Зоологическа градина град Варна

10 любопитни факта за зоопарка във Варна

Share this post on:

„Зоопаркът не е особено голям, но чист и добре поддържан. Животните са доста за тази територия и има какво да видят и възрастните, и децата. Заповядайте! Няма да съжалявате!“ – отзив за Зоопарк–Варна от чуждестранен турист.

Зоопарк–Варна предлага на своите посетители жива експозиция от различни видове птици, хищници, тревопасни, примати и водоплаващи. Основан е през 1961 г., и по–точно на 30.04.1961 г. Построен е за няколко години – от 1958 до 1961 г. Проектант е архитект Бистра Маркова, но със заслуги е и архитект К. Каракашев. Зоопарк–Варна се намира в Морската градина, близо до Делфинариума и Природонаучния музей. Връзката помежду им отстрани би могла да се разглежда като комплекс. Зоологическата градина е разположена на десетина минути път от брега на Черно море. Зоопаркът разполага с 60 вида животни, като общият им брой е близо 400. Ето и няколко малкоизвестни, но безкрайно любопитни факти за зоопарка.

Сред първите заселници в Зоопарк-Варна е имало пингвини

Първите животни, докарани в Зоопарк–Варна са мечката Максим и благородният елен Лонгоз. Докарани са и пеликани. Постепенно пристигат животни от зоологическата градината в София и от различни зоопаркове от чужбина – кенгуру, лами, пантера, пингвин, лебеди. Разбира се, ако не броим лебедите от Берлин, останалите животински видове са екзотични. За съжаление повечето от тези видове ги няма сега във Варна Животните се отглеждат в заграждения, изградени от метални и дървени конструкции, мрежи и съоръжения. Зоопарк–Варна, още с пристигането на пеликаните, разполага с изкуствен басейн. Секторите в Зоопарк-Варна са няколко: Сектор „Птици“, Сектор „Тревопасни“, Сектор „Хищници“, Сектор „Примати“. Сектор „Птици“ е най-разнообразен откъм животни. За водоплаващите пернати са построени три езера с растителност.

Правят се опити за реновиране на местообитанията

Местообитанията на водоплаващите птици отговарят на изискванията. Това важи и за останалата част от животните. Правят се опити да се реновират местообитанията на някои видове. Например тигрите и лъвовете имат необходимост от повече пространство. Както и започва озеленяването на ограждението на кафявата мечка Свобода. Всичко това е залегнало и в проекта, който е подхванат.

Зоопарк-Варна е известен с огромното си разнообразие от птици

Зоопарк-Варна не само, че се отличава с разнообразието си от птици, но в него има и такива, които са от защитен вид и са вписани в „Червената книга“. В Зоопарк–Варна има пеликани, а този вид птица почти не се среща на територията на България. Пеликаните и двойката пойни лебеди  от зоопарка са защитен вид. Тук се срещат различни видове патици и гъски, както и подвидове като мандаринки, каролинки, червен ангъч. Ако се спрем по обстойно пред фазаните, ще различим три вида – златен, сребърен и кралски, като последният е с най-дълга опашка. Пауните са обикновен, чернокрил и белокрил. Разнообразието от папагали е огромно: жълтокачулат какаду, качулатите кресливци: корели, пъстри розели, малки александри, както и вълнисти папагали. В зоопарка има и бял и черен щъркел, които както пеликаните, са защитен вид. Хищните птици са скален орел и белоопашат мишелов, както и двойка бухали. Гризачите са подсектор, който включва нутрии, симпатичните морски свинчета и зайци. Интересно, че попадат в сектор „Птици“, нали?

Най-скорошните попълнения в Зоопарк–Варна

Съвсем наскоро, за първи път в Зоопарк-Варна, се излюпват две патенца от вида мандаринка. Интересното при тези патета е, че гнездата им са в дървесни хралупи, които са на няколко метра от земята. Когато малките мандаринки се излюпят от черупката си, скачат от гнездото и майка им ги повежда към водоема и там ги отглежда. В случая водоемът е езерото в зоопарка.

