домашно парти

9 идеи за невероятно домашно парти

Share this post on:

Да празнуваш или не – това е въпроса. Повод може да се намери всякакъв – рожден ден, имен ден, някой официален празник, взет изпит или пък просто любовта към приятелите  и забавлението. Мястото няма значение- в бара, в дискотеката, в ресторанта, в механата… но защо не у дома. По едни или други причини ви се иска да организирате вечеринка в комфорта на вашия собствен дом, но не знаете как точно да го направите?

По-долу ви представям моят наръчник за домашни партита, преминал тестовете на времето.

1. Преценете колко е дълбок джобът ви.

Ясно е, че щом сте решили да правите домашно парти, искате да се забавлявате на макс.

Да има от всичко по много и да му отпуснете края като за последно. Всяко парти това предполага. Въпросът е, че не е нужно сами да си усложнявате живота, в частност финансовото състояние, и да се чудите как да изтикате дните след партито.

Просто трябва предварително да определите бюджета, с който разполагате и да го разпределите правилно. И така не само, че ще си спестите по-нататъшни главоболия, ами и ще направите едно много по- качествено парти. За да определите кое е приоритетно, трябва да сте минали през всички детайли на партито. По този начин няма да пропуснете някой съществен елемент, както често се случва при хората, които организират партито си ‘безразборно’ – без предварителен план как да разпределят ресурсите си.

Успехът на домашното парти не се крие в големия ресурс, а в това да съумеете да го употребите възможно най-ефективно.

2. Поканете хора, които харесвате и наложете ваши правила.

Присъствала съм на домашни партита, на които домакинът откровено не харесва някого от гостите и цяла вечер не може нито да се отпусне, нито да се забавлява. Присъствала съм също и на партита, на които вазите се използват като пепелник, а первазите на прозорците като кошче за боклук и въпреки че това видимо дразни домакина, той не реагира по никакъв начин.

Вашето парти-вашите правила. Ако някой прекрачва границата- направете му забележка. Ако не харесвате някого- не го канете. Най-важното нещо за едно незабравимо домашно парти- това е добрата компания, а след нея всичко останало.

Вие заслужавате да се забавлявате не по-малко от вашите гости.

3. Персонализирайте поканите за партито.

Така, освен че ще избегнете нежелани гости, ще покажете отношението си към поканените.

Без значение дали ще пратите поканите по имейл или ще ги отпечатате върху хартия, когато е написано името на човека, посланието придобива много по-личен характер.

Има много безплатни сайтове с прекрасни шаблони, които можете да нагодите към вашето парти:

https://www.greetingsisland.com/ – моят фаворит

https://spark.adobe.com/make/card-maker

https://www.canva.com/

В поканите си трябва да включите:

-дата, час, място (задължително),

-дрескод, тема на партито (по желание)

4. За всекиго по нещо.

Като домакин на партито, освен да се забавлявате, трябва да се уверите, че гостите се чувстват комфортно. Затова и подготвяйки менюто не е зле да предвидите няколко варианта, ако има повече гости и не сте наясно с вкусовите им предпочитания. Например, в случай, че сред гостите има вегетарианци и/ или вегани, не е добра идея менюто да е съставено само от пържоли, кюфтенца и луканки, така че те да не могат да хапнат нищо цяла вечер.

Ако някой не консумира тестени изделия или не пие алкохолни напитки, трябва да можете да предложите някаква алтернатива. Препоръчително е предварително да се осведомите дали някой от гостите ви има хранителна алергия, иначе един фъстък на грешното място може да развали купона.

Хубаво е да съгласувате храните и напитките със сезона. Лятото и пролетта върви нещо по-леко и освежаващо. Есента и зимата нещо по-питателно и сгряващо.

Тук мога да ви предложа няколко варианта за напитки от моя опит:

*Пролет/ лято

Напитки- домашна лимонада с мента и плодове,леко пенливо вино, сангрия, бира, мохито, джин със сок от боровинка, изстудени шотове (водка и текила) и т.н.

*Есен/ зима

напитки- горещ шоколад, различни чайове, пунш, греяно вино с подправки( силно препоръчвам),  ликьори, грог, ром с кола и т.н.

5. Фокус мокус декоратус.

Има няколко основни момента в декорирането на помещението, на които трябва да обърнете внимание. Първо, обстановката на партито, тъй като тя влияе на настроението на гостите. По специално за домашното парти, трябва да е налице уютна атмосфера. Важно е да си отделите достатъчно време за украсяване. Все пак след време, когато разглеждате снимки от партито, трябва да си личи, че то е било такова, а не че просто сте се снимали с ваши приятели в хола. Не е нужно нищо помпозно и прекалено скъпо, украсата дори може да е ръчно направена.

В Pinterest има много цветни идеи за декорация:

https://www.pinterest.com/ljfrank/party-decor/

https://www.pinterest.com/laurenconrad1/diy-party-decor/

Ако пък се целите още по-нависоко, задайте тема на партито. Това ще му придаде оригиналност и ще ви даде възможност да изявите вашата креативност чрез допълнителните детайли- тематична украса, дрескод и специално подбрано меню.

6 . Музика.

„Танци- манци върти“, както се пее в една песен на Крум. Градусът на едно парти драстично скача, когато се пуска качествена и добре подбрана музика.

