Антон Уруш

Антон Оруш – „Събирам документална информация за всякаква стара българска техника и искам хората да научат повече неща за нея.“

Share this post on:

Здравей, Антон!

Моля да се представиш на читателите на „Походът“. Сподели ни накратко няколко думи за себе си и с какво се занимаваш в момента. Бихме искали да научим нещо повече за твоето хоби.

„Казвам се Антон Оруш и съм колекционер на българска техника. Основател съм на Sandacite.bg – сайт, който запознава читателите си с историята на българската техника. Целта ми е да събера възможно най-пълната колекция от различни видове българска техника, да публикувам материали в тази област, за да може да се напише колкото се може по-пълна техническа история на България и да популяризирам интересните факти за нашата техника. Това правя като публикувам възможно най-пълна информация за всички изделия, които намирам, или поне за които имам достатъчно достоверна информация. Много е важно и снабдяването на сайта с добре подбрана техническа литература.“

 

1.Кое те накара да започнеш да се интересуваш и издирваш стара предимно соц-техника?

Когато преди 12 години започнах да се ровя в интернет пространството, забелязах, че за събраните от мен още тогава български телевизори няма почти никаква информация, докато за чуждестранните има, в чужди сайтове. Реших, че тази работа не може да остане така и създадох сайт, който да се занимава със стара техника, за да мога в него да публикувам това, което съм намерил като експонати, и същевременно да се сдобия с повече информация за притежаваните от мен неща

 

2. Какво чувство изпитваш, когато ти попадне случайно интересна находка ?

Чувството, което изпитва човек, когато чете интересен остросюжетен роман и е стигнал до момента на развръзката. Също така изпитвам лека несигурност дали ще успея да намеря сведения за интересното ново устройство, но също така се чувствам полезен, защото знам, че тази информация е била на практика загубена, преди да я открия и да я предоставя на обществеността.

 

3. Кои от всичките устройства от близкото минало са ти страст и защо?

Не са малко. Някои от българските черно-бели телевизори – напр. Кристал 53 и Варна. Дори чисто естетически старите български черно-бели телевизори ме привличат изключително много. Мога с часове да ги съзерцавам. Друга част от българската техника, която мога да определя като своя страст, са българските устройства за автоматизация на учрежденския труд – т.н. бюрокомпютри, комбинирани работни станции… Освен това, че от личен опит знам какво е да работиш дълго време на бюро и да имаш нужда от нещо, което да помага в документацията и потребителското обслужване, съзнавам какъв огромен скок е било въвеждането на автоматизацията в административния труд. С цели порядъци се е съкратило времето за чакане по различни гишета, а същевременно – и работата на персонала.

 

4. Има ли интересна история около намирането на някоя реликва?

Доста са. Няма да забравя следното например. Бях отишъл на битака и се бях натоварил с две торби техническа литература. Малко по-надолу почти до изхода забелязах един интересен български радиоприемник от втората половина на 30-те години. Взех и него и по този начин товарът в ръцете ми набъбна на близо 40 кг. Криво-ляво докуцуках до тролея, качих се и реших, че оттук нататък проблемите са свършени. Да, ама не! Точно на ъгъла на бул. Васил Левски и Оборище се оказа, че поради някаква причина тролеят няма да се движи по-нататък в посока Петте кьошета (за където ми и трябваше), а ще завие пак по булеварда, но в обратната посока и ще се върне към Хаджи Димитър. Аз слязох и тъй като друг превоз нямаше, разстоянието от Народната библиотека до малко след Петте кьошета минах пеша – двете торби и радиото, разбира се. А след това си ме чакаше редовен работен ден…

 

5. България по времето на соца е била една от водещите страни в света в производството на изчислителна техника. Защо сега не е така? 

Защото вече не са налице интелектуалните центрове, в които да се раждат новите разработки (научно-развойните институти), и заводите, в които разработките да се претворяват в готово изделие. Най-голямото, което правим, е да сглобяваме чуждестранни части.

 

6. Какво ще посъветвате хората, които искат да изхвърлят старите си уреди? Има ли начин някои от тези реликви да попаднат в добри ръце?

Има, разбира се. Нека да влязат в https://www.sandacite.bg/forum/viewforum.php?f=57 и да публикуват обява , защото това е специализиран форум за колекционери. Без значение дали става дума за предмети или литература. Има доста колекционери, които търсят различни неща и често пъти по този начин стари апарати намират своя нов собственик.

Leave a Comment