Дядо Добри

Съвременни български будители

Share this post on:

Какво означава будител?

Обикновено за будители в България са смятани хора, които обучават другите като учители или това са видни личности, революционери, политици, банкери и писателите на една държава. Често будителят е личност, която помага по духовен или финансов начин за развитието на една нация. В днешно време това са хора които се занимават с програмиране и създават сайтове с благотворителна и обучителна цел. Това могат да бъдат и духовни лица от всяка социална класа, които помагат за духовното ни израстване. Напътстват ни във вярата ни в бога, пишат литература по въпроса или преподават начин на живот близък до духовния. За будители се смятат и изявени учители, чийто ученици са придобили специални познания в дадена област. България се слави с голям списък с такива видни личности в миналото като Паисий Хилендарски, Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Вазов и Райна Княгиня. В днешно време обаче не сме ли се замисляли кои са новите български будители? Това не означава, че ги няма, дори напротив има ежегодна награда“ Будител на годината“ у нас. Фестивалът „Една нощ на учените“ ни запознава пряко с някой от новите изявени личности в науката. Исках да представя тази статия, за да могат читателите да се запознаят с новите имена в българската история. Те всичките са допринесли малко или много за това да обогатим себе си, отделили са време за хората в нужда и са помогнали да опознаем България такава, каквато е днес. Журналисти и учени събиращи, и синтезиращи важна за нас информация. Пазейки традициите и народната памет можем да вървим смело напред към едно по-добро и светло бъдеще.

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година. При една от бомбардировките по време на Втората световна война почти губи слуха си. Около 2000-та година решава да дари всичките си имоти на църквата. Живее много скромно в малка пристройка на църквата в село Байлово. За него се грижи една от дъщерите му. Събира средства за реставрация на храмове из цяла България. Почти всеки ден взима автобуса до София и стои пред храмовете „Свети Седмочисленици“ и Храм „Александър Невски“ да събира с пластмасова чаша дарения за църквите. Събрал е най-малко 30 000 лева сам. Самият той християнин-помага за разпространението и на вярата. Починал на 13 февруари 2018 година в Кремиковския манастир.

Отец Иван от Нови Хан който вдигна дома за сираци в Нови хан, Софийско и село Якимово, Ломско. Благодарение на него много бездомни и осиротели деца имат подслон, грижа и топла храна. Много бездомни от гара Елин Пелин са взели животът си в ръцете. Вече тридесет години помага на бедни хора заедно със синът си отец Григорий. Отец Иван е роден в село Благово- Михайловградски окръг. Той е на седемдесет и две години. По време на комунизма е работил в УБО и тогава е станал баща на три деца. При пътен инцидент между две села губи съзнание и получава просветление и вяра в Бога. Разпространява християнската вяра и помага с работа о бучение на деца в нужда.

Джон Атанасов е математик, инженер и физик живеещ в Америка, но роден в семейство на българин и ирландка. Роден е на 15 юни 1903 година в Хамилтън и е изобретател на електронния цифров компютър, изпълняващ логични операции с двоични числа. Двамата с Клифърд Бери създават прототип на машина, която превръща десетичните числа в двоични. Избран е за  чуждестранен член на БАН и прославян за“ Баща на електронния компютър“. Починал на 15 юни 1995 година. Милиони хора днес работят с компютри. Макар и косвена, работата му по този проект е незаменима.

Теодосий Теодосиев  е дългогодишен преподавател по математика и физика в ПМГ “Никола Обрешков“ в град Казанлък. Ръководи специализирана школа по приложна математика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика. Подготвя множество ученици за олимпиадите по математика и физика. Има взети общо 11 златни медала на международни конкурси от учениците му. Член е на редколегия на списание “Физика“.

Мартин Карбовски е роден на 3 февруари 1970 година в град София. Той е български публицист, журналист и телевизионен водещ. Води предаванията “Отечествен фронт“ и „Предаването на Карбовски“. Отделно от това пише в списание „Егоист“ и вестник „Стандарт“. Завършил е Мебелно инженерство в Лесотехническия университет и взема второ висше образование “Телевизионна журналистика“ в Софийския университет.  Работил е в почти всички големи български вестници. В националната телевизията започва с предаването „Каналето“, където работи като сценарист. После създава авторска рубрика “За мишките и хората“. Известен е с предаванията си с дълбок социален характер. Издава редица книги. Едната за черните пътища на континента Европа. През 2008 издава стихосбирката “Антология на живите“ и накрая става редактор на автобиографична книга за Лили Иванова. Носител е на наградата за журналистическа дейност. Чрез работата си показва живота на много хора от различни обществени прослойки. Репортажите му са покъртителни, истински и много човешки. Информацията, която получаваме от него като журналист, е незаменима.

Игнат Канев е роден на 6 октомври 1926 година в село Горно Абланово-Русенско. Няма възможност да учи, а е принуден да замине от България за Австрия още на 14 години. Първоначално търгува със земеделски стоки. През 1951 година зарязва това си начинание и без да знае английски заминава за Канада. Там се занимава със строителство и през 1956 построява чрез вече собствената си фирма една по-висока сграда. Фирмата забогатява и започва да строи масивни постройки с по 262 жилища. В по-късен период започва да се занимава и с автомобили и става представител на „General Motors“. Натрупал състояние което се измерва с милиони долари започва благотворителна дейност още през 1955 година. Дарява средства на болници и на църкви за развитието на православието. Строи първата българска църква в Торонто, за която плаща над 1 милион долара. През 2002 дарява оборудване на русенско училище. През 2009 година магнатът дава 2,5 милиона долара за реконструкция на училище в Торонто. Изпраща много литература и оборудване на русенския университет “Ангел Кънчев“. За рожденият си ден през 2014 година с дарение от 300 000 лева е построен културен дом в родното му село. Той е наистина един достоен българин, алтруист и предприемач, за който трябва всички да знаят.

