5 начина значително да подобрите SEO-то на сайта си

Share this post on:

Как се прави SEO оптимизация?

Ако имате сайт, вероятно знаете какво означава термина SEO оптимизация и защо е толкова важна за вашия сайт. В този урок ще ви споделя съветите на експертите в областа, както и моя личен опит кои са най-важните фактори, които влияят на класирането на вашия сайт и как да го изкарате на първа страница в Google.

Какво е SEO?

SEO (Search Engine Optimization или в буквален превод „Оптимизация за търсещите машини“) е начинът по който да изкарате сайта си по-напред в Google и други търсачки. Ще дам пример. Нека си представим, че имате сайт с рецепти и сте написали статия на тема „люти чушки“. В идеалния случай, при търсене в търсачката, вашата страница ще излезе на първо място. Това обаче не е лесна задача, защото има много други сайтове с подобна информация и всички те се състезават за място под слънцето. Тук на помощ идва SEO оптимизацията.

Как да подобрим SEO-то на даден уебсайт?

Знае се, че съществуват над 200 фактора, които могат да подобрят класирането в Google (Брайън Дийн, 2013). За щастие, не всички те са с равна тежест и спокойно можете да се фокусирате само върху няколко по-важни критерии, с които бързо и ефективно да подобрите seo-то на сайта си (Баризевич, 2017).

Преди да се захванете с SEO Оптимизация е необходимо да направите така, че сайтът ви да излиза в Google. За целта посетете Google Search Console и регистрирайте сайта си. Така той ще бъде индксиран от търсачката. И не на последно място, оптимизирането на един сайт изисква сериозна работа и търпение. Ако търсите лесен начин да излизате на първо място в Google и да имате по 1000 посещения на ден – тази статия не е за Вас! А сега, сипете си чаша кафе и се настанете удобно, чака ни работа!

1. Качествено съдържание

Съдържанието е един от най-важните фактори според редица SEO експерти (Баризевич, 2017; Кухала, 2014). Това не бива да ни изненадва – качественото съдържание е важен фактор от доста време, но в последните години се наблюдава тенденцията да се преминава от съдържание, базирано на ключови думи, към съдържание фокусирано върху качеството. От Google дори обявиха, че вече не взимат под внимание ключовите думи (meta key words). Дори напротив, ако търсачката реши, че някоя от ключовите думи не съответства на текста, може да се сдобиете минус точки. Все пак, това не означава, че не трябва да имате никакви мета тагове на сайта (meta tags). Ако сте на WordPress, ви препоръчвам да си инсталирате плъгин като All in One SEO Pack, чрез който лесно може да зададете правилните настройки.

Според SEO изследователя Нийл Пател, средностатистическата статия, която излиза на първа страница в Google има над 2000 думи! Статията трябва да е подробна, полезна, информативна и уникална. Ако продължим примера с чушките, ще видим, че най-отгоре на първа страница излиза следното:

google_first_page_result

И на тези два сайта има солидно количество информация как се приготвят люти чушки. Подробна информация, която да задоволи потребностите на възможно най-широк кръг от хора. Вашето съдържание трябва да изпъква. Не е достатъчно просто да напишете статия, трябва да е нещо велико! Решете проблемите на читателите си. Ако вече има статия на подобна тема, напишете нещо още по-добро! Искате да напишете статия защо да ядем люти чушки. В интернет попадаме на следното:

first_page_google_ 2

„12 причини да ядем люти чушки”. Направете ги 20! Нашишете по-подробна и по-добра статия и имате реален шанс за добро класиране.

Друг важен момент е, че трябва да публикувате редовнo. Google предпочита сайтовете, които се обновяват често. (Нийл Пател)

Как да оптимизираме: Пишете дълги, информативни и полезни статии. Използвайте само подходящи ключови думи и описание.

2. Линкове от други сайтове

Един от най-важните критерии на Google са беклинковете или линковете от други сайтове. От Google обаче правят разлика между линковете. С помощта на сложни алгоритми търсачката измерва авторитета на уебсайтовете. Сайтовете на публични институции обикновено имат най-висок авторитет, следвани от качествени сайтове с реални новини и полезно и уникално съдържание. До преди няколко години бе много популярна търговията с линкове, при която хората плащаха сериозни суми, за да получат определен брой беклинкове. Това обаче противоречи на общите условия на Google. Като контра мярка срещу тази практика, компанията промени алгоритъма си. Щом ботовете ѝ открият, че участвате в такива програма, ще получите негативи (Джерад Смит, 2017). Моят съвет е да стоите далеч от подобни инициативи.

