People of Maha - седнали на пейка с гръб към камерата и гледащи града. Снимка от корицата на дебютния им албум "Blue to Gold"

Мила Нинова, People of Maha: Забавлявайте се, мечтайте и се подкрепяйте!

Share this post on:

Едно интервю с Мила Нинова, китарист на завладяващата сърцата рок банда People of Maha. Групата е базирана в София и е в състав Бия Карвальо (вокали), Мила Нинова (китара) и Александра Гешева (барабани). Момичетата определят себе си като „ретро-футуристичен рок с вдъхновения от поп, класически рок, блус, хард рок и други“. През 2021 година издават първия си album Blue to Gold. Цялото интервю с Мила Нинова може да слушате и на следния звуков файл.

1. Здравей, Мила, благодаря ти, че прие нашата покана за това интервю. Откога се занимаваш с музика?

Занимавам се с музика откакто бях на 9, когато нашите ме записаха за първи път на уроци, но първия ми инструмент е бил триъгълник. Родителите ме записаха на уроци по акустична китара. Учех класическа музика, четях по ноти, но още от самото начало знаех, че ми се свири рок. Пети и шести клас вече си бях харесала определени песни – свиреше ми се Def Leppard, Metallica, Deep Purple и други. Започнах да гледам таблатури в интернет и да се уча сама. Мечтата ми беше да свиря на електрическа китара. В крайна сметка, родителите ми взеха електрическа китара и ме записаха на уроци в Rock School. Васко Първановски от Odd Crew беше първия ми учител по електрическа китара. По това време свирехме заедно с моята приятелка от училище Мими.

2. Как се запозна с Бия и Алекс?

Първо се запознах с Бия, която също като мен ходеше на уроци по китара и пеене в Рок скул. Бях споделила на моя преподавател, че искам да си имам банда и да участвам на концерти и той ми предложи да участвам на някой концерт. Той ми каза, че ученичката на негова колежка – преподавателка иска да свири една бразилска песен на благотворителен концерт на Рок скул, но няма китарист. Аз приех и така се запознах с Цвети, преподавателката на Бия и със самата Бия. С Бия от самото начало много си допаднахме, макар че в началото изпитвах известни затруднения с бразилската песен, не можех да усетя ритъма на тази песен, но след много репетиции изгладихме нещата. Продължихме да свирим и след концерта и да качваме песни в нейния канал.

Запознанството ни с Алекс беше нещо подобно –  на същото място, но в различни условия. Алекс се беше записала за една песен като вокалистка и китаристка, а аз като китаристка за тази песен. От тогава започнахме да се виждаме и говорим. На първата ни среща с Алекс аз останах с погрешното впечатление, че тя е значително по-голяма от нас – на 30+. Поведението ѝ беше като на много зрял и улегнал човек, но всъщност в последствие разбрах, че тя е на моята възраст. Съответно тя пък е била останала с погрешното впечатление, че не я харесвам и че съм я гледала лошо на репетицията. Истината обаче е, че си паснахме много добре на репетицията и постепенно преобърнахме първоначалните си представи една за друга.

Мила Нинова свири на китара

3. Трудно ли е да си част от момичешка рок банда? Кои са предизвикателствата пред които сте изправени?

Мога да кажа, че е и трудно, но и не чак толкова. Забавно е да си част от женска група, защото много повече се разбираме помежду си. Всеки има определена роля в групата, носи своята отговорност и това е тайната на нашета сплотеност. Ако нещо не се харесва някому, той го споделя и така заедно достигаме до компромисно решение, което да устройва всички. Нито Бия е шеф, нито аз, всички сме равни. В групата цари сговор, защото има ясно определени роли, които изпълняваме.  Аз съм мениджър на бандата, моята задача е да търся банди, с които да свирим, фестивали, на които да участваме и други. Алекс е графичният ни дизайнер, който подготвя рекламните ни материали. Бия пък отговаря за социалните медии.

People of Maha забиват на концерт в Пачес Блус бар

4. Откъде се роди идеята за името на бандата People of Maha?

