Стефка Попова - Българска организация за доброволно кръводаряване

Стефка Попова: Чрез системата „Дари кръв“ ние помагаме на нуждаещите се и предотвратяваме възможностите за злоупотреби

Share this post on:

Представяме ви Стефка Попова-Лазарова, по образование – юрист, по професия – адвокат, а в последните 8 години и председател на Българска организация за доброволно кръводаряване.

  1. Как ти дойде идеята да създадеш Българска организация за доброволно кръводаряване?

Реално не я създадох сама, но да – идеята беше моя. Всъщност всички, които учредихме сдружението, сме се сблъскали лично с проблема „липса на кръв“ в България – било за себе си , било за свой близък, всеки един от нас е имал нужда от кръв. Системата на кръводаряването в България е изключително мудна и сякаш в нея никой реално не го е грижа за хората в нужда, защото нищо не се променя. Именно това беше искрата, от която тръгнахме – решихме, че нещо трябва да се промени, че не може тази закостеняла система просто да изнудва хората и всеки да трябва да се спасява поединично – кой както намери за добре. Реално ние сме първото сдружение в България, чиято дейност е в обществена полза и е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване.

  1. Има ли достатъчно интерес към вашата инициативата? Склонен ли е българина да дарява кръв?

За щастие хората откликват на нуждата, но трябва да стигнеш до тях, което за нас не е никак лесно, защото БОДК е изцяло доброволческо сдружение, без никакво сигурно финансиране, съответно трудно намираме възможност да разпространим това, което правим. Хубавото е, че има интерес към инициативите ни и с годините доброволните кръводарители, част от системата „Дари кръв“, която създадохме, станаха повече от 1500 човека от цялата страна и те са своеобразни наши посланици. Нерядко и хората, на чиито близки сме помогнали също се включват. Разбира се, да не пропускаме и доброволците, които всъщност организираме и осъществяваме дейностите. Всъщност,  най-хубавото е, че независимо дали можеш или не да даряваш кръв, можеш да си част от каузата и да бъдеш полезен. Всеки, който има интерес да стане наш доброволец може да ни изпрати своя e-mail адрес през Facebook страницата ни – БОДК/BOVBD и ние ще му изпратим списък с дейностите, в които би могъл да се включи, за да избере той сам тези, които му допадат. Разбира се, тези, които могат да даряват кръв и имат желание да помагат при нужда, , могат да се регистрират и в системата „Дари кръв“.

  1. Какво реално представлява Вашата система „Дари кръв“?

Това е създаден от нас своеобразен двоен регистър – от една страна – постоянен – за доброволните кръводарители и от друга – спешен – за нуждаещите се от кръв. Съответно, посредством нашето администриране и управление, ние помагаме на спешните случаи, чрез регистрираните дарители и избягваме прекия контакт дарител-нуждаещ се, с което предотвратяваме възможностите за злоупотреба. В системата може да се направи регистрация от всеки дарител или нуждаещ се, напълно безплатно, или през нашия сайт www.bgblood.org, или през приложението за мобилни телефони, което за момента, за съжаление, имаме разработено само за iPhone.

Надеждата ни е, че чрез „Дари кръв“ и, разбира се, чрез цялостната ни дейност, ще повлияем на това хората да започнат не само да даряват кръв, но и да го правят редовно. По този начин ще можем да се преборим с недостига и с нелегалната търговия, която е изключително опасна.

  1. Каква е процедурата за доброволно даряване на кръв?

Когато решиш да даряваш кръв е добре да си сигурен, че отговаряш на задължителните предпоставки за кръводарител, основните от които са – възраст от 18 до 65 години, добро общо физическо здраве и тегло над 50 кг. За съжаление има дълъг списък с противопоказания, които реално изключват голям процент от хората като потенциални дарители, но същевременно те са изключително важни, защото защитават здравето както на дарителите, така и на получаващите дарената кръв. Този списък, както и подробна информация за процеса на кръводаряването, може да бъде намерена на сайта на БОДК.

Особено важно е при разговора с лекаря в кръвния център да отговаряте искрено на задаваните Ви въпроси, защото те са свързани с възможни противопоказания, които може да не сте съобразили и съответно да може лекарят да направи правилно преценката дали да Ви допусне да дарите или не.

Кръводаряването се осъществява еднократно и количеството дарена кръв е ограничено до 450 мл., което тялото Ви възстановява в рамките на 24ч. количествено и до две-три седмици качествено. Мъжете могат да даряват до 5 пъти годишно, а жените – до 4 пъти, със задължителен минимален интервал от два месеца.

