3D-mapping

3D-мапинг технологията днес – феноменът светлина

Share this post on:

Няколко поредни години в София наблюдаваме пърформанс на 3D-мапинг по софийските сгради. Тази година дори имахме „Фестивал на светлините “Lunar“. Фестивалът се разгърна в три километрова разходка, през която можеха да се наблюдават тринадесет различни светлинни инсталации. „Lunar“ беше наблюдаван от повече от половин милион зрители.

Елементи и мисия на 3D-мапинга

 Какво е 3D-мапинга и как навлезе в живота ни? Това накратко представлява сложна система за сканиране и картографиране на сгради, върху които след това се нанася 3D изображение чрез проектори. Детайлите на сградата са запълнени с рисунки или геометрични форми. Това изкуство не само обръща внимание на фините елементи по фасадата на сградата и ги превръща в изкуство, но си играе и с пропорциите на сградите. Пропорциите се губят, изкривяват се, допълват се от рисунки, танцуват, рушат се. Това изкуство освен, че е пригодено  за сгради и фасади се използва и в клубове за интерактивно забавление на публиката. Можем да го видим и като лазерно шоу за спортни събития или 3D-мапинг върху скулптури, които оживяват. 3D-мапинга стана едно от най-желаните форми на изкуство за жителите на един град. Шоуто е безплатно, а ефекта от него неотразим. Милиони хора стават свидетели на това светлинно шоу за вечер. 

Историята накратко

И как всъщност се зароди това изкуство? Кой ни го привнесе? Ще се учудите, че това за първи път се случва през далечната 1959 година и първите които правят 3D-мапинг са Уолт Дисни. Те правят реклама по този начин на филма си „Завладяната от духове къща“ като прожектират лице на дух върху манекен, за да го направи като обладан от зли сили. През 1991 година Дисни патентова система, която рисува дигитално изображение върху 3D обект. По нататък през 1999 година Джон Ундеркофлер прави първата мащабна 3D-мапинг прожекция. Тази индустрия наистина стартира с пълна сила през 2004 година.  Вече има пренасящи се прожектори, не само статични и това позволява голяма свобода на изказа.

А знаете ли, че едни от най-известните майстори в 3D-мапинга са българи, спечелили международни награди и направили колосално впечатление на фестивала в Берлин. Въпреки огромният си успех зад граница не изоставят България. Работят по проекти в Габрово, Пловдив и Перник. Това са MP-Studio – единствените в бранша за страната. Тя е малка компания с големи амбиции и страхотен екип от художници и програмисти като Марин Димитров-шефът на студиото, Марин Петков-директор на визията и Страхил Йорданов-креативен директор. Компанията включва още шест човека. Те организираха и сътвориха светлинното шоу за Lunar фестивала в София. Направиха лазерно шоу на „Дивият живот зависи от нас“- проекция върху Народната библиотека,“ Ние светим заедно“- проекция върху Народния театър и на 3D-мапинга върху НДК. Те имат още много извършена работа из Европа в дестинации като Амстердам “Винсент среща Рембранд“. Цялата вътрешност на катедралата е картографирана и работите на двамата художници са проектирани върху целите стени. Ирисите на Ван Гог се преплитат, танцуват, увиват прозорците на сградата. Геометрични форми се въртят около портрети правени от Рембранд и прозорците на катедралата. MP- Studio също работят по сложни проекти в Кувейт и Брюксел и Румъния.