Хората, които ти махат (смее се). Решихме, че искаме да продължим напред и да сменим предишното си име. Решихме, че или може да си поиграем нещо с имената ни или можем да си поиграем с различните значения на думата „маха“. Така се появи това име на бял свят. Всъщност името „маха“ е съкратено от имената ни, но може да се интерпретира по повече от един начин и тъкмо за това го избрахме за име на бандата. От една страна името маха на различни езици означава светлина, доброта, слънце и други.  Ако „маха“ е цвят, той би бил оранжев или жълт.

People of Maha на концерт. Усмивки по лицата на Биа и Мила

5. Кой пише музиката и текстовете на парчетата?

Всички работим в екип. Понякога Бия може да се появи с готова песен и текст, понякога Алекс и понякога аз, но предимно Бия е по текста, а ние с Алекс по аранжимента, но, както казах, всички работим в екип. За нас е важно гласът на всеки един член на групата да бъде чут. Един интересен пример за работа в екип е парчето “Darling”, което е една от най-популярните ни песни към този момент. Работехме по първия си албум и бяхме подготвили няколко песни, но ни трябваха още, а на никой не му хрумваше нищо. Отивам на репетиция с Бия и тя ми каза „изсвири нещо“. Тогава имаше една мелодия, която ми се беше забила в главата и това беше началото на “Darling”. Това беше само китарен риф, в никакъв случай нещо, от което да се направи цяла песен. Бия ми каза да продължа да свиря и постепенно добавихме други неща. Момичетата дадоха и други идеи, променихме с няколко ноти тоналността и така със съвместни усилия успяхме да създадем нова песен.

6. Бихте ли се включили в музикално реалити?

Би било забавно да се включим някъде и да спечели и просто ей така, заради забавата.

7. Какви са бъдещите ви музикални планове / проекти?

Да продължим да пишем песни, записваме албуми, да се усъвършенстваме и още много други. В момента работим усилено по новия си албум, но подробностите ще запазя в тайна засега.

8. Коя е любимата ти песен на People of Maha?

Една от любимите ми е Remember my name. Много ми хареса начина по който написахме тази песен и причината за тази песен да се появи на бял свят.

9. Коя е песента на People of Maha, която не понасяш?

За съжаление, няма такава. 😊 Всяка песен си има свой потенциал, при положение, че след като изсвиря песните повече от 100 пъти, искам да си дам почивка и свиря нещо друго.

10. Кое е най-щурото нещо, в което си се забърквала напоследък?

Да бъда на места където не ми е работата, но, напоследък, като карам наляво надясно, попаднах в една хубава дупка на улицата и се запознах с един много интересно-странен човек, който твърдеше, че няма кола и не може да кара, а междувременно се качи в някаква си кола и отпраши нанякъде.

11. Какво правиш, когато не свириш?

Дишам (смее се). Разхождам се, виждам се с приятели, мисля стратегии за групата ми, търся информация, шофирам. Обичам да пътешествам, да скачам с парашут и бънджи. Искам да правя по-нестандартни и по-екстремни неща. Наскоро карах ATV и ми е мечта да карам по често и да ставам все по-добра! Обичам да ходя на кино и да рисувам татуси. А, и да не забравя – обожавам да заравям картофи в огъня (смее се).

Също така наскоро с група доброволци се организирахме и събрахме дарения за украинските бежанци. След това с Бия ги закарахме до Бургас, Пловдив и София в разрични пунктове. Помагахме с каквото можем, включително и на семейства с намирането на дом, дрехи и други.

12. Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

Да правят това каквото винаги са искали, да се забавляват и да не се отказват в техните начинания и да се подкрепят един друг! Много бих искала и ние като групи да си помагаме повече. За съжаление, не винаги се получава така. Едно е да имаш определен брой фенове, които да те посещават редовно, но друго е, когато поканиш феновете си да слушат и друга банда. Така и двете групи ще успеят и ще достигнат до повече слушатели.

Leave a Comment