Африкански и американски тревопасни. Не само сред птиците и приятелите ни с лапи има екзотични видове.

Тук, естествено, има елени, сърни, понита, магарета. Но се срещат и по-екзотични  тревопасни като муфлони, лами. Ламите са най-интересни – известните животни от Южна Америка. От Словакия, през 2015 година, пък са докарани двугърбите камили Ева и Леми. В зоопарка се отглеждат и декоративни прасенца. Този тип прасенца са селекционирани в средата на миналия век в САЩ и Германия.

В Зоопарк–Варна още от десетилетия обитава най-големият представител на хищниците от семейство котки.

Тук можем да видим най-големия представител от семейство котки – сибирския тигър. Тигърът обитава варненския зоопарк от 1999, а през 2014 г. от Великобритания е доведена и неговата тигрица Мирали.

Малките известни лъвчета от Зоопарк–Варна

От вторите по-големина котки – лъвовете – в зоопаркът са представени лъвът Симба, партньорката му Косара и трите им малки лъвчета, родени през 2014 г. Всъщност са родени четири лъвчета, но едното умира. Веднага след раждането на потомците на Симба и Косара се организират публични събития. Намесват се и медиите. Лъвчетата са кръстени с наистина различаващи се едно от друго имена – Флорентина, Бойко и Малкият принц.

Най-старото животно в Зоопарк–Варна

Най-старото животно в Зоопарк–Варна е кафявата мечка Свобода. Естествено, в Зоопарк-Варна се срещат и по-дребни хищници, повечето от които, са от нашите ширини. Такива са лисиците и двойката вълци, която се сдобива с четири малки вълчета. Ето го и най-възрастното животно в зоопарка – двадесет и седем годишната кафява мечка Свобода, родена в резервата Кормисош в Родопите. Но в Зоопарк-Варна има и екзотични дребни хищници Това са мечетата коати, които се сдобиват с две поколения  от 2013 г. насам.

Маймуните гвенони могат да се видят само в топло време

Да не пропуснем и забавния Сектор „Примати“. Тук обитават осем коткоподобни маймуни – това са гвенони. В семейството е изградена йерархия. Водачът им е мъжкият екземпляр Кънчо. Гвеноните обичат топлината и когато е студено стоят в къщата си. Ако искате да ги видите, трябва да посетите зоопарка в топло време – тогава те се показват навън.

В Зоопарк-Варна има празници на животните и се организират събития

През годината се състоят различни събития, като повечето от тях са от средата на зимата до началото на лятото. 30 януари – рожден ден на мечката Свобода. 31 януари – рожден ден на понито Дейзи. 10 февруари – рожден ден на маймунката Мънки. 1 март – да посрещнем Баба Марта в зоопарка. 10 март – рожден ден на пони Малкия принц. 24 март – рожден ден на пони Тамара. 1 април – международен ден на птиците. 12 април – рожден ден на маймунката Рая. 16 април – рожден ден на пони Виолет. 19 май – рожден ден на тигрица Мария. 30 май – рожден ден на маймунката Кънчо. 30 юни – рожден ден на жълтокачулато какаду Роко. 4 юли – рожден ден на лъвчетата Симба и Косара. 10 октомври – световен ден на пеликана. 20 ноември – рожден ден на алпаката Президент. 23 декември – Дядо Коледа пристига в зоопарка.

Източници:

https://www.varna.bg/bg/437 – Официален сайт на община Варна

https://varna-zoo.com/  – Официален сайта на Зоопарк Варна

https://varna-zoo.com/%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8/

https://varna-zoo.com/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b2-%d0%b7%d0%be%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd/

20210413_Доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ за зоологическите градини в България (1).pdf

https://www.tripadvisor.ru/Attraction_Review-g295392-d6739811-Reviews-or10-Zoopark-Varna_Varna_Province.html

© 2022 Ния и Кремена Каменови

Leave a Comment