паметникът пред НДК и войнишки мемориал на едно място (проект за осъвременяване на Юлиян Манев)

5 причини защо не трябва да се събаря паметникът пред „НДК”

Share this post on:

В края на май 2017 г. от „Столична община” обявиха, че до дни трябва да започне демонтирането на паметника пред НДК „1300 години България”. Противниците на монумента твърдят, че той отдавна се руши и е опасен за столичани. Съдбата на паметника е до-голяма степен повлияна и от факта, че той е част от културно историческото наследство на социализма, построен е през далечната 1981 г. В очите на много хора това автоматично означава, че неговото място не е в центъра на София, а може би за скрап или в най-добрия случай в Музея на социалистическото изкуство. Критикарите на паметника намират рушащия се паметник за грозен и смятат, че той е трябвало отдавна да бъде разрушен, както и повечето паметници, създадени през онази епоха. Реставрация на този паметник би струвала твърде скъпо и не си струва, категорични са те.

Защо все пак паметник „1300 години България” не трябва да бъде разрушаван?

1. Паметник „1300 години България” не е комунистически паметник

Паметникът е възхвала на хилядолетната история на България. Той е част от културно-историческото наследство на нашата родина. Освен това, върху него не присъстват никакви комунистически надписи и символи. Текстовете гласят: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”; „Времето е в нас и ние сме във времето” и др.

2. Уникално културно наследство, изпреварило времето си

Паметникът е уникално културно наследство от края на 20-ти век и като такъв, трябва да бъде опазен. Много туристи ежегодно биха посещавали паметника, ако той се реставрира, а неговата стойност би растяла във времето. Според Михаил Димов, защитник на паметника, в редица европейски страни в последно време са се появили паметници, които удивително наподобяват „1300 години България”. Всичко това свидетелства, че паметникът е идейно изпреварил своето време, а неоценяването на културната му стойност от мнозина наши сънародници е напълно разбираемо. Вкусовете на хората се променят. Много велики паметници в световен мащаб, като Айфеловата кула във Франция например, в началото не са били възприети радушно. Много независими международни експерти са категорични, че паметникът е достижение на съвременната архитектура и не бива да бъде разрушаван. Ето и някои от мненията на специалистите:

Дан Славински: „Аз мисля, че град или народ, който е наясно със своето минало, би вървял по-уверено към своето бъдеще. Подкрепям идеята за запазване на паметника.”

Крис Мулхоланд: Събарянето на този красив мемориал няма да е само отнемане на силното му физическо присъствие, но и изтриване важна част от българската история, а заедно с това и брилянтното й представяне от скулптора.”

Даниел Родригес: „Паметникът „1300 години България” е част от историята на София и България. Той е част от градската тъкан и притежава художествени и архитектонични стойности, които преминават отвъд неговата историческа символика.”

Фредерико Франческо: Предложение към правителството: „Не пилейте пари за разрушаването му, а го реновирайте.”

Джовани Патаня: „Когато видях този паметник за първи път, не можах да повярвам, че е проектиран в началото на 80-те години. Ясно е, че Валентин Старчев е имал визия и тази визия е отразена в ясно изразени архитектурни форми, играещи заедно красива игра на сила и баланс.”

Касанг Каджанк: „Премахването му или демонтирането му ще бъде премахване на ключов аспект от историческата и културна памет.”

Лука Карате: „Не можем да създадем по-добро бъдеще, опитвайки се да изтрием нашето минало.”

Сонг Минг: „По мое мнение паметникът „1300години” е велика и вечна съвременна скулптура… Безспорно, че той трябва да бъде защитен по най-добрия начин.”

Кристина Гресер: „Да разрушиш скулптурата би било акт на насилие срещу българското културно наследство и престъпление срещу добре известно произведение на изкуството.”

3. Символ на българската държавност ще бъде разрушен

Паметникът символизира българската държавност и устойчивост през хилядолетията. Разрушаването на този монумент ще символизира разрухата на съвременната българска държава, нейната невъзможност да опази и защити културното си наследство. Символично погледното, събарянето на паметника ще нанесе тежка рана върху националното ни съзнание и гордост. Според Михаил Димов: „Разрушаването на такъв могъщ във всяко едно отношение символ на българската история и държавност би опозорило както неговите директни разрушители, така и тези, които гласно или негласно са допуснали това да се случи”. Според прочутия български художник Светлин Русев разрушаването на паметника е :„Едно предизвестено духовно самоубийство.. Искам да призова софийските съветници да се стреснат и проумеят, че не са далече от историческите и съвременни примери на културните погроми”.  Съюзът на художниците и съюзът на архитектите също се обявиха в защита на паметника и неговия автор Валентин Старчев.

4. Неуважение към предците

Паметниците са създадени за да векуват, а не да бъдат унищожавани. Естествено е във всеки нов етап в развитието на обществото да се отричат някои от ценностите и символите на предишното време. Всяко следващо поколение смята, че едва ли не с него започва всичко. В същото време буквалното и брутално разрушаване на народната памет би довело до изчезването на цялото ни културно наследство. Разрушаването на войнишкия паметник е било кощунство. Събарянето на „1300 години България” е не по-малко престъпление. Помиряване с миналото е нещо необходимо и полезно за целия български народ.

5. 681 или „Мемориал, който събира всички и разкрива кои сме“.

Запазването на монумента и възстановяването на войнишкия паметник, а защо не и обединяването на двата паметника, ще създаде добър прецедент на приемственост между различните епохи в българската история. Младият български архитект Юлиан Манев разработва свой проект за реставрация на паметника пред НДК:  „681 или „Мемориал, който събира всички и разкрива кои сме“. Идеята е паметник 1300 години България“ да бъде реставриран и до него да бъде създаден мемориал на първи и шести пехотни полкове. Според Юлиан двата паметника могат да вървят ръка за ръка. Младият архитект е готов да дари безвъзмездно проекта си на Столичната община. Той смята, че проектът заслужава особено внимание, като се има предвид гостуването на Европейския парламент в НДК, през 2018г:Проект като представения само би помогнал за имиджа на града и на България пред света. Неговото разрушение ще направи града по-беден – не по-богат“. За съжаление, към този момент никой от Столична община не е разгледал сериозно идеята.

Leave a Comment