  1. Кои са най-сериозните пречки пред доброволното кръводаряване у нас? (работи ли се в посока отстраняването им)?

Както вече споменах, закостенялата система е изключителен проблем – нещата много трудно се променят, а липсва и воля за промяна в тези, от които това зависи. На хората масово им липсва информация както за проблемите, така и за това, че те въобще съществуват, защото фактите не се оповестяват. Същевременно, ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки – болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители, което отблъсква дарителите, защото те свързват даряването на кръв само с нещо негативно. Проблемите са много и откровено не бих казала, че се работи по тяхното отстраняване или по-скоро не се прави нещо, което да доведе до реални резултати. Иначе дейности се отчитат…

  1. Има ли тенденция за увеличаване на броя на доброволните кръводарители у нас?

За съжаление няма такава тенденция и изхождайки от нашият опит мога да кажа, че, освен липсата на информация, друга много съществена причина за това е именно тази принуда нуждаещите се да си търсят кръводарители. Многократно сме чували „Аз не дарявам, защото се пазя, ако мой близък има нужда – да мога да му помогна“. От една страна, това не звучи нелогично, но от друга ако всички започнем да разсъждаваме по този начин ситуацията никога няма да се подобри и още по-страшното – кръвта съвсем ще изчезне от кръвните центрове и ще стане още по-зле. Опитваме се, като достигаме до хората да им обясним, че реално зависи най-вече от нас да променим системата и да преодолеем омагьосания кръг, защото нуждата няма да изчезне – напротив, развитието на медицината е обвързано с възможностите за повече операции, които изискват и повече кръв, а в същото време застаряването на обществото и по-ранната заболеваемост на хората изключва все повече и повече от възможните дарители. Всъщност едва 40% от хората във възраст за дарители нямат противопоказания и могат да даряват кръв, а те трябва да покрият нуждата на всички – от новородените, през децата, младежите и възрастните хора. Затова ако сте сред късметлиите, които са достатъчно здрави да даряват кръв – правете го, и то редовно, и се регистрирайте в системата ни „Дари кръв“, за да можем да Ви потърсим при спешни случаи.

  1. Хората разбират ли каузата ви? Намират ли се доброволци и хора, които да подкрепят каузата ви?

Обикновено хората, които разбират каузата ни и ни подкрепят са хора, които са минали през това, през което и ние сме минали – близък, нуждаещ се от кръв. За щастие има и такива, които просто са осъзнали значимостта на това да се дарява кръв доброволно. Със съжаление ще кажа, че хората живеещи в чужбина или живели и върнали се в България са много по-склонни да ни подкрепят, защото са имали възможност да видят държава и общество, което припознава кръводаряването като ценност, каквато то всъщност наистина е.

Определено имаме нужда от повече подкрепа – от доброволци, от доброволни кръводарители и не на последно място от финансови дарения, защото, макар че сме изцяло доброволческа организация, всички инициативи изискват не само влагането на труд, но и някакви средства. Веднага след учредяването на организацията, взехме решение да нямаме задължителен членски внос, за да не възпира подобно задължение хората, които искат да бъдат наши членове. Издържаме се изцяло от дарения и, за да можем да продължим да поддържаме и развиваме дейностите си, сайта, системата „Дари кръв“ и всичко останало, всяко дарение ни е от полза, дори и да е съвсем минимално.

  1. 14 юни е Световният ден на доброволния кръводарител – какво изразява тази дата?

14 юни всъщност е рожденият ден на Карл Ландщайнер, който е австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20 век. За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като деня, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

Денят има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, както и да им се отдаде заслужена благодарност за спасяването на милиони хора всяка година. През 2018 година основната тема на кампанията е „Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота“.

Българска организация за доброволно кръводаряване за поредна година e част от отбелязването на Световния ден и насочва вниманието към него от българска страна. Фокусът  на събитията е кръводаряването като акт на солидарност. Кампанията има за цел да изведе на преден план историите на хора, чиито животи са били спасени чрез кръводаряване, като начин за мотивиране на редовните кръводарители да продължат да даряват кръв, както и да насърчи хората в добро здраве, които никога досега не са дарявали кръв да започнат да го правят. ​

  1. Какво бихте посъветвали нашите читатели?

Да не чакат нуждата да дойде до тях, за да дарят кръв, защото проблемът засяга всеки – всеки един от нас в даден момент от живота си се сблъсква с нуждата от кръв. Информирайте се и ако можете – дарявайте кръв, когато сте спокойни, когато се чувствате добре, а не по принуда от обстоятелствата. И ако припознаете каузата ни за своя сте добре дошли в БОДК, за да продължим заедно да помагаме.

Leave a Comment