да си нещастен не е диагноза, а много често следствие на несъзнателен избор

7 сигурни начина да бъдем нещастни

Share this post on:

Защо сме нещастни? Защо някои хора са нещастни, а други щастливи? Как да бъдем щастливи? Това са въпроси, които много от нас си задаваме в един или друг етап от живота. Има няколко милиарда души на тази планета и е ясно, че някои от тях се чувстват истински щастливи. Останалите се клатушкаме между щастието и нещастието, според това какво ще ни поднесе новият ден, но и не само. Оказва се, че за нещастието на човек често седят субективни, а не обективни причини. Изглежда, че нещастните хора с годините развиват определен тип навици, които им пречат да мислят реалистично и ги обричат на нещастие. Вижте кои са най-често срещаните причини да сме нещастни и как може да ги избегнем!

Самоизолирайте се

Навик №1 на нещастните хора. Бъдете самотни. За разлика от мечките, които предпочитат да живеят сами в гъстите гори, ние сме социални същества и като такива, сме създадени да прекарваме по-голямата си част от времето си в групи. Причините за това са исторически – сами в саваната, нашите прадеди не са могли да оцелеят дълго време. Според YouTube канала Project Better Self, през по-голямата част от човешката история, хората са живели в племена, които са наброявали 75-150 човека. Тези, които не са могли да се справят със трудностите и особеностите на човешките взаимоотношения, са били принудени да живеят сами, до момента, в който не се натъкнат на някой изгладнял тигър. Така че, както вече се досещате, ето една прекрасна стратегия как да бъдете нещастни – бъдете самотни. Ограничете социалните си контакти до минимум. Не се разбирайте добре с близките си и хората в обкръжението ви. Самоизолацията е един от най-ефективните и бързи начини да не сте щастливи.

Взимайте нещата насериозно

Взимайте нещата много насериозно. Обиждайте се на всяка закачка и забележка. Дръжте се отдалечен и недостъпен за другите хора. Все пак едва ли искате да прекарвате време с тези арогантни, неадекватни, глупави и жалки хора, които са най-вероятно всички в очите ви. Просто ги преценявайте на момента, дори без да сте ги опознали и не забравяйте да спазвате дистанция. Ако случайно трябва да прекарате някакво време с тях, започнете да се оплаквате. Оплаквайте се за всичко. За времето. За съседите. И за каквото още се сетите.

Живейте в миналото или в бъдещето

Не се фокусирайте в настоящия момент. Мислете за нещата, които не сте успели да постигнете, а вечер преди да си легнете, започнете да се тревожите, за неща, които още не са се случили и най-вероятно никога няма да се случат. Все пак, не искате да изгубите един ден от живота си без да се притеснявате и тревожите. За още по-сигурен резултат, разиграйте мислено някакви апокалиптични сценарии в главата си. Ето няколко примера, с които да започнете: „Какво ще стане, ако не си намеря работа след като завърша?“; „Какво ще правя, ако не си взема изпита другата седмица?“ и т.н. За да е още по силен ефекта, можете да пробвате да си задавате такива въпроси тъкмо преди да си легнете – сигурна рецепта за нещастие.

Не си поставяйте конкретни цели

Вместо да си поставяте точни и ясни цели, които да постигате за предварително определен период от време, летете в облаците, поставяйте си неясни, нереалистични и неизпълними цели, които се променят с всеки изминал ден или пък най-добре отлагайте целите си за по-нататък. Не разбивайте дългосрочните си цели в поредица от малки стъпки, тъй като това ще ви позволи да продължите ловко напред по пътя към изпълнението на голямата цел. Вместо това, упорито преследвайте високата цел без да сте предприели каквито и да е стъпки към изпълнението ѝ. Опитайте да качите Еверест без да сте ходили досега на планина – няма да успеете. Ето ви сигурен начин да се провалите зрелищно и да се чувствате нещастен.

Не излизайте от комфортната си зона

Разрешете на страха да ви обсеби и никога, ама никога не излизайте от комфортната си зона. Подчинявайте се на импулсите си. По исторически причини човек е устроен така, че да пести енергия и да се занимава с неща, които е натрупал рутина да прави. Избягвайте промените, тъй като те изискват по-голямо количество енергия. Подчинявайте се на импулсите си. Не се занимавайте с неща, които са ви нови, непознати и се чувствате несигурно. Ако импулсите ви казват да избягвате кучета, височини, хора, интервюта за работа и това да заговорите момичето, което харесвате – не го правете! По този начин –избягвайки всички рискове – сърцето ви никога няма да тупка от вълнение, а вие ще пестите енергия, тъй като няма да попадате в рискови ситуации, в които се заделя адреналин, хормонът, който активира хормоните на щастието.

Мързелувайте

Стойте си вкъщи, не излизайте навън, освен до магазина. Не правенето на нищо и липсата на труд бавно, но сигурно ще ви направи нещастни. Не спортувайте. Не се къпете редовно, за да може хората да ви отбягват, което допълнително да засили вътрешното ви неспокойство и самота. Седете по цял ден пред компютъра или най-добре просто скучайте. Липсата на труд ще ви позволи да имате достатъчно време да се самоанализирате и да „осъзнавате“ колко малко сте постигнали и колко неудовлетворени от живота се чувствате.

Завиждайте

Завиждайте на съседката, че нейните кокошки снасят повече и по-големи яйца, от вашите. Завиждайте на Гошо, че изкарва по-голяма заплата и ето, купил си е нова кола. Завиждайте с цялото си сърце и душа. Позволете на негативните чувства да ви обземат, докато не се самоизядете отвътре. Сигурен и ефективен начин да бъдете нещастни.

Leave a Comment