woman body gestures

7 груби грешки на езика на тялото, които не трябва да допускаме

Share this post on:

Казват, че „по делата ще ги познаете“. Това е особено валидно за езика на тялото. Хората са комуникирали чрез жестове и мимики много преди да се появят езиците като форма на общуване. Различни изследвания сочат, че над 70% от комуникацията е на невербално ниво. Точно за това, за да общуваме по-ефективно, както на лично, така и на професионално ниво, е необходимо да подобрим своя език на тялото. Тук ще разгледаме седемте най-често срещани грешки в невербалната реч, които успешните хора не допускат.

1. Прегърбени рамене

scouching

Една от най-сериозните грешки на езика на тялото, която никога не бива да допускате. Не само, че околните ще ви възприемат за „слабак“. Като заставате по този начин, рискувате да повлияете негативно на Вашата собствена представа за себе си. Според изследване на  „Американската асоциация по психология“ неправината стойка на гърба е в позитивна корелация с ниското самочувствие и развитие на различни депресивни състояния. Човешкият мозък е устроен така, че възприема физическата сила чрез пространството, което индивида заема. Изправената поза демонстрира сила и увереност, както и желание за повече комуникация с околните. Така човек заема най-много място в пространството. Ако се „свиете“, заемате по-малко място в пространството, следователно излъчвате неувереност и липса на заинтересованост.

2. Преувеличени жестове

Правенето на жестове, които не изглеждат на място, могат да са индикатори, че не говорите истината. Такива жестове са например ненужно прочистване на гърлото, внезапна промяна в интонацията. Също така потропване с крак, изчервяване, поглеждане настрани или неочаквано повдигане на раменете могат да са индикатори, че човек лъже. Вместо това правете малки, премерени жестове, за да демонстрирате воля и увереност. Можете например да направите движение с отворени длани, това показва на събеседника Ви, че няма какво да криете.

3. Избягване на контакт с очитe

avoid-eye-contact

Според авторитетното издание Business Insider липсата или слабия контакт с очите е най-голямата грешка, която можете да допуснете, когато комуникирате. Това кара събеседника Ви да си си мисли, че криете нещо. Липсата на контакт с очите може да означава липса на увереност и интерес.  Ако поддържате контакт с очите, това означава, че се интересувате от събеседника до вас, както и от това, което той Ви се казва. От друга страна, не бива да гледате втренчено, защото може да накарате човека, с когото разговаряте, да се почувства неловко. Затова гледайте събеседника си, но без да прекалявате с това.

4. Уплашена физиономия

Някои хора просто имат изплашена физиономия. Това обаче трябва да се контролира, тъй като може да накара Вашия събеседник да се чувства неловко и некомфортно при комуникация с Вас. Опитайте се да овладеете емоциите си, за да може отсрещната страна да Ви вземе насериозно.

5. Скръстени ръце

closed-arms

Грешка на езика на тялото, на която често пъти не обръщаме достатъчно внимание. В повечето случаи няма нищо лошо в това човек да бъде със скръстени ръце. Това може да е защото му е студено или така просто се чувства по-комфортно. При комуникация обаче е добре да се избягва тази поза. Повечето хора интерпретират на подсъзнателно ниво, че събеседникът им не е съгласен с казаното от тях или пък не му е приятен разговора. Седенето със скръстени ръце е признак за резервираност и незаинтересованост, затова избягвайте да заемате тази  поза, когато общувате.

6. Нервничене

Да се почесвате, когато не ви сърби, да премахвате косъм от пуловера си, докато вашия събеседник говори с Вас или да си играете твърде много с косата Ви. Всичко това е признак за тревожност, която не бихте искали да предадете като комуникация. Такова поведение издава свръх-енергичност и изглежда за другите сякаш вие се интересувате за външния си вид повече от всичко друго .

7. Поглеждане към часовника или проверяване на смартфона

gsm

В днешно време повечето хора не носят часовник, но затова пък почти всички притежават смартфон. Можете да погледнете веднъж към часовника си, но не бива да се прекалява с това, особено по време на бизнес среща. Според Лесли Йе, редактор на „Хъбспот”, това показва незаинтересованост. При телефоните нещата стоят още по-сериозно. Според експерта по невербална комуникация Карол Гоман, ако по време на бизнес среща някой проверява телефона си, това може да бъде разчетено като дръзка проява на неуважение към събеседниците. Повечето хора смятат, че могат да останат концентрирани, докато гледат сматртфоните си, но това не е така. Със сигурност не е и в очите на Вашите колеги и началници. Не искате да си навлечете гнева  им, затова че не сте почакали да свърши срещата, за да проверите известията си във Фейсбук, нали така?

Comments

  • Според мен – да. Прекалено слабото ръкостискане на мен ми прави много лощо впечатление. То може да бъде разчетено като липса на увереност и авторитет, но също и липса на уважение и заинтересованост. Трябва да се има предвид обаче, че прекалено силното ръкостискане е също толкова лошо, тъй като може да се възприеме като опит за доминация. А и ако сте по-силничък, може буквално да нараните събеседника си. Ръкостисането според мен трябва да се адаптира според ситуацията, но при всичкИ случаи да бъде достатъчно силно.

  • Здравейте, нов съм в Походът и случайно попаднах на тази статия. Замислих се, че тези правила са известни на повчето от нас, но ние рядко се сещаме да ги спазваме при общуване с околните. Предложение към автора Badan e да доразвие темата с това какъв етикет трябва да спазваме, когато се явяваме на интервю за работа. 🙂

  • Гледането в смартфона при разговор или среща с други хора в последните години стана масова практика, която оставя много лошо впечатление в отсрещната страна и показва, че за събеседникът телефонът е по-важен от вербалната комуникация!

Leave a Comment