8 причини да садим дървета на публични места

Share this post on:

Знаете ли, че саденето на дърво е едно от най-лесните и ефективни неща, които можете да направите, за да повлияете позитивно на околната среда? Дърветата са белите градове на един град. Те почистват въздуха, предотвратяват продължителните засушавания, спестяват енергия и дори могат да противостоят на глобалното затопляне. И най-хубавото от всичко – не е необходимо да сте професионален градинар или дори да сте посещавали курс по садене.

Саденето на дървета на публични места или места, на които градинарят няма документ за собственост, се нарича партизанско садене или guerilla planting. Такова садене се практикува в целия свят от древни времена. Един от първите документирани случаи е този на легендарния американски градинар – пионер Джон Чапман от края на XVIII в, по-известен като Джони Епълсийд. Той собственоръчно засажда десетки хиляди ябълкови дървета по северната граница на САЩ. В наши дни един от популяризаторите на партизанското садене на дървета е блогърът Ричард Рейнолдс, създател на GuerillaGardening.org, който провежда редица инициативи за засаждане на дървета и въвлича много други хора след себе си.

Трябва да се има предвид обаче, че на практика такова действие само по себе си не е позволено, защото единствено общината е тази, която според градоустройствения си план е в състояние да проектира местата или да възложи и одобри засаждането на дърво. Без специално разрешение (което е трудно да се набави) такъв акт сам по себе си е незаконен. Преди няколко години самия Рейнолдс за малко да бъде арестуван, в опит да преобрази публична алея в северен Лондон в цветна градина. Въпреки нелегалния си статут, саденето на дървета на публични места в повечето случаи се гледа с добро око от местните хора и не би трябвало да имате проблем при засаждане на 1 и 2 дървета, стига те да бъдат засадени така, че те да не пречат на никого. Имайте предвид обаче, че общината е в правото си да махне насажденията ви, ако се прецени, че пречи или по някаква причина не са подходящи за конкретния терен.

Хората садят дървета на публични места с различни методи и по много причини. Повечето хора го правят с цел подобряване на градската среда, но не са малко и хората, които го правят, за да изразят политическа позиция или в знак на протест. Някои хора садят поединично, а други групово. Някои градинари работят през нощта, за да си осигурят анонимност и необезпокояваност. Други го правят посред бял ден, с цел привличане на колкото се може повече внимание. Вижте кои са и най-важните и универсални според мен причини да бъдат засаждани дървета на публични места:

Пречистват въздуха

Дърветата филтрират въздуха около нас и ни помагат да дишаме. Дърветата премахват неприятни миризми и замърсители като нитрогенен оксид, амоняк, серен диоксид и въглероден диоксид. Счита се, че едно голямо дърво може да абсорбира до 150кг въглероден двуокис за 1 година.

Предотвратяват почвената ерозия

При наводнения, дърветата задържат вода чрез листата и корените са, като спомагат за минимизиране на щетите. Също така, дърветата задържат почвата и водата на място и предотвратяват ерозия и изтичане.

Осигуряват дом за животни и птици

Дърветата осигуряват храна и подслон за птиците. Ако обичате да слушате птичи песни, засадете дърво пред блока си. Други животинки, като катеричките например, се крият в дънерите на по-големите дървета.

Намаляват градския шум

Дърветата изолират уличния шум и допринасят за вашето спокойствие.

Подобряват психичното здраве

Има данни, че наличието на по-голям брой дървета в близост до домовете на хората намалява случаите на насилие спрямо места, където дървета липсват.

Охлаждат през лятото

В летните жеги температурата на асфалта може да надмине 70 градуса, но температурата под дървото рядко преминава 35 градуса.

Спестяват енергия

Ако имате голямо дърво срещу терасата ви, едва ли ще се налага да пускате климатик през лятото. Дървото играе ролята на естествен климатик!

Наследство за бъдещите поколения

Човешкият живот е твърде кратък, но монолитните дървета, които вие сте посадили, ще останат и за бъдещите поколения и ще напомнят за вас. Като засаждате дърво, вие оставяте подарък за вашите деца, внуци и правнуци.

Използвана литература:

The Real Johnny Appleseed Brought Apples—and Booze—to the American Frontier
Guerrilla gardening: 8 prohibited places to plant
Tree planting improves quality of life

Leave a Comment