Усмивката

Share this post on:

Тя. Най-прекрасната. Най-добрата. Пазителката на спокойния сън, добрата храна , чистите дрехи, здравия разум ,хармонията в дома и… какво ли още не. Голяма част от нас се разпознават в тази роля. Ролята на майката, домакинята, жената… Една не лесна задача. От ранни зори започва дългия ден, обагрен със много задължения, непредвидени трудности, тичане, бързане и много стрес.

Уменията, който една майка изгражда, изправена пред всички трудности, може би са достатъчен критерий за кандидатстване за работа на висока длъжност. Само си представете – “търси се амбицирана личност за работа в динамична обстановка, с организационни умения, ловкост , издръжливост, опитност в непредвидени ситуации, с възможност за гъвкаво работно време”. Та тази позиция е точно за нас! Само дето не можем да си я позволим, защото сме отдадени на семейство. И това е прекрасна новина. Та нали семейството е най-важно и ако не сме отдадени на него, то животът не би бил същият.

Пред куповете с пранета, въпреки чувството за изтощение ,обаче трябва да стои и малко позитивизъм. Този позитивизъм е важен за топлотата на едно семейство. Само че как да се сдобием с него? Повечето от нас знаят колко е трудно това . И дори търсят виновник около себе си, заради липсата на внимание. А околните пък от своя страна ( деца, мъж, колеги, шефове) очакват нашия прилив на енергия, топлота и оптимизъм. Един нестихващ порочен кръг.

Да си представим, че има нещо много простичко, което би ни помогнало да се справим с приемането на заобикалящата ни среда и отговора ,който ще дадем в замяна. И тук НЯМА да говоря за всички онези симпатични неща, които поддържат нивото на здравословен и щастлив живот, като хубава храна, движение, съчетаване на работа с удоволствие. Тази статия е само за едно от тях. Нещото, което в тези трудни времена ,все по-често забравяме е УСМИВКАТА .

Любопитен факт е, че усмивката е и катализатор на ендорфин – невротрансмитер, който  води до приятни емоции, намалява нивото на стрес и болка по естествен път. Основния  хормон на удоволствието се произвежда в хипофизата и хипоталамуса и е изключително важен за функциите на мозъка. Също така допринася за подсилване на имунната система.  Функциите на ендорфина действат двупосочено- с увеличаване нивата на ендорфин нараства и желанието за още повече такъв. И това води до производство на още ендорфини. Ето ви нов “порочен кръг”!

Има множество научни изследвания по повод на усмивката и нейното влияние върху човека.  Тя е обект на вниманието на учените и бива разделяна на видове според лицевите мускулни групи които обхваща. В усмивката участват  до 53 лицеви мускула . Всички видове издават различни емоции – страх, ярост, радост, надмощие… А когато става дума за истинската усмивка свързана с чиста радост, тя може да бъде позната по това, че се активират мускулите на скулите, крайчетата на устните се повдигат симетрично на горе и около-очните бръчки се свиват(пачи крак).Тази така добре позната усмивка е усмивката на Дюшен. Гийом Дюшен дьо Булон е френски невролог (1806-1875), който изследва човешките мимики и връзката им с емоционалното състояние на човека. В частност, усмивката буди у него изключителен интерес. В своите изследвания Дюшен стига до извода, че за разлика от  многото видове усмивки тази която активира мускула около външните краища на окото-Orbicularis Oculi, единствена говори за истинско удоволствие. Според него фалшифицирането на този вид усмивка е почти невъзможно, за това тя е толкова уникална. Така тази усмивка носи името Усмивката на Дюшен. Но това не променя факта, че тя има двупосочно действие.

По-скорошни изследвания обаче гласят, че можем да фалшифицираме мимики, които предизвикват у нас различни емоции. Защо да не можем да се усмихнем  просто ей така? Можем да изследваме сами влиянието на усмивката върху себе си и околните. Като казах околните, бързам да спомена ,че всички тези изучавания на въпросното изражение , доказват, че то има поразителен ефект върху околните. Например, ако аз се усмихна на друг човек, то другият човек получава сигнал и в него се ражда емоция, което пък го кара своевременно  да се усмихне също. Дали това не е разковничето за един по-добър живот?

Всички знаем как тя усмивката ни прави по-красиви. На една жена не и трябва грим, ако носи заразяваща усмивка. И обратното – една мрачна и изтощена жена, колкото и грим да сложи, то тя не би била толкова красива, ако просто не се усмихне. Ако искаме семейството ни да е щастливо и здраво, може би една усмивка би била много по- пълноценна от добре изчистената къща. Кое дете не би искало да види майка си радостна? Та нали те – нашите съкровища вървят по нашия път и копират всяко наше действие. Нали за нас е най-важно те да са щастливи . Колкото до половинките, едни топли отношения се градят на позитивно отношение. Жената като символ на сплотеност има вродени качества и знае как да ръководи семейството. А с този простичък инструмент, тя може направи делата си по-леки.

От нас зависи всичко. Може би забавен филм, среща със стара приятелка, някой хубав виц, разходка , могат да разкрасят ежедневието и да ни накарат на се усмихнем, за да затворим “порочния кръг”. Силата е в нас. Нека се усмихнем!

Автор: Янка Кафадарова

Leave a Comment