Искате ли да отидете на светлинно шоу. Вероятно вече сте били или пък сте пропуснали? Lunar фестивал по нищо не отстъпи на западните си събратя. Няма значение, аз ще ви заведа там сега.Нека да започнем нашето пътешествие от София.През май централните сгради на София оживяха от светлина. Най напред старата баня. Тя е класическа сграда с богата история. Започваме от там.Свтлинното шоу започна с една запалена камина проектирана на централният вход на банята и изведнъж страните на сградата се превърнаха в греди от дърво и започнаха да се рушат. От руините изникна нова сграда. Тя е по-красива и с каменни статуи и фронтони. Това вече е тази баня която познавате. Зрителите се насладиха на величието и. След малко и тази сграда се стопи и изчезна в тъмнината, а на нейно място изникна достолепна фасада с икони във всичките си прозорци. Изображенията бяха цветни, красиви, изискани. Освен светлините имаше и заря както и подобаваща музика към нея на шоуто. В синхрон с лазерното шоу изригваха фойерверки. Музиката стана драматична. По фасадата на банята се появиха изображения на други софийски улици. Файтони преминаваха, хорски сенки бягаха от едната страна на сградата до другата. Премина трамвай през централният портал на сградата. Появи се часовник.Той отбелязваше безмилостното време което минава и как всичко се мени. Само тя, сградата оставаше все същата. Светлинни контури играеха по ръбовте и, а прозорците се очертаха изведнъж ясно.Частите от сградата се оцветиха в различни цветове. Светлините угаснаха. Мрак и такива емоции с преживяното минало на София. Отведнъж магията се изпари.Но това ли беше всичко? Не, наистина ме чакаше поредното шоу от светлина в друга софийска локация. Вървях трескаво, за да стигна до следващата си дестинация – Народната Библиотека. Шоуто продължи и там под надслов “Дивият живот зависи от нас“. Притихнах, чаках нетърпеливо, и ето започна се.Колоните на сградата се свиха като на пружини,станаха стари и напукани. Изведнъж сградата се превърна в огромен аквариум. В него плуваха хиляди костенурки,китове,риби.Гледката беше успокояваща.. За миг се пренесох в дивото и непознатото.  Обзе ме спокойствие и се наслаждавах на всеки момент като гледах как морските създания плуваха. Огромна риба скат премина през фасадата на библиотеката и картината се смени. Вече виждах пустинен пейзаж с огромни кактуси и носорози които тихо се разхождаха в него. Вече бях в Африка. Тази необятна земя и майка на истинският живот. Слонове търсеха храна в гориста савана. Говорящи папагали летяха в джунгла. Огромни листа обвиха сградата на библиотеката и я превърнаха в непроходима джунгла. Всичко беше впечатляващо, незабравимо, истинско. За миг бях другаде.

Не може да се каже че тази гледка ми стигна и се отправих към друг нов обект на 3D-артистите, а именно Народният театър. Той беше следващата ми локация. 3D-майсторите направиха сградата да изглежда построена от синьо оранжев мрамор. Картините се сменяха тук бавно. Сецесионни рисунки покриха фасадата на театъра. Сградата на театъра изглеждаше като направена от малки камъчета и черупки на миди. Изглеждаше като сглобена от малки раковинки, имаше такава красива текстура.Остаха с впечатлението ,че това е друга сграда. Продължих надолу към паметникът Васил Левски. Там хотел Хайат беше превърнат в платно на художник. Целият беше изписан на малки цветни ромбове и черти които пулсираха. Светлинното шоу беше семпло и непринудено. Картината се повтарвяше. Изведнъж целият хотел се превърна в импресионистична картина на Пикасо. От там се върнах малко назад към сградата на Академията. Пеперуди прелитаха през фасадата. Беше наистина ефектно. Изведнъж се превъплатиха в огромна женска глава със синя коса и тежък грим. Последно завърших разходката си с НДК. Сградата е огромна и начупена. Всяка нейна чупка беше като платно за художник. Цветовете вибрираха и се задържаха дълго на фасадата. Летящи деца запълниха страничните пана на двореца на културата. Екрана се смени и сградата се покри с миниатюрни форми. После звезди и облаци се проектираха върху НДК. Тръгнах си за вкъщи очарована и притихнала от красотата и обаянието на това изкуство. Успя да направи вечерта ми специална. Никога няма да забравя този фестивал и минутите на откровение на художниците.

Фестивали на светлината по света и у нас

Те са много и по цял свят. Всеки има своя почерк. Предимно са организирани на места със знакови сгради от историческо значение или в столиците. Мащабите им са различни и включват различни елементи на светлината. На тях се събират творци на 3D-мапинга от цял свят. Някой са безплатни други са с такса. Провеждат се по различно време на годината.

Фестивалът на светлината Золни, Унгария

Фестивалът на светлината Золни, Унгария е единствен по рода си в страната и е организиран от местната община с цел да представи унгарски и международни 3D-мапинг майстори. Организира се в Пеш за четири дена. Вече четвърта година привлича туристи. Пеш е исторически град с крепости и стари сгради и това позволява да се открият  достатъчно интересни обекти за прожекцията. Артистите рисуват по катедралата със светлина като импресионисти. През деня се организират изпълнения от циркови артисти и танцьори. Забавленията са през целия ден. Вечерта сградите се покриват в типични унгарски мотиви от светлина. Куполите се въртят. Картини на стари майстори ти намигат. Унгарски килими са проектирани върху улиците. На над двадесет локации са поставени арт инсталации, за да привлекат любопитните. За 2022 темата на фестивала е търсенето на вътрешния баланс у човека.