Как да оптимизираме: Стойте далеч от търговията с линкове. Фокусирайте се върху писане на качествени материали, които да бъдат споделяни от хората по естествен начин. Линквайте със сайтове, които имат подобно на вашето съдържание и имат висок авторитет. Може да проверите популярността на даден уебсайт в Alexa Rankings и за авторитета му в CheckPageRank. Помислите и за варианта да пишете статии за други блогъри като гост-блогър. Това ще подобри репутацията си, ще създадете нови приятелства и значително ще подобри SEO-то на вашия сайт.

3. Мобилна версия

Според SEO експертът Алекс Баризевич, един от най-важните фактори в алгоритъма на Google е сайтът да изглежда добре на мобилно устройство. Една радикална промяна от 2016г. е, че търсачката вече индексира първо съдържанието на мобилната версия на даден сайт. Според статистика на Searchmetrics всички 100 най-популярни домейна в света имат и мобилна версия. Това не бива да ни учудва, смартфоните от ден на ден заемат все по-голяма част в нашия живот. Според статистика на StatCounter, през 2016г., за първи път в историята сърфирането в Интернет чрез мобилни устройства изпревари десктоп устройствата. Повече от ясно е, че ако искате доволни потребтели и високо класиране в Google, сайтът ви трябва да изглежда добре не само на компютър, но и на мобилен телефон или таблет.

Как да оптимизираме: Проверете дали сайтът ви изглежда добре на мобилен телефон.

4. Скорост

Още един критичен фактор за това сайтът да излиза на първа страница е скоростта на зареждане. Това твърдение е подкрепено от топ SEO сайтове като Moz.com. В нашия забързан свят хората са нетърпеливи и това важи в пълна сила и тук. Изследване на Doubleclick твърди, че: „53% от хората, които сърфират в интернет през мобилно устройство се отказват да посетят даден линк, ако страницата се зарежда за повече от 3 секунди.“ Няма писано правило за това колко бързо трябва да зарежда даден сайт, но е очевидно, че за да бъдат доволни потребителите, страниците трябва да се зареждат възможно най-бързо. През 2016г. Google пусна безплатно уеб приложение, наречено Page Speed Insights, с което можете да анализирате скоростта на сайта си, както и да получите практически съвети какво можете да подобрите.

Как да оптимизираме: Използвайте надежден хостинг партньор. Ако ползвате WordPress, изключете всички ненужни плъгини. Използвайте Page speed insights. Преди да правите каквото и да било, направете бекъп на сайта си.

5. Преминаване към https връзка

Вероятно сте забелязали досадните предупреждения “This connection is not secure” в Chrome и Firefox, когато въвеждате лични данни. От януари 2017г. двата браузъра предупреждават потребителите, когато въвеждат данни в сайтове със стандартна http връзка. Ако сайтът ви няма инсталиран SSL сертификат, той не само получава етикет „not secured“, но и Google предпочита сайтове с https връзка (Кристи Стайлс, 2015).

Как да оптимизираме: Инсталирайте надежден SSL сертификат на вашия сайт, особено ако oчаквате от потребителите си да се регистрират. Има и безплатни решения като Let’s encrypt.


Използвана литература:
1. Нийл Пател (2012). How Content Length Affects Rankings and Conversions: https://www.quicksprout.com/2012/12/20/the-science-behind-long-copy-how-more-content-increases-rankings-and-conversions/
2. Алекс Баризевич (2017). 4 Most Important Ranking Factors, According to SEO Industry Studies: https://www.searchenginejournal.com/4-important-ranking-factors-according-seo-industry-studies/184619/
Woblogger.com (2017). 11 Proven Strategies to Get 1000 Visitors Per Day: https://www.woblogger.com/get-1000-visitors-per-day/
3. Wikihow. How To Improve Search Engine Optimization: https://www.wikihow.com/Improve-Search-Engine-Optimization
4. DoubleClick (2016). The need for mobile speed: How mobile latency impacts publisher revenue: https://www.doubleclickbygoogle.com/articles/mobile-speed-matters/
5. Кристи Стайлс (2015). Google is about to start favoring HTTPS sites in search results: https://thenextweb.com/google/2015/12/17/unsecured-websites-are-about-to-get-hammered-in-googles-search-ranking/
6. Брайън Дийн (2013). [Infographic] Google’s 200 Ranking Factors: https://www.searchenginejournal.com/infographic-googles-200-ranking-factors/64316/
7. StatCounter (2016). Mobile and tablet internet usage exceeds desktop for first time worldwide: http://gs.statcounter.com/press/mobile-and-tablet-internet-usage-exceeds-desktop-for-first-time-worldwide

Leave a Comment