9 причини да учим в чужбина

Share this post on:

Защо да учим в чужбина? Ученете в друга страна може да бъде едно от най-полезните и незабравими преживявания за един млад човек. Вижте най-важните причини защо и вие да го направите.

Разширяване на мирогледа

Заминаването и заживяването в чужда срана значително ще разшири вашия мироглед. В чужбина вие ще се сблъскате с хора, които имат друга култура и вероятно изповядват различни ценности. Опознаването на новата култура ще разшири вашия кръгозор и ще отвори нови врати пред вас. Ще имате невероятния шанс да опитате нови храни и да се запознаете с нови обичаи и традиции.

Нови интереси

Досегът ви до нова култура ще ви даде една нова житейска перспектива и ще ви предостави възможност да преоткриете себе си. Може да се окаже, че имате неподозирани интереси в планинското катерене, водните спортове и дори карането на колело.

Вяра в собствените способности

Излагането ви в непозната среда и преодоляването на предизикателствата, които тя ви е подготвила, ще ви научи как да се справяте сами с трудностите и ще затвърди вярата във вашите собствени умения.

Създаване на приятелства

Животът в чужбина не само, че ще ви научи на самостоятелност, но ще ви научи и че можете да бъдете приятели с хора, които са много по-различни от вас. Хора, отраснали в една съвсем разична среда. Докато учите в чужбина, вие ще се запознаете с вашите колеги от университета и ще имате неповторимата възможност да създадете уникални приятелства, които да ви останат за цял живот.

Възможност да пътувате

Отишли сте в чужбина, за да учите, но хайде стига, това не означава да не се забавлявате! Между семестрите ще ви остане поне малко свободно време да обикаляте и да се пътувате до други градове и дори до съседни държави. След като се дипломирате, ще имате възможност да посещавате приятелите ви от университета, което ще ви донесе допълнителни възможности да пътувате и опознавате света.

Личностно развитие

Опитът, който ще натрупате по време на престоя ви в чужбина значително ще подобри вашите социални, нравствени и когнитивни способности. Ще се научите да бъдете по-самостоятелни, да мислите и да съществувате в една междукултурна обстановка и да бъдете креативни. Ако учите в престижен университет, ще имате възможност да получите образование на световно ниво. Едно е сигурно, обучението, което ще придобиете в чужбина чувствително ще се различава от това, което сте учили досега поради различията в учебните програми. Предизвикателствата, с които ще се сблъскате, едновременно в личен и професионален план, ще ви направят по-силни, по-находчиви и по-можещи.

Научваване на нов език

Обучението в чужбина ще се води на език, различен от български. Това обаче е само едно от парченцата в пъзела. Престоят в чужбина ще ви позволи да се потопите в един различен от родния ни език, което ще ви „хвърли в дълбокото“ и вие ще имате въззможност за отрицателно време значително да подобрите уменията си да боравите с него. Ако още не сте убедени, че това е най-добрата възможност да усвоите чужд език, ето още един бонус: можете да запишете езиков курс и той почти със сигурност ще се води от „нейтив спийкърс“ (хора, чийто майчин език е този, на който ви обучават). Всички тези фактори неминуемо сочат, че престоят ви в чужбина е и вашият златен шанс да научите чуждия език.

Възможности за кариерно развитие

Работодателите обожават служители с опит в чужбина. Всички гореизброени причини да учите в чужбина биха наклонили везните във ваша полза на пазара на труда, където тези причини се трансформират в конкурентни предимства. Всеки трезвомислещ началник си мечтае да има служител, който притежава качествата, които можете да натрупате, докато учите в чужбина.

Незабравимо преживяване

Преместването в нова страна ще ви даде възможност да започнете живота си отначало, да се откъснете от сивото ежедневие и да избягате от статуквото. Престоят в чужбина може да промени живота ви в изцяло положителна посока. Правете си снимки, водете си дневник или просто пазете някакви сувенири от престоя си там, може да не осъзнаете колко вълнуващ и полезен е бил престоят ви, докато не се приберете вкъщи.

© 2019 Атанас Йонков


Източници:
https://www.studentuniverse.com/travel-guides/study-abroad/10-reasons-why-you-should-study-abroad
https://www.internationalstudent.com/study-abroad/guide/ten-benefits-to-studying-abroad/

Leave a Comment