7 признака, че може да не сте добър шофьор

Share this post on:

Действията, които показват, че може би не сте добър шофьор

Днес живеем в динамичен свят, в който всекидневно се опитваме да свършим куп задачи и цялата работа на света. Често се надпреварваме с времето, като напреварата е видима особено по пътищата.

Закъсняваме, бързаме, искаме да стигнем от точка А до Б за отрицателно време. В помощ на нашата надпревара се включва автомобилът, който разбира се ни спестява време в чакане по спирки, пътуване в претъпкан градски транспорт и редица още предвестници на закъснението.

Смятайки нашата кола за спасител и решение на всяко времево ограничение, спираме да бъдем онези добри, примерни и отговорни шофьори, спираме да спазваме ограничения на скоростта, знаците, защото времето лети, а задачите ни чакат. И така, стигаме навреме (като по чудо), изпълняваме работата си, но чудото е, че редицата нарушения и опасни ситуации, които сме създали на пътя, не са довели до нещо по-сериозно. И отново на следващия ден се втурваме с колата на път, правим същите и нови нарушения, без да си даваме сметка за последствията.

Тази статия събира в едно онези показатели и наши навици на шофиране, които подсказват, че може би не сме толкова добри шофьори, колкото си мислим, че сме.

  1. Законите, са за всички, но не и за мен

Колко често сте правили нарушение на пътя и ви се е разминавало? Законите и Пътна полиция не винаги са зад нас, за да раздадат правосъдие и да ни глобят за направено нарушение. Това обаче не ни дава право да сме „господари на пътя“. Един от показателите, които сочат, че не сме безгрешни водачи, е именно малките провинения, които повечето от нас допускат, без да си дават реална сметка за това. Да изпреварим на пешеходна пътека, да спрем на място за инвалиди или да тестваме възможностите на новата си кола, надвишавайки допустимата скорост за движение.. всички тези неща допринасят за хаоса, в който живеем. Като правим тези провинения, ние не просто нарушаваме закона, но и застрашаваме живота на други хора, а и нашия собствен живот. Струва си да се замислим над това!

  1. Постоянно спиране и потегляне

Този съвременен порок на шофьорите е вследствие на липсата от нужда да познаваме пътя, по който се движим. Маркираме желаната дестинация на джипиес-а си и вместо да следим пътя, ние се концентрираме върху устройствата, които ни навигират. Затова се случва да натискаме и пускаме спирачките често, да правим внезапни маневри, тък като звука от навигация обикновено ни съобщава в последния момент, че предстои да завием. Точно това поведение обаче може да е причина някой от другите участници на пътя да бъде неприятно изненадан, което прави и опасността от възникване на ПТП съвсем реална.

  1. Присветване и натискане на клаксон

Съгласно закон за движение по пътищата използването на клаксон в населени места е забранено, но в мига в който се озовем и в най-малкото задръстване или блокиране на пътя, се чува песента на всички бибитки, намиращи се наблизо. Друга черта на посредствения шофьор е честото присветване с фаровете на колата. Не е прецедент за никого, движещата се зад нас кола да не престава да мига със светлините си, защото нарушаваме инерцията ѝ и ограничаваме скоростта ѝ. В следствие на неприятното присветване, което не ни оставя на мира, като чели сме длъжни да разчистим пътя за всеки джигит, който ни настигне. Най – интересното в случая е, че ние може да сме карали с максимално разрешената скорост, но това ограничение да не означава нищо за шофьора зад нас.

  1. Каране без спазване на дистанция

Сред най-очевидните признаци за лошо кормуване е неспазването на препоръчителната дистанция от другите шофьори на пътя. Това е сред основните причинители за катастрофи, тъй като за шофьора е особено трудно да реагира, когато предната кола рязко намали скоростта си или внезапно натисне спирачки. Друго опасно последствие от шофирането без дистанция, е свързано с карането по магистрали или пътища, които позволяват изпреварването. Когато решим да не спазим разстояние от поне една кола между нас и другия водач, ние автоматично създаваме пречка за другата кола да ни изпревари.

  1. Разсейване с разговори по телефона и употреба на мобилни устройства

Колко често виждаме шофьор с безжични слушалки и Bluetooth устройства за разговори? Със сигурност много по-рядко от тези със залепен телефон на ухото. Още едно доказателство, че не си добър шофьор – ако си позволяваш да говориш по телефона докато шофираш! Действителността е нелицеприятна, още по-трудно е да признаем пред себе си истината! Макар да не разполагам с конкретни данни, смея да твърдя, че немалък брой катастрофи биват причинени вследствие на говорене по телефона повреме на шофиране.

  1. Паркиране, без особено внимание към останалите спрели МПС

Още един признак, че не сте добър шофьор. Едно от уменията, които трябва да притежаваме и които би трябвало да сме усвоили още от шофьорските курсове, е това да паркираме. Разбира се, докато сме до автоинструктора, не бързаме и паркирането се изпълнява внимателно, съобразено със спрените наблизо коли. Когато обаче времето започне да ни притиска и сме в онази шеметна надпревара – място за внимание и съобразяване няма. В момента, в който видим свободно място в близост до точната дестинация, бързаме да паркираме автомобила именно там. Първо – бързаме изключително много, сякаш ни е страх, че някой друг шофьор може да ни изпревари и да паркира на същото място. Второ – може би в бързината сме забравили да пуснем аварийките. Те са от изключително значение, защото служат за ориентир на другите участници в движението, включително и на пешеходците. Трето – паркираме, заключваме колата и се затичваме към точка Б. Пропускаме да проверим дали съседната кола има нужното пространство да маневрира лесно и да влезе в движение. Не бихме се смутили дори от факта, че сме заели с колата си минимум две паркоместа. Все пак бързаме – нямаме време да се преструваме на загрижени за другите.

  1. Псуване по време на шофиране

Любимият ми признак. Ако ругаете за щяло и нещяло по време на шофиране, то е твърде вероятно да сте поредния треторазряден шофьор на пътя. Неизбежно е докато караме, особено в градски условия, да попаднем в задръстване или трафик. Също и да се озовем до шофьор, с някои от горепосочените навици. Нямаме контрол върху условията на пътя и в тези моменти, изпитваме цялата палитра от негативни емоции и гняв, които в последствие изразяваме като ругаем града, инфраструктурата, качеството на пътя, законите, вселената, Господ и дори другаря ни шофьор. В пъти по-добре би било да запазим самообладание и да разсъждаваме трезво, без излишни емоции, а защо не да пуснем хубава музика в колата си да опитаме да се успокоим, докато чакаме в задръстването. (Звучи налудничаво, но какво ще променим като се ядосваме?!) Едно прекрасно начинание би било да слушаме аудио книга или новинарска емисия, което дори би ни помогнало да разширим общата си култура.

Ако се припознавате в някои от тези признаци, то вие вероятно не сте добър шофьор и е силно препоръчително да промените нещо в навиците си на шофиране. Ако пък определяте себе си за изключителен водач на пътя, нека в тези редове да оцените смисъла на това да сме добри хора, както докато вървим, така и докато шофираме.

Leave a Comment