10 признака, че може да сте интроверт

Share this post on:

„Ще ви дам един съвет, който за мнозина ще е труден за възприемане. Този съвет е: работете сами. Не в екип и не в комисия или комитет.“ – Стийв Возняк, съосновател на Apple Inc.

Какво означава да си интроверт? Какво е да имаш интровертен характер? За разлика от екстравертите, които обожават да участват активно в заобикалящата ги среда, интровертите се фокусират върху вътрешния си свят. Интровертите са хора, които предпочитат тихи и спокойни места, с минимално количество външни стимули. В психологията на интровертите и екстравертите се гледа като на две крайности, но в действителност повечето хора са някъде по средата и е трудно да бъдат разграничени като екстраверти или интроверти. Вижте, кои са най-характерните признаци, които могат да издават интровертност във вашия характер.

Лошо ли е да си интроверт?

В личностните теории, към която принадлежи и теорията за екстравертност и интровертност, няма добър или лош. Когато някой говори за интроверт, ние си представяме свит и срамежлив човек, който не умее да общува с другите хора. Това всъщност е абсолютно погрешно! Според международния експерт Сюзан Грей, това да си интроверт е различно от това, да си срамежлив: „Това дали човек има интровертен характер по-скоро зависи от това как той реагира на външни стимули, включително социалната стимулация. Екстравертите се нуждаят от по-големи стимули и постоянно внимание, докато интровертите се чувстват най-добре, когато са в по-тиха и спокойна обстановка.“ За много известни личности се твърди, че са били интроверти, включително Алберт Айнщайн, Бил Гейтс, Стивън Спилбърг, Стийв Возняк и дори основателя на Google Лари Пейдж. Така че не, няма лошо в това човек да е интроверт.

Признаци на интровертност:

Останете с нас, за да разгледаме по-подробно всеки един от тези признаци.

Не обичате интригите и незначителните разговори

Интровертите не обичат да се включват в разговори, в които се обсъждат други хора, както и безсмислени житейски истории, които екстравертите обичат да разказват. Интровертите се чувстват неловко и от незначителните разговори, като този за времето например, защото функцията на такъв тип разговор обикновено цели просто да запълни тишината и е израз на бариера между хората.

Отивате на партита – но не за да се запознавате с нови хора

Очевиден признак за интровертност. Ако сте интроверт, понякога може да искате да отидете на парти, но обикновено причината не е, за да се срещнете с нови хора. На такива социални събития, интровертите предпочитат да прекарат повече време с приятелите си и не се отделят от тях до края на купона.

Често се чувствате сами в компанията на много хора

Някога чувствали ли сте се като аутсайдер на социални събирания и групови дейности, дори с хора, които познавате? Според експерта по личностни теории София Демблинг: „Ако се чувствате самотни в компанията на много хора, най-вероятно сте интроверт. Ние може да позволим на приятели или събития да ни отведат някъде, но рядко ще организираме събитие сами.

Обичате философски разговори

Ако обичате да обсъждате книги и филми, които провокират сериозни размишления, вие вероятно сте интроверт. Интровертите обичат да анализират и да се вглъбяват в теми, в които екстравертите рядко биха открили добавена стойност.

Лесно се разсейвате

Толкова сте погълнати от вътрешното си аз, че е почти невъзможно да изпаднете в ситуация на отегченост. За разлика от екстравертите, които обичат да виреят в среда с висока степен на външни стимули, на интровертите такава обстановка не им се отразява добре и те често се абстрахират от нея. Това ги кара да изглеждат разсеяни и разфокусирани за екстравертите.

Спокойствието и самотата не ви притесняват

За разлика от екстравертите, за които ден, прекаран вкъщи е загубен ден, интровертите се нуждаят от домашен уют. За един интроверт няма нищо по-добро от хубава книга с твърда подвързия и чаша чай, с които да прекарат един спокоен ден у дома.

Забелязвате детайли, които другите не забелязват

Интровертите предпочитат да избягват влиянието на външната среда, защото са свръхчувствителни към външни стимули. Тъкмо поради тази причина, интровертите забелязват неща, които другите хора не биха забелязали. Това ги прави отлични професионалисти в сфери, които изискват аналитично и креативно мислене като писане на книги, изкуството и науката.

Имате ниско кръвно налягане

Според публикацията на Каролин Грегоар е научно доказано, че хората с по-ниско кръвно налягане са интроверти.

Мислите преди да говорите

Интровертите са пестеливи на думи и обмислят това, което ще кажат. Понякога повече от необходимото.

Имате нужда от повече време за себе си и време за почивка

Интровертите имат нужда от баланс между работата и почивката. Чувствате ли се изморени при по-продължително общуване с други хора? Когато са подложени на продължителен период на работа под стрес и общуване с много и различни хора, интровертите се чувстват сериозно изтощени. За да възстановят изгубения баланс, периодите на продължителен труд често са следвани от периоди на почивка и инертност. Колко продължително ще е бездействието зависи от това, с какво напрежение им се е наложило да се сблъскат. В крайна сметка ние всички имаме своите силни и слаби периоди.

Това да си интроверт не е лошо или някаква диагноза. Дори напротив – това означава, че вие сте един страхотен човек, който цени времето си и личното си пространство. Много от най-успелите хора са интроверти и интровертният им характер не им е попречил да осъществят мечтите си!

Използвана литература:

https://www.huffingtonpost.com/entry/introvert-signs-am-i-introverted_us_5a2ae103e4b073789f6982f4

https://www.huffingtonpost.com/2014/11/07/physical-behavior-of-introverts_n_6069438.html

https://www.16personalities.com/articles/mind-introverted-vs-extraverted

Leave a Comment