5 брутални грешки, които родителите допускат с деца-интроверти

Share this post on:

Как да бъдем добри родители? Как да не допускаме грешки във възпитанието на децата си? Това са въпроси, които всеки отговорен родител си задава в един или друг момент от развитието им. Всеки родител иска да отгледа щастливо и добре приспособено към социалната среда дете. Често обаче родителите не разбират децата си и допускат жестоки грешки във възпитанието им. Това е особено валидно, когато детето има интровертен характер.

Много често хората не правят разлика между интровертните и срамежливите деца, но това е абсолютно погрешно. Това да си интроверт и срамежлив са две коренно различни неща. Интровертните деца предпочитат да прекарват времето сами със себе си и сравнително по-рядко комуникират с връстниците си. Родителите, които имат такива деца, често искат да им „помагат“ по един или друг начин, без да са особено наясно какво точно означава да си интроверт.

Важно уточнение: Детето ви няма нужда от помощ, заради това, че е интроверт. Това, че то е с интровертен характер, само по-себе си не е абсолютно никакъв проблем. Точно обратното. Едни от най-успелите и изтъкнати личности са били интроверти. Вижте повече за това в статията: „10 признака, че може да сте интроверт“. Хората имат различен характер. Не всеки обича да прекарва всяка минута от времето си, заобиколен от хора. Проблем ще бъде, ако вие му създавате напрежение като му натяквате, че „няма приятели“, че е „срамежливо“, „смотано“ и „задръстено“. Приемайте детето си като дар от бога и не се опитвайте да го променяте на всяка цена. Вижте кои са петте най-брутални грешки, които родителите допускат с интровертните си деца и как да ги избегнете.

Грешка № 1: Обвинявайте го

Приемайте детето си такова, каквото е, и не го съдете. Не го обвинявайте, че е тихо и затворено в себе си. Както казах по-горе, хората имат различен характер. Това, че детето ви има различен характер от вашия, който вие не сте в състояние да разберете, не означава, че трябва да го отхвърляте и да не го приемате.

Грешка № 2: Карайте му се в присъствие на други хора

Детето ви пропусна да поздрави съседа или го направи твърде тихо? Това не е причина да започнете да крещите в присъствието на други хора – не само, че няма да има положителен ефект, но и ще нарани крехката психика на детето интроверт. Причината за това е, че интровертите по природа са по-чувствителни към влияния на външната среда. Ако едно обикновено дете след няколко минути вече ще е забравило за случилото се, децата интроверти преживяват тежко подобни моменти.

Грешка № 3: Принудете го да бъде център на внимание

Детето ви постоянно мълчи и това ви дразни? Научило е стихотворение на Вазов наизуст? Не го карайте да го декламира в присъствието на други хора, ако виждате, че то не иска това. Ако откаже, не го заплашвайте с наказания и санкции. Може да си мислите, че ще е готино и това е неговия шанс да блесне? Най-вероятно то няма да е на същото мнение.

Грешка № 4: Карайте го да излиза навън

Спецификата на този тип деца е, че те предпочитат да прекарват повече време със себе си. Не ги принуждавайте да излизат навън и да играят с другите деца, ако те не искат това. За един интроверт ден прекаран в училище може да бъде доста напрягащо и натоварващо преживяване. Ценете нуждата от лично пространство на детето си. Може просто да иска да се прибере вкъщи и да се затвори в стаята си. Проявете разбиране. Сигурно ще ви се види странно да гледате как детето ви чете книга на леглото в хола, докато навън съседките деца ритат топка. Радвайте се, че детето ви предпочита компанията на книгите и играчките.. повечето родители се молят децата им да прочетат и една страница.

Грешка № 5: Разкривайте лична информация

Не разкривайте пикантни подробности от живота на детето си пред други хора и не разказвайте забавни истории с него като малък за грешки, които е правило. Вие вероятно си мислите, че няма нищо лошо в това, но както вече казахме, интровертите са много чувствителни към външната среда и е възможно да го нараните сериозно, без да искате.

Литература:

https://www.verywellfamily.com/how-to-raise-an-introverted-child-1449064

http://www.anxioustoddlers.com/introverted-child/

Leave a Comment