Фестивал на светлината в Торонто

Друг не по-малко интересен фестивал е „Фестивал на светлината в Торонто“. Той  се организира в старата част на града (Дестилерията). Осветените стари сгради разказват истории за миналото, настоящето и бъдещето. Фестивалът се организира посред зима и това е много добре, защото така прави зимните вечери много по-приятни, а магазините са пълни с клиенти. Този фестивал събира наистина едни от най-креативните личности в бранша на 3D-мапинга. Фестивалът е без вход и можеш да направиш хиляди снимки, разхождайки се по осветени улички и вътрешни дворове. Но не всичко в това събитие е само лазерно шоу. По улиците са разположени светлинни инсталации от висящи на кабел лампи. Неонови надписи трасират върху сградите. Светлинни чудовища са по улиците и скулптури от светлини. Стени за танци, които отразяват човек. Бягащи светлинни сенки по покривите на сградите правят града атрактивен. Пренасяме се на края на света.

 „Вивид Сидни“

 „Вивид Сидни“ фестивал на светлините е един от най-големите и се организира в два месеца. Тук можем да наблюдаваме комплексно 3D-мапинг шоу с музика и звук. Музиката играе главна поддържаща роля в шоуто. За да разгледате фестивала ще ви се наложи да направите най- дългата разходка из града – 8 километра. Най-значимото лазерно шоу е направено винаги за операта на Сидни. Фестивалът трае шейсет дена и на него можете да видите към 50 творчески работи на 3D-мапинг художници. И това не е всичко. Огромни прозрачни балони са закрепени до кея и в тях се сменя светлината, придружена с невероятна музика . За да подсилят ефекта от празника пък са избрали страхотна музика на преливащи светлини в клуб“ Goods line“ с DJ на сцената. Зоологическата градина Торонга пък огрява през нощта с морски и горски чудовища от светлина. За да избегнете тълпите можете и да направите круиз и да наблюдавате шоуто от водата. Дронове рисуват в небето анимационни герои, летящи чинии  и самолети. Фонтаните на града също са осветени подобаващо. Въртящи се цветни петна са проектирани върху централните улици на града.

„Диджитъл графити“-Флорида

Америка никога не остава по-назад от другите. „Диджитъл графити“-Флорида фестивал се провежда на интересно курортно място наречено Алис Бич-Флорида. Сградите там са чисто бели и са добро платно за лазерно шоу. Дизайнери, фотографи и архитекти са поканени да представят своите работи. На този фестивал можете да наблюдавате последните технологии в лазерното шоу и анимацията. Освен 3D-мапинг можете да гледате и късометражни филми. Фасадите оживяват с интересна анимация. Преминаващите се наслаждават на цветните си сенки по стените. Летящи  ята украсяват сградите, а танцуващи артисти се вплитат в лазерно изображение. Този фестивал е с жури и има награда от 10 000 долара за най-добро представяне. 

Пренасяме се към центъра на Европа. Берлин фестивал на светлините привлича хора с различни биографии и от различна социална среда. Той е един от най-известните фестивали на светлините и има за цел да покаже на гостите си влиянието на Берлин по света. Стартира повече от 12 години. Има и допълнителна екстра за туристите. Това са автобусни турове по време на фестивала и така ще можете да видите цялото лазерно шоу. Освен това можете да наблюдавате шоуто от балон или просто да вървите с гид през града. Той се провежда между 5-14 октомври  всяка година. Има около седемдесет локации в града за светлинно шоу. Ако го пропуснете има още един по-малък вариант на фестивала наречен“ Осветеният Берлин“, който е през септември. 

