10 причини да учим докторантура

Share this post on:

Трябва да сте малко странни, за да искате да учите докторантура. Ще се откажете от възможността да печелите добри пари, докато работите в някоя голяма корпорация. Няма да имате и началник, който да ви казва какво да правите, а ще трябва сами да носите отговорност за организацията и планирането на вашата работа. Защо наистина ви е необходимо да учите докторантура? Може да има много основателни причини да го правите, но трябва да сте сигурни, че действате заради тях, а не за да прекарате още няколко години без да работите. И така, потънал в тези размишления, попитах един мой приятел, който в момента учи докторантура защо го прави. Вижте кои са причините, които той изтъкна и преценете сами дали това е за вас.

Сигурност

Работата в държавен университет или научен институт е една от най-сигурните, тъй като текучеството на такива позиции клони към нула.  Ако търсите стабилност, гъвкаво работно време и творческа свобода, тогава докторантурата вероятно е пътят, който ще трябва да извървите.

Любопитство

Ако сте от хората, които постоянно искат да учат нови неща и си задават много въпроси, докторантурата е вашето нещо. Ако искате да достигнете лимита на вашите възможности и да видите докъде може да достигне човешкото познание, това да учите PhD е определено страхотна идея. Чрез правенето на научни изследвания, може да намерите отговорите на въпросите, които винаги сте си задавали.

Постигане на нещо значимо

Тези, които искат да правят пари, би трябвало да станат предприемачи. Но ако вашата цел е да се предизвикате, да достигнете до нови висоти, да станете експерт във сферата, в която искате да работите и да се докажете пред себе си, тогава действайте!

Желание да правите научни изследвания

Може би най-добрата причина да учите докторантура. Ако не сте загубили детското си любопитство, обичате да учите нови неща и се вълнувате само от мисълта да работите по ваш собствен научен проект, както и от откритията, които можете да направите, то вие сте човек на науката и научните изследвания са вашето нещо.

Интелектуална свобода

Въпреки че отново може да имате крайни срокове, ученето на докторантура ще ви даде необходимия комфорт да работите само върху проектите, които ви интересуват и да се концентрирате в тази сфера на науката, която е от най-голямо значение за вас. Също така, ако не сте от хората, които обичат да им се казва какво да правят, то тогава можете преспокойно да се ориентирате към академична кариера.

Социален принос

Кой знае.. може да направите откритие, което да помогне или дори спаси живота на много други хора. С правенето на научни изследвания, вие не пилеете своето време, а решавате реални житейски проблеми.  Светът се нуждае от мислещи хора, които отдават кариерата си на това да подобрят живота на другите. Било то под формата на преподаване, стимулиране на младите хора да учат и да се развиват или чрез правенето на научни опити. Нито една държава не би могла да просперира, ако в нея няма учени и хора, които работят в интерес на обществото.

Развиване на важни умения

Докторантурата ще ви даде нужното пространство да разгърнете вашия умствен и творчески потенциал. Ако искате да имате по-голямо самочувствие, да развиете когнитивните си умения, да подобрите комуникацията си и да се научите да решавате проблеми по академично-издържан начин, тогава не губете повече време, а запишете докторантура.

Предизвикателство

Докторантурата е най-високата степен на образование, което можете да придобиете. Иска се изключително упорство и воля, за да завършите. За да защитите докторантура, вие трябва обективно да докажете, че сте достигнали нови научни висоти и сте разширили човешкото знание.

Престиж

Докторантурата води до получаване на академична титла и представлява високо научно постижение сама по себе си. Всеки здравомислещ човек ще бъде респектиран от факта, че сте защитили докторантура. Хората, които имат докторантура се реализират изключително успешно на пазара на труда и работят на едни от най-високите и престижни позиции. Достатъчно е да споменем името на доц. д-р Кристалина Георгиева, дългогодишен еврокомисар, а от 1 февруари 2019г. и CEO на Световната банка.

Възможност да преподавате и да пътувате

Ако намирате идеята да обучавате хората за прекрасна, ако смятате, че ролята на ментор и наставник ви подхожда, то тогава академичната кариера би била напълно по вкуса ви. Преподавателската кариера ще отвори много врати пред вас – възможност да посещавате международни конференции и семинари, да се запознаете с най-големите експерти в бранша, да пътувате и да бъдете търсен гост-лектор в редица научни институции и организации в най-различни краища на земното кълбо.

Ученето на докторантура несъмнено може да отвори много врати пред вас, но същевременно трябва да сте наистина наясно какви са очакванията ви и какво точно искате да ви се случи. Имайте предвид, че ученето на докторантура иска изключителна отдаденост и ще изяде по-голямата част от свободното ви време. Според информация на блогъра Дора Фаркас, над 50% от PhD кандидатите се провалят в една или друга фаза и така и не успяват да защитят докторска теза. Същевременно, имайте предвид, че освен добри причини да учим докторантура, има и не толкова добри такива. Някои хора записват докторантура, заради амбициите на родителите си. Други го правят за да не трябва да работят още няколко годинки. Трети просто за да помпат егото си. Преди да запишете, уверете се, че имате основателни причини да го направите и действайте! Желая ви успех!

© 2019 Атанас Йонков


Литература:

7 Reasons Why Bright Students Drop Out of Grad School

 Why do a phd?

Leave a Comment