Ала универсален плейлист, подходящ за всяка компания и парти, няма. Постоянно излизат нови песни, но те не винаги са по вкуса на вас и вашите гости. Затова, ако искате партито да е запомнящо се, направете си собствен плейлист.

Не се подавайте на еднообразието от хитове- в листи с топ 20 / 30, 40, 50/ парчета, защото в това няма нищо оригинално. Правейки свой собствен плейлист, можете да изберете какви стилове и изпълнители ще са включени. И ще ви харесват…

Поп, рок, джаз, кънтри, рап, техно, поп- фолк и т. н., изберете това, което ви е най на сърце и ще се върже с атмосферата на вашето парти. Включете нови парчета, върнете се към класики, ако знаете, че ще се харесат, редувайте песни с различен ритъм. Нека има бавна танцувална музика, такава за избухване, но и за фон на разговори. Експериментирайте! Ще видите, че гостите ще го оценят.

7. Та какво ще правим цяла вечер?

Домашното парти предполага основно разговори и танци, а останалите занимания варират. Зависят от компанията, от повода, от настроението, от манталитета…

По мои лични наблюдения, невероятното домашното парти, за което се говори дълго след това, се състои от няколко основни компонента.  Наричам ги „звездната тройка“.

Опознавателните игри. Без значение дали компанията ви се познава отдавна или отскоро, винаги има нещо ново, което да научите един за друг – случки, скрити таланти, спомени и мечти, които ще ви сближат. Класики в жанра са:

*две истини и една лъжа– играе се по часовниковата стрелка. Всеки казва по три твърдения, като само едно от тях е истина. Целта на останалите играчи е да познаят кое.

*кой написа това– в нея всеки трябва да напише твърдение/я( колкото иска) за себе си на листче и да го сложи в купа. След това твърденията се четат на глас едно по едно и играчите правят предположения кой го е написал. В процеса на играене се пораждат страхотни дискусии.

*beer pong с истини и предизвикателства- видоизменение на класическата игра beer pong.  като под всяка чашка се поставя листче с въпрос или предизвикателство, което се изпълнява при попадане на топчето в чашата, ако играчът откаже- трябва пие. Можете да намерите интересни предизвикателства в мрежата и да подберете тези, които ви харесват или да измислите собствени.

Състезателни игри. В тях хората играят в групи по двама, трима или повече и така се изгражда отборен дух. Ето моите предложения:

* познай филма

*асоциации с различни думи

Игри за ума. По време на тях играчите си изграждат стратегии, използват въображението и знанията си.

*настолни игри– има доста подходящи за парти, но мои лични фаворити са по-кратките, които се съчетават добре с останалите като например  „Кодови имена“ и „Once upon a time“

*куизове и викторини– при тях предварително се подготвят въпроси – тематични (ако партито е такова) или такива от обща култура, или по- специфични ( в област, позната на гостите) и малки награди( лакомства) за победителите.

Това е вашето парти, така че включете в „програмата“ тези дейности, които са ви на сърце и съвпадат с темперамента на компанията.

8. За спомените с любов.

Как да не се документира такова веселие! Не пропускайте да поканите фотографските натури в редиците си- те никога няма да откажат да направят няколко снимки, а и често имат професионална техника. Вие също може да снимате и правите селфита –  на повечето телефони се получават снимки с много добро качество, така че няма нужда от специални умения и техника. Не се старайте да са перфектни, оставете се на чара на неподправеността. След години, гледайки снимките, ще разказвате луди истории за ‘онова домашно парти’ и ще си ги припомняте с умиление.

9. Нещо малко, но от сърце.

Не се случва на всяко домашно парти и не е задължително, но ако подготвите малки подаръчета за всеки един от гостите, ще придадете един нюанс сантименталност на мероприятието. И наред със снимките от събитието, то ще им напомня за чудесно прекараната вечер.

Подаръчетата могат да са:

Купени или направени от домакина:

– малки фигурки ( може да са свързани с темата на партито)- еднакви за всички( при по-големи групи) или различни( при по-малки, с които се познавате добре)

– картички, тефтерче ( може да напишете послание на първа страница)

– интересни значки, гривнички

-картичка с подбрана снимка и послание( в случаите, когато компанията е близка и има общи снимки заедно, които да използвате )

Направени от гостите за тях самите:

– собственоръчно нарисувани чаши- трябва да им осигурите чашки за шотове или ликьор и бои за стъкло тип писалка

– нарисувани платнени кърпи/тениски- трябва да им осигурите освен някое от изброените и 2-3 цвята текстилни бои

-нарисувани малки квадратни дървени плочици- трябва да има  боя за дърво

-Гостите ще могат да си пишат послания един на друг, както и вие на тях, тъй като подаръците ще се правят на самото парти.

Тук, пак вие имате финалната дума. В зависимост от големината на компанията, отношенията ви с тях, продължителността на купона и естествено това дали си падат по дейности тип бързи- смели и сръчни или не чак толкова, може да подберете някое от изброените или да измислите собствено. След всички тези приготовления ви остава само едно – да се насладите на сътвореното. Моята експертна препоръка: Забавлявайте се на макс!

© 2019 Ростислава Димова

Leave a Comment