Известни имена в  3D-мапингa

А знаете ли, че едни от най-известните майстори в 3D-мапинга са българи, спечелили международни награди и направили колосално впечатление на фестивала в Берлин. Работят пряко с него от години и така спечелиха сърцата на европейци. Въпреки огромният си успех зад граница не изоставят България. Работят по проекти в Габрово, Пловдив и Перник. Това са MP-Studio, единствените в бранша за страната. Малка компания с големи амбиции и страхотен екип от художници и програмисти като Марин Димитров-шефът на студиото, Марин Петков-директор на визията, и Страхил Йорданов-креативен директор. Компанията включва още шест човека. Те организираха и сътвориха светлинното шоу за Lunar фестивала в София. Направиха лазерно шоу на „Дивият живот зависи от нас“- проекция върху Народната библиотека,“ Ние светим заедно“- проекция върху Народния театър и на 3D-мапинга върху НДК. Те имат още много извършена работа из Европа в дестинации като Амстердам “Винсент среща Рембранд“. Цялата вътрешност на катедрала е картографирана и работите на двамата художници са проектирани върху целите стени. Ирисите на Ван Гог се преплитат, танцуват, увиват прозорците на сградата. Геометрични форми се въртят около портрети направени от Рембранд и прозорците на катедралата. MP-Studio също работят по сложни проекти в Кувейт и Брюксел и Румъния.

Даниел Коногар е едно от изявените имена в 3D-мапинг,. въпреки че не работи по мащабни проекти като катедрали и театри. Прави малки лазерни шоута в закрити пространства. Той е испанец и е известен най-вече с инсталацията си от CD-та, върху които проектира различна вибрираща светлина и изображения на хора. Отсреща на другата стена е отражението на тази инсталация. Това лазерно шоу е особено успешно. Той прави и триизмерни скулптури като ги оживява с цветове, образи и музика.

Maxin10sity е унгарска компания съставена от четири човека със директор Тамас Васпори и арт директор Лазло Сзигани. Имат много награди и са работили в Румъния, Чехия, Германия, Франция и Русия. Правили са проекти като лазерно шоу на телевизионната кула в Сиатъл, светлинен спектакъл реклама за AUDI светлинно шоу на двореца в Букурещ.

Коди Хелей-Конели е артист от Бруклин. В работата си наблюдава симбиозата между човек, природа и урбанистична среда. Известен е със светлинното си шоу „Вояджър“. Работи над малки проекти. Креативен е с това, че наслагва изображението върху предмети подредени като за натюрморт. Това включва бутилки, опаковки от Мcdonald’s , радиа и телефони.

Mindscape e студио базирано в Румъния за членовете на който се знае твърде малко. Работят по малки и големи проекти. Интересното е, че правят проекти за лазерно шоу и за партита в Букурещ. Това е нещо наистина ново. Имат и няколко проекта за Samsung. Най -добрият им проект е „Детска стая на мечтите“. Имат някои интересни идеи за интерактивен билборд, за град Орадея.

Iluminarium3000 е руска компания базирана в Москва. Това е екип от дизайнери, архитекти и инженери. Използват възможно най-модерната техника, кинетични механизми и интерактивни програми. Освен 3D-мапинг студиото организира и павилиони за заснемане на клипове. Проектите са на режисьора Юлия Пелина и архитектът Евгени Годунов. Организирали са светодиодното шоу на концерт на Муми Трол. Участват във много 3D-мапинг фестивали, като този в Саламанка – Испания, Пермският фестивал на светлината, “Аbove and beyond” и фестивалът в Букурещ.

Limelight projection mapping studio е създадено в Унгария. Студиото работи вече петнадесет години в този бранш. Някои от неговите създатели са работили още в зората на 3D-мапинга. Екипът работи по целия свят. Студиото вече има академия за организирано обучение и свой собствен фестивал, на който показват работата си. Работят по целия свет. Имат реализирани проекти в Сингапур, Банкок, Калифорния, Пеш и Италия.

Projection Studio са британска компания и са работили за фестивала в Теормина, както и имат награди “Guinness world record”. Работят от 1994 година по големи проекти с ярки анимации върху големи сгради. Един от артистите Рос Аштон прави светлинно шоу на библиотеката в Ню Йорк. Студиото е работило и по проект за събитието „Малта приветства Европа“. Работили са и за Златната годишнина на кралица Елизабет.

Това ново изкуство напълно очерта границите на нашия нов век. Превърна сънищата ни в реалност. Даде възможност на много нови таланти да работят и творят. Разкри ни нова визия за бъдещето. Дари ни с незабравими моменти. Накара ни да вярваме, че технологиите са нещо красиво и добро. Перспективите пред 3D-мапинга  са огромни. Това е изкуство за истински визионери.

Leave a Comment