалните мрежи и чупим начина, по който обществото работи.

Нека си дадем почивка от този измислен, фалшив онлайн свят и се свържем към истинската среда на живот. Нека не губим човещината в себе си и нека запазим топлите взаимоотношения помежду си. За да не забравим, че не живеем в онлайн свят, предлагам няколко прости начина, за да се избавим от зависимостта към интернет:

  1. Използвайте онлайн комуникация само за контактуване с хора, които живеят далеч от вас и се виждате рядко;

  2. Излезте с приятели, вместо да прекарате времето си в социалните мрежи;

  3. Прочетете книга, вместо да играете онлайн игри;

  4. Запишете се на уроци по танци, вместо да си търсите партньор по Фейсбук или подобна социална мрежа;

  5. Спортувайте, вместо да гледате онлайн сериали;

  6. Опитвайте се да завързвате нови приятелства покрай вашите приятели, вместо да изпращате покани за приятелство на бегло познати хора в интернет;

  7. Забавлявайте се с приятели, вместо да гледате онлайн снимки на фалшиво щастие. Снимките не показват истинските преживявания и чувства на хората, те много често се оказват измама.

И най- вече ценете хората, които са до вас и им отделяйте нужното време и внимание! Понякога пренебрегваме най- близките за нас хора, защото сме заети с безсмислени  и абсурдни занимания. Изключете си връзката с интернет и се свържете с реалността!

Препоръчани за вас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *