10 ценни съвета при покупка на велосипед

Share this post on:

Карането на велосипед е доказано не само едно от най-здравословните и безопасни спортни занимания, но и се оказва един най-бързите начини на придвижване в натоварената градска среда. От опита си, който имам с планински тип велосипеди или т.нар. маунтин байк (МТБ), мога да кажа, че за покупката на добър и най-вече подходящ по размер велосипед е нужно да се отдели повече време. Ако имате да кажем спестена определена сума пари и искате да си вземете на момента мечтаното двуколесно возило, то най-добре е да не избързвате да купувате първото нещо, което си харесате от шоурума или на пазара втора ръка. Направете едно проучване, за да видите най-малкото какво се предлага и на какви цени. Ако нямате технически познания, си вземете със себе си човек, който може да ви даде съвет. При ограничен бюджет си преценете дали искате по-нисък клас нов велосипед или такъв с по-качествени компоненти втора ръка. И в единия, и в другия случай има вероятност да не попаднете на вашия тип велосипед. За тези, които не са уверени какво точно да гледат при покупка, предлагам няколко практически съвета:

Вариант 1 – колелото да е втора ръка:

  1. Външен вид – зависи от предишния собственик как го е експлоатирал. Всяко старо колело има следи от употреба (сериозни охлузвания на боята, драскотини, ръжда, изтъркани гуми, изгорели от слънцето пластмасови и гумени детайли, прокъсана седалка, омаслени повърхности по рамката, и др.). Вие си преценете с кое може да направите компромис и дали няма да е нужна сериозна инвестиция за отстраняването на тези дефекти.
  2. Настройка на седене – изберете велосипед с размер на рамката според вашия ръст. Такива обявени размери в инчове-минчове ги забравете. Пробвате на място дали ви стои добре и дали ви е удобно като го карате. Правилната позиция на седене е кракът ви да е напълно опънат като стъпвате на педала в най-долното му положение, а ходилото ви е на контра шпиц. Като поставите ръцете си на кормилото лактите ви трябва да се леко сгънати, за да имате свобода на движение при маневриране. До колко трябва да ви е изправен торсът при седене на байка е въпрос на лично усещане ( стандартно се препоръчва тялото ви да е под ъгъл 45°). Седалката трябва да ви удобна, ако не е, трябва впоследствие да я смените.
  3. Техническа изправност – Тествайте велосипеда още на място. Карайте го бавно и се заслушвайте за странни звуци като виене, скърцане, препукване. Завъртете задното колело във въздуха и се вгледайте внимателно дали каплата не мята. Проверете и каплата на предното колело за кривини. Изредете всички предавки като при превключване не трябва да има интервали преди да минете на следваща скорост или превключването да става постоянно с леко побутване на лоста. Лошото превключване може да не се дължи на не добра регулировка, а на износена верига, жило, зъбни колела, изкривен дерейльор. Ако колелото се движи добре, то трябва и да може да спира адекватно. Проверете спирачната система като при леко стискане на лостчетата трябва да има значителен спирачен ефект върху колелата. Може да тествате и поотделно спирането на предното и на задното колело.
  4. Сервизиране и окемплектовка – трябва да си предвидите средства за обслужване на велосипеда след покупка, което е задължително за безопасната и безпроблемна експлоатация. И отново това зависи от класа на велосипеда. В началния етап след като сте се сдобили с него го закарайте на вело-майстор за пълна профилактика и отстраняване на технически неизправности. Не може да минете и без комплект инструменти: шестограми, гаечни ключове, помпа, отвертки, клещи и масло за веригата, защото все нещо ще се наложи да донастроите или да оправите без всеки път да ходите на майстор. А за вашата безопасност и сигурност трябва задължително да си монтирате заден фар (по желание и преден, ако карате нощно време), заключващо устройство, звънец.
  5. Цена – когато вече сте се спрели окончателно на велосипеда, започнете да подпитвате продавача за цената. Обръщайте му постоянно внимание на недостатъците, което би следвало да е причина да ви смъкне от цената. Вие трябва да водите внимателно разговора и да бъдете уверени. Питайте го дали знае нещо повече за историята на велосипеда, напр. откъде е закупен първоначално, какво е правено по него последно, през колко ръце е минал. Ако се колебае да ви отговори на тези въпроси, може спокойно да го притиснете с контра оферта. Не избързвайте с предложенията си и не предлагайте твърде ниска цена, която би отказала продавача.

Вариант 2 – покупка на нов велосипед:

  1. Избор на тип велосипед (МТБ, шосеен бегач или т.нар. шосейка, градски). Не си взимайте МТБ с гуми 26“, тъй като са вече отживелица поради ред причини, които не е нужно да изброявам в момента. Изберете си велосипед с размер на гумите 27,5“ или 29“ по ваш вкус. Ако байка ще го карате предимно по пресечени терени си вземете с пълно окачване. Във всички останали случаи един твърдак (само с предни амортисьори) ще ви позволи да се движите безпроблемно в градска среда. Относно останалите типове велосипеди, вие си преценете какъв модел да си вземете, но изборът задължително трябва да се води от това на какъв терен ще го карате и дали ще му използвате възможностите, за които е предназначен.
  2. Определяне на бюджет – обикновено важи правилото: колкото по-скъпо, толкова по-висок клас. Не е нужно да отделяте повече от 1.500 – 1.600 лв., ако не сте професионален състезател. Има доста “бюджетни“ велосипеди на пазара българско производство, които са със съвременни компоненти и отговарят на всички стандарти за качество. Не са никак по-лоши от чуждестранните им аналози. Както и при почти всички промишлени изделия, марката качва цената. Не е нужно на хвърляте пари отгоре заради реномирана търговска марка, освен ако не сте фен на точно определен производител.
  3. Сканиране на пазара – най-подходящ сезон за покупка е късна есен или през зимата, защото цените са най-ниски. Търсете изгодна оферта на промоция. Новите модели по правило са по-скъпи, въпреки несъществените разлики спрямо предходния модел. При излизане на по-нов модел на пазара цената на стария се намалява, което го прави доста по-изгоден.
  4. Изпробване – важат същите правила като изброените по-горе. Вече имате възможност да си изберете и големина на рамката от желания модел според вашия ръст. Затова си вземете такъв, който да ви точно по мярка като чифт нови обувки.
  5. Гаранция и следпродажбен сервиз – осведомете се много подробно от продавача кои точно детайли се покриват от гаранцията и при какви условия могат да ви подменят части в рамките на гаранционния срок. Сигурно няма да ви признаят гаранцията, ако сте изкривили капла по невнимание дори това да се дължи на лоша сплав. Попитайте къде се намира най-близкия до вас сервиз за обслужване.

Пожелавам на всички, които прочетоха тази статия скоро да се сдобият с мечтания велосипед и да си го карат със здраве!

 

Leave a Comment