10 признака, че може да сте аутисти

Share this post on:

Аутизмът е едно от най-разпространените в днешно време социални заболявания. Все повече деца се диагностицират с това заболяване от ранна детска възраст. Аутизмът има много широк спектър като страдащите от него варират от тежки случаи като напълно неконтактни и институционализирани хора до такива с лек аутизъм, които в очите на някои дори могат да изглеждат просто като стеснителни и затворени хора.

Лечение за аутизмът все още не е открито, но има малко случаи на „чудеса“, в които страдащите успяват да преодолеят това разстройство. По какъв начин е възможно това също не е установено.

Ето основните симптоми на Синдромът на Аспергер, което е разстройство от аутистичния спектър. Може да се определи и като слаба форма на аутизъм:

1. Невъзможност за установяване на зрителен контакт

Това е основният симптом на всички заболявания в аутистичния спектър. Страдащите от това заболяване не могат да гледат другите хора в очите. Те намират това действие за твърде натоварващо психиката им и ги кара да се чувстват изключително неудобно. За това те почти винаги избягват да го правят. Това обаче намалява значително качеството им на общуване, а някои хора дори погрешно смятат поведението на аутистите за неуважително.

2. Социална неадекватност

Освен, че самите болни се чувстват не на място в социална обстановка, така ги възприемат и другите хора. Те трудно могат да водят продължителен и смислен разговор, като обикновено не знаят какво да кажат или ако кажат нещо, то обикновено не е на място или твърде специфично и странно. Поради това стремително избягват да попадат в големи компании.

3. Твърде специфични интереси

Обикновено аутистите имат задълбочени познания само в една или съвсем малко сфери и много малко в останалите сфери от живота. Те например те могат да бъдат изключителни специалисти по двигатели с вътрешно горене, способни са да опишат целия им механизъм и начин на работа, но в същото време да са некомпетентни в това как да си сготвят храна или да си поръчат нещо в магазин. Интересите им са твърде специфични и те често говорят и мислят само за тях, което отблъсква останалите хора.

4. Лесно разпознаване на модели

Мозъкът на аутисти виждат шаблони, модели и тенденции във всичко. За това много от тях са много силни в точните науки или рисуването. Някои аутисти са способни да нарисуват цял град с всичките му най-малки детайли на сградите само с един общ поглед върху него. Причината за тази уникална памет е че мозъкът им се опитва да разбере света около себе си единствено чрез запомняне на модели и характеристики. По този начин всяко едно нарушаване на нещо, с което са свикнали се превръща в болезнено изживяване.

5. Липса на свързаност с останалите хора

Аутистите са почти напълно изолирани и без свързаност с повечето хора около тях. Те обаче напълно осъзнават това, но не знаят какво да направят за да го променят. Те трудно разпознават емоциите дори на най-близките си хора и не могат да разберат дали изпитват тъга или например са радостни. Рядко или почти никога не споделят емоциите си с други хора, както и не разказват за случили им се неща.

6. Липса на емпатия

Тъй като хората в аутистичния спектър си мислят, че всеки разбира света като тях, те не могат да изпитват съчувствие към другите хора, защото не разпознават кога някой е тъжен, щастлив, ядосан или спокоен. Това кара хората около тях погрешно да ги смятат за нечувствителни или груби. Причината за това състояние обаче е че те са емоционално несвързани с останалите хора, не могат да предвидят техните реакции, защото самите те не реагират като тях. Перспективата на другите хора е изцяло непонятна за тях.

7. Невъзможност за създаване на приятелства

За никого не е тайна, че липсата на основни комуникационни умения води до липса на приятелства. Аутистите не могат да участват в социални активности и трудно разговарят с други хора. В много от случаите тези хора нямат дори един близък приятел.

8. Избирателен мутизъм

Мутизмът представлява затваряне и необщуване с определени хора. При избирателния мутизъм човек съзнателно или несъзнателно избира да общува само с някои хора от обкръжението си , а останалите игнорира напълно. Това се проявява особено силно при аутистите, при които по-голямата част от хората около тях биват напълно игнорирани до такава степен, че сякаш не съществуват. Причината за мутизма се корени в силното притеснение и чувство за неудобство, което тези хора чувстват при общуване с непознати.

9. Придържане към рутината

Една от най-основните черти на хората в аутистичния спектър е придържането към рутината във всекидневния живот. Те болезнено приемат всяка новост и промяна в живота около тях, за това мразят промените и обичат рутината. Така например стават всеки ден от сън по едно и също време, ядат само в единия край на масата и всеки ден закусват едно и също. Дори малко преместване на някоя от вещите им може да им създаде невероятни трудности и да ги накара да се чувстват сякаш са попаднали на друга планета. Еднаквите модели и шаблони в живота им ги кара да разберат света около себе си, но той е постоянно променяща се среда и това ги влудява.

10. Буквална интерпретация на думите на другите

Аутистите не могат да разберат кога човек се шегува, говори с метафори или използва сарказъм. Те приемат всичко казано като чиста монета, което води до твърде неочакванни и странни реакции от тях.

Leave a Comment