Стефан Цанев е роден на 7 август 1936 година в село Червена Вода, Русенско. През 1968 година завършва журналистика в Софийския университет. От 1960-1965 година учи драматургия в Московския киноуниверситет. Работи като кореспондент на вестник “Народна младеж“. От 1965 до 1991 година работи като драматург в редица софийски театри. Пиесите му „Другата смърт на „Жанна д‘ Арк“ и „Последна нощ на Сократ“ са играни в повече от 200 театри в Париж, Атина, Монреал, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков. Има издадени 14 стихосбирки и три тома с хроники на български владетели и въстания. Той е истински генератор на идеи.

Ангел, Виктор и Иван от „Знам. Бе“. Проектът позволява достъпно образование за всички в България. Повишаване на обща грамотност на населението за образовани деца. Това са част от целите  на Ангел Георгиев, Виктор Балабанов и Иван Йонков от проекта  “Знам. Бе“. След двадесет години опит в ограмотяването двамата благодетели измислят физически и електронни платформи за обучение на ученици. Помагат им в избирането на професии и дават ценна информация за предмети в училище. Сайтът тепърва ще търпи развитие.

Яна Рупева от „Проект Северозапад“. Яна организира „Проект Северозапад“ с помощта на дарения Яна Рупева дарява на бедните от Северозапада внимание и грижи. Освен хора със сложен социален статус тя се грижи и за хора с увреждания и възрастни. Има за цел да отвори и благотворителна кухня за социално слабите в региона.

Дарин Маджаров е роден на  28 юли 1987 година в град Дряново. Основател е на онлайн платформата за видео уроци „Уча се“. Младият предприемач е отличен в класацията“30 под 30“ на Форбс за България. Завършва средното си образование в Габрово с отличен. През периода на 2006-2011 година завършва „Компютърни науки и електроника“ в Германия. В сайта на Дарин можете да наваксате всичко изгубено по предметите в училище. Е естествено има малък абонамент ,но сайта е много полезен.

Ина Кънчева е оперната певица и основател на фондация „Културни перспективи“. Фондацията е насочена към деца и млади хора. Реализирала е проект за национална стипендия „С усилие към звездите“, която подпомага проекти в  различни области на изкуството с доказани преподаватели, които в продължение на година могат да помагат на младите таланти. Има проекти свързани с театър, пеене, визуални изкуства, литература и музика В продължение на година младите таланти ще могат да защитят свой проект свързан с изкуство, съпътствани от подбрани преподаватели.

Михаил Стефанов – „говорещия с тийнейджъри“. Михаил е основател и на фестивала „The bridge“ и видео платформата „Мини машини“.Фестивалът „The bridge” се организира във Видин от 2010 година като има за цел да направи много уъркшопове за калиграфия, правене на бижута, шиене, работа върху актьора, работилница за сръчни и запознаване с хип-хоп културата. Естествено има и много музика на открито. Фестивалът има за цел да обогати културно не толкова населени места в страната. „Мини Машини“ сайта има за цел да запознае младите с презентирането както и да подбере правилният екип от хора, които да отидат на малко населено място и да им помогнат в обучението.

Крис Захариев използва  лятото си като тийнейджър заедно със своите двама най-добри приятели, за да преоткрият България по един неповторим начин. Тези атрактивни и вълнуващи пътувания са разказани в уеб-сериала “Да се изгубиш нарочно”, показващ красотата на най-скритите и забравени места на България. Блогърите общуват с различни хора от цялата страна, правят вълнуващи снимки и видеа от страната. Показват ливади, водопади, каньони, закътани села. Обядват с хората по селата, пийват бира и ракийка, доят крави, играят на табла.

Преди три години актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков създават експериментално училище по изкуства и занаяти в село Русаля. Учебното заведение “Димитър Екимов” е интересно с това, че развива уменията и талантите на деца с тежък социален статус. Децата рисуват, работят с керамика, танцуват и пеят. Училището се грижи и за извънкласните занимания, помага на децата да отидат на море и дори правят изложба в парламента.

Елена Цанкова и Иван Михалев създателите на поредицата книги „101 отбивки“. Те са наистина неповторими книги ,които ще ни дадат много информация къде да се разходим из София, къде да качим нивото на адреналин, къде да се отбием романтично. Поредицата от книги на двамата автори е значима с това, че дава много ценна информация за България. Много от нас са научили повече за родината си чрез тях.

Всички тези хора облагородяват средата в която живеем. Грижат се за интелектуалния ни растеж. Без тях много човешки съдби биха били просто безсмислени. Те са там за да премахнат невежеството и отчаянието. Помагат ти да избереш път за бъдещето си и самият ти един ден да бъдеш полезен. Пазят спомените на една нация за дати, празници, обичаи, културни събития. Разказват ни за миналото и настоящето.  Без тях животът ни би бил духовно и културно ощетен. Помагат ни да се преборим с невежеството и материализма.

Leave a Comment